Rådyrhund, kortbeint harehund og hund til hjortejakt

Rådyrjakt eller hjortejakt med kortbeint hund som beagle, basset, drever eller dachs er spennende. Men spornøye hunder kan også brukes på harejakt.

Når du er på rådyrjakt eller hjortejakt med hund, brukes ofte "løs på drevet halsende hund". Mindre byråkratisk betyr det at hunden bjeffer mens den jager. Jakter du rådyr eller hjort, er det et krav at boghøyde er maksimalt 41 cm. Boghøyde måles der frambeina møtes ved nakkeroten.

De vanligste rasene i Norge er drever, beagle og dachs. Også basset-rasene er i ferd med å bli populære, særlig basset fauve. Vår guide til valg av rådyrhund kan kanskje hjelpe deg?

Det er lurt å bruke mye tid i skogen når du skal jage inn en rådyrhund. Jobber du strukturert, får du en dyktig hund som er godkjent ettersøkshund og som lystrer innkalling.

Mange anbefaler å jage inn rådyrhunden på hare. Det skal gjøre den mer spornøye - og du belønnes med en allsidig hund som også kan brukes på eventyrlig harejakt.

Hvilken hund er best til rådyrjakt?

Den beste hunden til rådyrjakt er den som du har brukt mest tid med i skogen: Innjaging av hund er utrolig viktig, noe du kan lese mer om hvis du vil lære å jakte med rådyrhund. Hunderaser, enten det er drever, beagle, dachs eller basset, har hver sine karakteristikker. Drever er kjent som ivrige jaktmaskiner, mens de andre rasene gjerne byr på et litt enklere hundehold. JEGERs guide til valg av rådyrhund kan hjelpe deg.

Hva er løs på drevet halsende hund?

En jakthund som springer løs mens den driver viltet foran seg og bjeffer, kalles løs på drevet halsende hund. En slik hund brukes ved jakt på hjort, rådyr, rødrev og hare, eller ved felling av gaupe. Boghøyde til løs, på drevet halsende hund som brukes under jakt på hjort og rådyr må ikke overstige 41 cm. En god rådyrhund kan også brukes som ettersøkshund.

Hvordan jakte hare med hund?

På harejakt kan du bruke både kortbeinte hunder som drever, beagle og basset, men det vanligste er å bruke langbeinte støvere, så som finsk støver, haldenstøver, hygen og dunker. Her er en nyttig gjennomgang av harejakt med hund.

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen