Lærerikt om langhold

Jakt med skyting på veldig lange hold er ikke bra. Men å lære seg å treffe blinken på flere hundre meters hold, er både lærerikt og interessant. Zeiss, Norma, GRS og A-Tec inviterte derfor nylig til langholdsseminar på Flå.

Sist oppdatert: 15. desember 2023 kl 09.10
Viktig vind: Mia Heum fra Arendal skyter på 800 m hold. Vindforholdene gjorde at vi virkelig fikk erfare hva dette betyr.
Viktig vind: Mia Heum fra Arendal skyter på 800 m hold. Vindforholdene gjorde at vi virkelig fikk erfare hva dette betyr.
Lesetid: 5 minutter

Om man liker det eller ei, kan det komme godt med å ha trent på langholdsskyting, enten det blir behov for lange skudd på en ettersøksjakt eller under en utenlandsjakt. Ikke minst får man en formening om hvor mye vinden virker inn. 

Under langholdsskyting er det ekstra viktig med bra utstyr. Mange rifler, patroner, kikkerter og kikkertsikter blir konstruert med tanke på nettopp dette. Zeiss, Norma, GRS og A-Tec inviterte derfor journalister og influensere (påvirkere) til testing av deres produkter ved Jakt- og Fiskesenteret på Flå. 

Leirdueskyting og pistol

Første dag gikk med til skyting med forskjellige våpen på det flotte skyteanlegget på Gulsvikskogen: Ved ankomst ble vi delt inn i grupper som rullerte mellom forskjellige baner. Min gruppe begynte med hagleskyting, der vi prøvde både trap og skeet med forskjellige hagler fra Blaser og Franchi. A-Tec hadde dessuten med lyddemperen A12 som var montert på halvautohaglen til Franchi.

Hagleskyting er helt ærlig ikke min sterke side, men det ble da et og annet treff både på trap- og skeetduene. Selv om det var litt uvant med lyddemper på hagla, var det fantastisk å skyte med så lite smell og rekyl. Etter hagleskytingen ble det litt moroskyting med pistol og MP5, påmontert A-Tecs lyddempere.

Skyteseminar-2
Dobbelt vern: Kai Solli fra Norma med «hørselvern» både på ører og hagle.

Ekstrem forvandling

Deretter fikk vi skyte med forskjellige Blaser R8-modeller med GRS-stokker, påmontert diverse kvalitetssikter fra Zeiss: Du har mange muligheter i dag, ved at du raskt kan bytte over fra vanlig jaktstokk til stokk for match- eller tactical skyting. GRS har et stort utvalg i trelaminat, kompositt og aluminium. 

Denne gangen var det Blaser som fikk oppleve «ekstrem forvandling» med GRS. Vi fikk skyte blant annet med Bifrost i kompositt og Ragnarok som er produsert hovedsakelig av aluminium, men med samme kolbe som førstnevnte. Stokkene er meget gjennomtenkte, og kan raskt og verktøyfritt justeres slik at de passer perfekt. 

Mer trådløst fra Zeiss

Sturla Ekrol og Danni Stokbæk fra Zeiss holdt et foredrag blant annet om hvordan man bruker Zeiss-appen på Victory RF-kikkertene. Her kan du legge inn data om patron, kikkertsikte og det som trengs for å måle hvor mye du må justere på de forskjellige avstandene. Du kan  predefinere slik at du får angitt antall klikk i kikkerten straks avstanden er målt. RF-kikkerten tar også hensyn til vinkel ved skyting oppover eller nedover, samt temperatur. Informasjonen blir lagt inn i kikkerten via blåtann. Når dette er gjort en gang, er du ikke avhengig av å bruke telefonen, da informasjonen ligger i kikkerten. 

Riflene vi skjøt med, var selvfølgelig påmontert forskjellige kikkertsikter fra Zeiss. De har nå et bredt utvalg med modellene Conquest V4, V6, Victory V8 og HT både når det gjelder størrelse, forstørrelse og pris.

Skyteseminar-3
Lærerikt: Sturla Ekrol fra Zeiss instruerer og stiller inn for perfekte treff på lange hold.

Videreutvikling for A-Tec

Lyddemperprodusenten A-Tec kommer stadig med nye lyddempere. Nytt av året er H2, moduldemperen som er en ny versjon av gamle Hertz. Du kan få lyddemperne med A-Lock Mini, det nye systemet som gjør det langt enklere å skru av og på lyddemperen: Du trenger ikke gjenge løpet på nytt, men behøver rett og slett bare skru på en adapter på gjengene du har fra før.

Det ble også anledning til å teste skyting på bevegelige mål med forskjellige rifler. Min gruppe avsluttet med «angripende bjørn»: Det skulle treffes en liten blink i hodet på bjørnen. Straks man hadde skutt første skudd, kom den i rasende fart mot skytteren. Da kom Blasers rettrekkere godt med! En meget nyttig skyteøvelse særlig for dem som jakter bjørn eller villsvin. 

Kuletesting i gele

Skytingen ble avsluttet med testing av Norma-kuler. Vegard Jørgensen fra Norma testskjøt Oryx, Tipstrike, Ecostrike og Bondstrike i gelantinblokker og ullsekker. Oryx er kjent for de fleste. Kula gjorde en god jobb i geleen som skulle gi motstand tilsvarende et vomskudd, ifølge Anders Brolund fra Norma. 

Tipstrike er en raskekspanderende kule som egner seg best for villsvin eller annet vilt man vil parkere så raskt som mulig. Ecostrike er Normas kobberkule som egner seg for grove elgboger der god inntrengning er viktig. Nykommeren Bondstrike er en mykere, loddet kule som skal ekspandere bra både på korte og meget lange hold. Kula skal passe for det meste av norsk vilt på fire bein.

Skyteseminar-4
Rask rettrekker: Med angripende bjørn på kloss hold var det godt å ha en rask rettrekker som Blaser!

Buøen og laaange hold i vind

Dagen etter ble det skyting på Buøen, hvor vi skulle teste rifler og utstyr helt ut til 800 meter. Når holdene blir så drøye, er det viktig med topp utstyr – og det hadde vi flust av her: Blaser R8-rifler, dempere fra A-Tec, GRS-stokker, ammunisjon fra Norma og Zeiss-optikk la til rette for gode treff. 

Utfordringen denne dagen var varierende vind som gjorde det mer vanskelig å treffe. Men det plinget da i gongene av og til likevel, etter skudd med kalibre alt fra 6,5x55 til 338 Lapua Magnum. Vi fikk sågar prøve oss med 22LR, som på langt nær var upåvirket av vindkastene...

Norma hadde tenkt å skyte 180 Bondstrike i gelantinblokk på 800 meter, men på grunn vinden ble det «kun» skutt på 400 meter. I kaliber .308 Win hadde kula en hastighet på ca 570 m/s da den traff gelantinblokka. Kula ekspanderte godt, så Norma holder det de lover om at Bondstrike skal ekspandere på meget lange hold.

Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i august 2019.

Publisert 1. august 2019 kl 12.00
Sist oppdatert 15. desember 2023 kl 09.10

Relaterte artikler

FJELLJEGER: Mellom fjell og myr kan det bli mange tunge mil i søken etter storbukken på  Tone Svanhild Aasbø-Skinderhaug.
Jegerprofilen: Reinsjegeren

Fra norske fjell til Floridas sumper

SKAUTUSSA: Kallenavnet Skautussa har fulgt Mona Olsen i mange år. Hun driver også oppdrett av schillerstøver og basset bleu de gascogne under kennelnavnet Skautussa.
Brenner for revejakt og hundeavl

På skogtass med “Skautussa”

BØRSEMAKER: Alf Helland har skrevet bok om sitt børseprosjekt – en kopi av ei luftbørse fra 1700-tallet laget av det italienske multigeniet Bartholomeus Girardoni.
Bokanmeldelse: Jakta på Girardoni

Lettlest og velskrevet børsemaker-nerding

HELFRELST: Mathias Stiland jakter hvert ledige sekund. Antall felte dyr er underordnet. Å være ute, kanskje få se dyr og samholdet i jaktlaget betyr mest.
Ung jeger fra Lindesnes

Jeg – en jaktidiot?!

NY JAKTLOV: Viltloven har i over førti år satt de rettslige rammene for norske jeger. Nå er en ny viltressurslov på vei. Hva får den å si for jakta?
JEGERs jusekspert ser nærmere på loven

Ny jaktlov på vei

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen