De franske bassetrasene er ganske fåtallige her til lands, men prøveresultatene viser at det er dyktige jakthunder. Men hvordan går man fram for å jage inn en basset?
Tidlig krøkt: Til tross for sin unge alder, har Aasetoppens Bajas fått flere førstepremier på drevprøve.
Lesetid: 7 minutter
Til tross for mange år som ettersøksdommer, har jeg minimal erfaring med å bruke løs hund på jakt. Det har nok med å gjøre at jaktområdene på Vestlandet ofte er små, og at det er liten tradisjon for løshundjakt her.
Men det finnes unntak: Grete Aase driver Kennel Aasetoppen i Haugesund, og har spesialisert seg på petit basset griffon vendeen (PBGV). Vi skal være med henne og 14 måneder gamle Bajas, som er godt i gang med å lære seg kunsten å bli jakthund.
Bajas skal vise hvordan han jobber på fot, og kanskje vi er heldige og får skutt rådyr for ham!
Og om ikke annet har vi tenkt å fravriste Grete noe kunnskap: Hvor tidlig skal man starte innjaging og hvordan går man fram? Må hunden jages inn på hvert enkelt vilt hvis man vil bruke hunden til både hare, rådyr og hjort, eller finner den ut av det sjøl?
Skogstilvenning
– Jeg starter allerede i valpekassa med å venne valpene til vilt. De blir trigget på hjorteklauver både i valpekassa også med lek ute i hagen, samt ved korte blodspor med hjorteklauv i enden, forteller Grete.
Deretter kommer den viktige skogstilvenningen. Målet er at valpen skal bli trygg og sjølstendig nok til å utforske skogen på egenhånd. Det krever god tid:
– Sett av lange dager, og la valpen utforske skogens lukter og lyder i ro og mak. Tålmodighet er nøkkelordet. Sjøl tar jeg alltid med meg en stor kanne kaffe og strikketøyet. Ikke styr med å kalle på valpens oppmerksomhet, men la ham bare sysle med sitt og undersøke nærområdet, forklarer Grete.
– De aller fleste vil søke ut i mindre runder og gradvis øke radiusen i takt med at de blir tryggere. Unngå faste mønster i treningssted og opplegg, for det blir fort kjedelig for valpen, sier Grete.
Varierte valper
Det varierer fra valp til valp hvor ivrige de er på å søke ut. Den ene valpen til Grete måtte få GPS-halsbånd da den var 11 uker , fordi den forsvant langt av gårde.
Når valpen er blitt litt eldre, kan man begynne å sende den ut på søk: Da stopper du opp et egnet sted og sender valpen ut – gjerne ved hjelp av en søkskommando. Du kan også bruke håndtegn for å forsterke søkskommandoen:
Når hunden er godt trent, vil du da kunne dirigere den enklere ut i den retningen du vil at den skal søke, kun ved hjelp av håndbevegelser.
Valpen vil gradvis søke lenger og lenger vekk. Når den kommer tilbake, går dere videre til et nytt sted der du ber den søke ut. Grete trener gjerne hundene sine tre-fire ganger i uken – uansett vær: Hunden skal jo lære seg å jage under alle slags værforhold.
Innkalling
Det er viktig å lære inn god innkalling. Du skal kunne kalle inn hunden midt i en los, og det krever trening. God innkalling lønner seg særlig på drevprøve.
– At hunden blir avbrutt når den gjør det den synes er gøyest i hele verden, må ikke oppleves som en straff. Det må være positivt å komme innom deg. Du bør rose og gi godbit, for så å sende hunden rett ut igjen, slik at den ikke lærer seg at innkalling er slutt på leken, sier Grete.
Men dersom hunden er treig med å komme inn, pleier Grete å koble hunden når den endelig kommer. Da slipper hun den ikke igjen etterpå. På den måten vil den etter hvert skjønne at det lønner seg å komme inn kjapt, for da får den lov til å løpe ut igjen.
Innjaging på hare
Når hunden er koblet og dere skal tilbake til bilen, er det alltid en ekstra godbit å få slik at det føles positivt for hunden å avslutte treningsøkta.
– Vil du se rask innkalling? spør Grete og plystrer på Bajas som er utenfor synsvidde. På 1–2–3 kommer han i full galopp mot oss. Jeg kjenner at jeg blir en smule misunnelig der: Den slags oppførsel kan jeg se langt etter hos min hund.
Grete pleier å jage inn hundene på hare. Det gjør hun for å oppnå at hunden blir mest mulig spornøye: Hare avgir lite lukt, og dermed må hunden jobbe ekstra mye for å fange sporet.
At hunden er spornøye, er egenskaper som er gull verdt seinere under både jakt og prøver. Hunder som blir jaget inn på hjort og rådyr som avgir mer lukt, kan ofte bli fristet til å ta snarveier og jobbe mer på overvær.
Losmål
– Jeg har hørt uttrykk som «løs i kjeften», «klingende mål», og «taktfast los». Jeg trodde lyden var lik enten det er rådyr eller hare hunden jager? Og når vet du at hunden har funnet dyr; er det mulig å høre på losen?
– Det varierer fra hund til hund, men jeg kan høre forskjell på hva slags dyr hunden følger etter. Er det hare, så vil losen være kvassere og hurtigere i støtene. Går losen på et rådyr, er målet gjerne noe roligere. Dersom hunden blir stående fast foran et gjerde eller en annen hindring, kan losen bli mer hissig fordi bikkja blir irritert over å ikke komme seg videre kjapt nok. Så snart den er gjennom gjerdet, vil losen endre seg igjen.
Da Bajas blir sluppet på første økt, får jeg demonstrert de sporadiske bjeffene når han er i nærheten av dyr, før det toner ut når han ikke får dem på beina. Når han så får støkka ut rådyret, går det over i full musikk med kraftig, taktfast los.
Drevprøve
Bassetene bedømmes på bevegelig eller ordinær drevprøve. Man trenger tre førstepremier samt to «Very good» (VG) på utstilling for å løse ut drevchampionat (N J (D) CH). Drevcert kan oppnås ved førstepremie og minimum 52 egenskapspoeng, dersom dommer innstiller til dette og kollegiet godkjenner det.
Drevprøver gjennomføres med dommer og kjentmann, og prøvetiden er fire timer. Hunden har GPS slik at man kan følge med på hva som skjer. Etter at du har sluppet hunden, vil du og dommeren gjerne følge med fra en bakketopp slik at dere kan observere drevdyret og høre losen.
Lostiden skal være 60 minutter. Dersom den stilner av fordi hunden mister sporet, bør hunden ikke ha lostap mer enn 10–15 minutter, for ellers må man begynne på nytt.
Når prøven nærmer seg ferdig, varsler dommeren at du snart skal koble hunden. Da har du god nytte av å ha god innkalling: Det bør ikke gå for lang tid fra du kaller inn hunden til den er koblet. Du skal stå stille og vente til hunden kommer til deg og ikke gå den i møte, for ellers kan du miste poeng.
Premiering
På ordinære drevprøver får ekvipasjen svar i løpet av kort tid. Men ved en bevegelig drevprøve får du ikke umiddelbart beskjed om premieringen: Dommeren vil i stedet si hva han innstiller dere til, og deretter må du vente til dommerkollegiet har diskutert alle bevegelige prøver gjennom året (dette skjer utpå nyåret).
Først da blir den endelige premieringen stadfestet. Det skal imidlertid mye til for at dommerkollegiet avviker fra den innstilte premieringen, men det hender.
I så måte er matmor aldri så lite stolt over Aasetoppens Bajas, som til tross for sin unge alder har sanket sine første poeng: Vegaprøven er godt kjent for bassetfolk, og varer gjerne ei lita uke.
– På lørdagen da alle drevprøvene var ferdige og dommerne hadde hatt sitt dommermøte, var det ikke fritt for at jeg trippet da resultatene skulle offentliggjøres. 10 måneder gammel klinka Bajas til med to førstepremier og en tredjepremie på rådyr. Det lover virkelig godt for framtiden, sier Grete fornøyd.
Seks franske favoritter
Petit Basset Griffon Vendeen: Langsomtjagende, populær til rådyrjakt. Legger raskt av dersom det drar langt ut.
Grand Basset Griffon Vendeen: Langsomtjagende. Rasen er ennå så ny her til lands at nevneverdig erfaring ikke finnes.
Basset Fauve de Bretagne: Den mest populære av bassetrasene i Frankrike. Fremragende til villsvin, rev, rådyr og hare.
Basset Bleu de Gascogne: Forholdsvis saktejagende og meget spornøye. Mest brukt til rådyr, men jager også hare, rev og hjort.
Basset Artesien Normand: Forholdsvis saktejagende og meget spornøye. Mest brukt til rådyr, men jager også hare, rev og hjort.
Basset Hound: Saktedrivende, spornøye hund.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.