Vi har testet skytestøtter både med storviltrifle og salongrifle for å se hvor tette samlinger vi får. Vi har også laget en guide til skyting med tofot og skytestokk, inkludert tips til montering.
Tenker du at skytestøtte som tofot og skytestokk er unødvendige hjelpemidler, da man uansett ikke skal skyte på lange hold? Eller synes du at slik skytestøtte er like prematurt som å sykle med støttehjul?
Alle ting vi jegere kan gjøre for å oppnå sikrere skudd, gjør jakta mer human. På utenlandsjakt i åpent terreng er det ofte nødvendig å skyte på litt lengre hold. Både tofot og skytestokk har da også lenge vært brukt på jakt i utlandet.
Er du uheldig og skadeskyter på et normalt hold, må du kanskje også skyte oppfølgingsskudd på langt hold, enten du liker det eller ikke. Da er det i hvert fall viktig å ha utstyr som gjør det lettere å treffe.
Da kommer en skytestøtte godt med: Du slipper å være avhengig av å finne et tre eller en stubbe som kan gi deg god nok støtte til å avgi et presist oppfølgingsskudd.
Sikker og human jakt er et grunnleggende element i vår jaktutøvelse. Hvordan du trener på skytebanen, er helt opp til deg. Men på jakt bør man alltid bruke best mulig støtte for å sikre gode treff med rifla.
I liggende stilling, slik de fleste trener på skytebanen, skyter de fleste best – men det er en stilling man sjelden får brukt under praktisk jakt. Sittende med støtte på knærne skyter man stødig med litt ekstra trening.
Men med lyng, gress og småbusker i veien, må man ofte opp i stående stilling for å få et rent skudd. Stående er samtidig helt klart den vanskeligste og mest ustødige skytestillingen, noe ikke så mange jegere behersker godt nok for presise treff.
Da er det ekstra nyttig med ekstra støtte: Med en medbrakt skytestøtte er du alltid og hvor som helst beredt for stødige skudd, selv i stående stilling.
En skytestokk som denne gir deg skytebenkpresisjon stående, og ekstra høyde over kvist, kvast og kratt. Hva mer kan en seriøs jeger ønske seg?
Her er en typisk situasjon: Langt ute på det store jordet står en rådyrbukk og beiter. Holdet er ganske drøyt, men bukken følger godt med og det er umulig å komme nærmere uten å bli avslørt.
Kan jeg treffe på dette holdet? Jeg måler avstanden og synes det er litt langt.
Men jeg setter opp skytestokken som gir støtte både foran, bak og sideveis på rifla. Med Blaseren i 308W på plass finner jeg brystet på bukken og skrur opp Zeiss V8’en til 14x forstørrelse.
Selv med denne forstørrelsen hviler rødpunktet helt rolig i midt i brystet. Jeg klemmer inn avtrekkeren, og i samme sekund faller bukken. Jeg hadde aldri tatt dette skuddet, hadde det ikke vært for den stødige skytestøtten.
Med en god støtte skyter du nesten like presist stående som du gjør i skytebenken. Og når vi først snakker om skytebenk: Med en prislapp på 349 kroner, er skytestøtten eller skytebenken fra Biltema et billig hjelpemiddel til innskyting og avtrekkstrening.
Presise skudd med skytestøtte
Å bruke skytestøtte for å avgi mest mulig presise skudd, er egentlig noe man alltid bør gjøre når muligheten er der. Ettersom et tre, ei gren eller en stor stein ikke alltid er i nærheten, så en skytestøtte er et kjempegodt hjelpemiddel og er noe du egentlig alltid bør ha med på jakt.
Det finnes mange typer skytestokker, noen til å feste på rifla og andre som man setter opp og legger rifla oppi.
Skytestokkene kan fås med et, to, tre eller fire ben. Særlig sistnevnte med vuggekonstruksjon gir meget god stabilitet.
Slik tester vi støtter
Skytestøtte, stokk og tofot blir testet både ved sittende og stående skyting. Dette er de mest ustødige skytestillingene, noe som gjør det mest nødvendig med ekstra støtte.
Skytestøttene er brukt til skyting med storviltrifla og mye skyting med salongrifle for å se hvor tette samlinger man kan skyte med de forskjellige typene. Testvinner er kåret ut fra hvor raske støttene er å sette opp, stødighet og lydløshet ved montering/klargjøring.
Testskytingen med skytestøttene for sittende stilling blir utført sittende på en lav kubbe, med en eller begge albuer støttet på knærne.
Smart trekk: Skytestokker er flittig i bruk i Afrika; men også her hjemme bruker stadig flere dette hjelpemiddelet for å avgi mest mulig presise skudd.
Skyteteknikk
Uansett hva slags skytestøtte du bruker, skyter du nemlig mye stødigere ved å stabilisere stillingen der det er mulig:
Monopod for stående skyting er vanskelige å skyte godt med, og hjelper minst av skytestøttene. De blir likevel stødigere dersom du bruker tre/busker eller stein til ekstra støtte.
Ved sittende skyting blir en monopod også stødigere når du kan støtte albuene på knærne. Med mye trening på dette, kan du prikke inn skuddene meget presist.
En tofot eller trefot gir enda stødigere skudd når du skyter sittende med albuene støttet på knærne.
Stående skyting er den klart mest ustødige og vanskelige stillingen. Her hjelper det mest med skytestokker med minst to ben for å avgi presise skudd.
Best liker vi skytestøttene med fire ben i vuggekonstruksjon. Støtter du imot med legg eller kne, eller har ryggen mot noe fast med disse, er det noe av det mest stødige man kan bruke på jakt. Våre tester viser at dette er det klart beste til stående skyting.
Det er viktig å være klar over at skytestøttene blir kortere enn de oppgitte målene når de er satt opp med sprikende ben. Noen av skytestokkene for stående skyting blir i korteste laget for meg som er over 190 cm høy. Viper Flex oppgir i så måte personhøyden som skytestokkene passer for.
Viper Flex Journey er for øvrig et godt valg, og var i bruk på en Afrikajakt hvor jeg skjøt 36 dyr. Flere av disse dyrene hadde jeg ikke tatt sjansen på å skyte med andre former for skytestøtte.
Lange hold: God støtte er viktig på lange hold. Om rifleløpet er 50 cm og du flytter munningen 0,5 mm, så tilsvarer det 1 mrad og 10 cm på 100 m. Eller 40,4 cm på denne blinken. Foto: Eirik Hammerhaug
Tofot som alternativ
Tofot er et annet alternativ som er særlig egnet når du kan skyte liggende, men også sittende. Tofoten slik vi kjenner den, ble først utviklet for å skyte med maskingevær: Stødig skytestilling og godt rekylopptak er vesentlig når du sender av gårde en kasse ammo i byger med 14 skudd i sekundet...
På 80-tallet kom Harris Engineering Inc. med en tofot som ser ut slik de fleste av oss kjenner den i dag. Harris har stort sett vært uforandret, men det finnes forskjellige varianter med eller uten vugge (tilt), i forskjellige høyder og i ulike materialer.
Utenom Harris-typen er Versapod og Atlas vanligst. Men det dukker stadig opp nyere utgaver. For eksempel har Blaser sin egen tofot, og norsk-utviklede NeoPod er en drøm for gramjegeren. Tofoten som vi har testet veier kun 82 gram!
Siste skrik er tofoter som gir bredere fotstilling, uten å øke våpenets høyde over bakken. Der har blant annet RPS og GRS hver sine varianter.
Slik skyter du riktig med tofot
Tofot er et fantastisk verktøy som kan gjøre deg til en vesentlig bedre skytter. Men da må du bruke tofoten riktig:
For mange år siden kjøpte jeg en Remington 700 med varmintløp og tommelhullsstokk i kaliber .223. Planen var å bruke den mest til småvilt, så kikkert med god forstørrelse og tofot var en del av pakken.
På skytebanen slo jeg ut føttene og begynte å smelle i vei. Da vi gikk frem for å sjekke blinkene, spurte sidemannen:
«Hvorfor ligger du og skyter med hånden under kolben?»
«Jeg vet ikke, men jeg har sett det på film. Jeg tror det skal være sånn», var det beste svaret jeg kunne komme med.
Litt forlegen over at jeg ikke visste bedre hva jeg holdt på med, justerte jeg føttene høyere da jeg kom tilbake til standplass og holdt venstrehånden under forskjeftet på de neste skuddene.
Resultatet var at jeg spredde treffene over hele svarten.
Montering
Det finnes forskjellige festemetoder for ulike tofotmodeller. Om du har valgmuligheter med flere reimfester eller en skinne på våpenet ditt, husk at tofoten skal festes så langt frem på rifla som mulig.
Dette gjør du for at dine bevegelser som pust, puls og avtrekksfeil skal gi minst mulig utslag på munningen. Tenk vippepunkt og vektstangsprinsippet.
Andre ting å tenke på er at du bør stramme godt, om det er av den typen som skrus fast. I tillegg må du passe på at den ikke monteres skjevt på stokken.
Veldig mange tofoter er slik at når man slår dem sammen, så folder de seg opp langs løpet. Det kan være fristende å montere tofoten slik at den isteden folder seg langs forskjeftet. Ikke gjør det, for du risikerer at tofoten klapper sammen under skyting.
Uten støtte: Under vanlig liggende skyting trekker vi opp kneet for at mage og lyske skal komme opp fra underlaget, samt samler albuene under våpenet for å støtte det lettest mulig.
Skytestilling
Liggende skyting med tofot skiller seg litt fra vanlig liggende skytestilling. Men en fellesnevner for all skyting er å lære seg en god «nullstilling», der du på en avslappet måte kan holde siktet midt i blinken.
Når du skal skyte med tofot, må du først og fremst tilstrebe å ligge så rett bak våpenet som mulig. Begge føttene skal være strake. Kom deg så lavt som du kan: De fleste tofoter har justerbar høyde, men det er ugunstig å trekke føttene helt ut. Bruk så korte støtter som mulig, da det gir stødigere skyting.
Albuene skal peke rett ut til sidene. Du skal ha kolbekappen hvilende i gropen mellom skulder og kragebein, med et lett press forover slik at du tar inn slakken i tofoten. Gjør du dette, sikrer du et godt og jevnt rekylopptak.
Sterk hånd (høyre for høyrehendte skyttere) skal holde pistolgrepet, og brukes ellers til avtrekk – og kun det. Svak hånd plasseres under kolbekappen og brukes til å tilte våpenet opp og ned, gjerne sammen med en «beanbag» eller pøll som det heter på norsk.
Når du skal skifte siktepunkt sideveis, bør du gjøre det ved å flytte hele kroppen: Løft hofter og føtter til siden, og sørg også for å flytte albuene.
Grunnen til at jeg poengterer dette, er at du ofte ikke ender med en god skytestilling hvis du bare løfter rifla og tofoten til sides. Ryggraden din skal være helt strak etterpå bak rifla for å oppnå likt rekylopptak.
Med støtte: Med tofot ligger vi mer rett bak våpenet, sprer beina og albuene for å oppnå økt støtte på underlaget.
Skyteteknikk
Når du har inntatt en god stilling, skal det litt flåsete sagt være slik at om hjertet ditt uten forvarsel stopper, så skal ikke siktepunktet bevege seg en tiendedels milliradian. Forhåpentligvis mer reelt, og dessverre ofte på post: Om du sovner over kolben, skal det første du ser når du åpner øynene, være trådkorset midt i blinken.
Når rifla står på egne ben, gjør du avtrekket kun med å bevege pekefingeren. Når rekylen kommer, skal den gå rett bak i skulderen. Om du da har gjort alt riktig, skal våpenet fortsatt peke midt i blinken etter at rekylen er tatt imot.
Om du opplever at tofoten «hopper» eller sklir ut til siden, må du gjøre noe med skytestillingen. Som oftest skyldes dette et problem med rekylopptaket, enten fordi du møter skuddet med skulderen eller har for dårlig kontakt med kolbekappen.
En vanlig feil er at kolbekappen er plassert for lavt i skulderen. I andre tilfeller kan det skyldes at du presser våpenet med sterk hånd enten til side eller i høyde for å holde trådkorset i skiven.
La heller jaktvåpenet stå av seg selv på føtter og kolbe/ pøll. Tilpass deretter skytestillingen, altså litt motsatt av hva du gjør med skytereim eller ved anlegg på en ryggsekk.
På jakt med skytestokk
Nest etter lokkefløyter er tofoten det eneste utstyret jeg ikke vil være foruten under lokkejakt på rev. Men den har absolutt også noe for seg etter fjellrypa, hvite harer på snøfrie øyer og på andejakt, men vær obs på at solide kuler kan sprette langt bortover vannflaten.
En aktuell jaktform langs kysten, er jakten etter steinkobbe og havert. Her kommer tofoten virkelig til nytte. Med en liten blink gjelder det å finne anlegget fort og få løsnet skudd før de forsvinner: Selen er nysgjerrig, men ikke dum.
Storviltjegere som jakter i fjellterreng, vil også ha stor nytte av en tofot der det ellers er dårlig med naturlig anlegg. Som ved all annen skyting i felt er det viktig å ha kontroll på at det ikke er vegetasjon mellom deg og målet. Med lav tofot kan gresstrå og lyng være en utfordring.
Derfor er det i noen jaktsituasjoner gjerne bedre med en høy tofot, slik at du kan sitte og skyte. Det er samtidig mer å drasse på, og er som regel ikke like stabilt som liggende med tofot.
En løsning kan være å plassere en kort tofot på en stein eller en stubbe, men da må du forsikre deg om at føttene står støtt. Da kan du bruke ryggsekken som pøll under kolben.
Skytestøtte kommer i mange forskjellige varianter. Tofot og skytestokker blir mer og mer vanlig og gir ofte god hjelp for stødige skudd.
Fristende langhold
I noen situasjoner kan det være nødvendig å skyte på lengre hold. Da er en skytestøtte så godt som obligatorisk.
Men selv om du setter skuddene godt innenfor innertier på bane, så håper jeg folk viser aktsomhet og sørger for at vilt ikke utsettes for unødig fare for lidelser.
En dyktig jeger sa i et intervju om hjortejakt, at han tok høyde for å skyte på halvparten så lange hold under jakt som det han mestret på bane.
Det tenker jeg er en god tommelfingerregel, både i inn- og utland. Og det er også noe å tenke på om man sliter med reinfiguren på 100 meter uten skytestøtte.
Test av Fritzmann Shooting Stick Carbon
Fritzmann Shooting Stick Carbon er en skytestøtte som benytter seg av «vuggeprinsippet», der fire ben samles til to føtter med bakkekontakt.
Fritzmann Shooting Stick Carbon: Frontstøtten er noe smalere enn hos konkurrentene.
Fritzmann S Shooting Stick Carbon
Konstruksjon: Vugge, fire ben samlet i to føtter
Materialer: Ben i karbonfiber
Detaljer: Gaffel bak, separert skyveflate på fremre støtte
Vekt: 0,68 kg
Sammenlagt: 87 cm
Kroppslengde: 140-160 cm
Veil. Pris: kr. 2499,–
Importør: Jakt & Friluft
5/6
To detaljer gjør at bruksområdet er bokstavelig talt blir litt mer begrenset enn Viper Flex.
Den ene detaljen er at Fritzmann Shooting Stick Carbon har litt smalere støtte foran. Bakre støtte for kolben er en gummiert gaffel og fremre støtte er bredere med gummiert og serratert overflate. Den litt brede frontstøtten gjør at du kan flytte treffpunkt uten å flytte på skytestokken, men ikke så mye som på Viper Flex.
Fritzmann Shooting Stick gir en litt sammenkrøpet skytestilling, men fungerer stabilt nok.
Benene er produsert av karbon og har låseknapper som låses i hull med trykt lengdemål. Disse går fra 140 til 160 cm, noe som gjør støtten merkbart lavere enn Viper Flex.
Ellers har Fritzmann Shooting Stick Carbon sklisikre gummiføtter og fire stillbare skumhylser som gjør skytestøtten lydsvak med godt grep. Avstanden mellom støttene kan reguleres med et justerbart belte, slik at du kan få lik avstand hver gang.
Det er meget bra at skytestokken har en demontert lengde så kort som 87 cm, slik at den passer i kofferten for utenlandsjakt. Fritzmann Shooting Stick Carbon kan i tillegg by på en hyggelig pris. Den er i korteste laget for en over 190 cm, men det er likevel tilgivelig når man skyter samlinger rundt tommen.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Stødig
Meget lett
Sikker låsing
Passer i koffert
MINUS
Kort for høye personer
Test av Bog Pod Death Grip Infinite Aluminium
Bog Pod Death Grip Infinite Aluminium er en annen type skytestøtte med tre meget solide ben av tykke aluminiumsrør.
BOG POD DEATH GRIP: Death Grip-klaven holder forskjeftet ganske stabilt.
Bog Death Grip Infinite Aluminium
Konstruksjon: Trebent stativ (tripod) med geværklemme på toppen av et kulehode
Materialer: Ben produsert av aluminium
Detaljer: Gummiføtter med pigg for isete underlag. Stillbar vinkel på ben (20 grader for stående, 45 for sittende, 85 for liggende). Kulehode med 360 grader rotering
Føttene på Bog Pod Death Grip har sklisikker gummi, men har også pigger for glatt og isete underlag.
Benlengden kan justeres trinnløst og låses ved hjelp av kraftige vrilåser, to på hvert ben. Ved hjelp av en knapp øverst kan vinkel på benene justeres fra 20 grader for stående, 45 grader for sittende og 85 grader for liggende stilling.
Bog Death Grip Infinite Aluminium er definitivt annerledes å skyte med enn de firbente vuggene, men gir grei støtte og mer fleksibilitet i skytesituasjoner.
Øverst sitter en geværholder som kan klemmes rundt framstokken slik at rifla sitter fast og kan stå klar helt frittstående. Geværholderen kan dreies 360 grader og har kulehode for riktig vinkel.
Vekten på Bog Pod Death Grip er hele 3,8 kg og er følgelig ikke noe man velger å dra med på langtur. Men jakter du bukk i kanten av store jorder og hogstfelt, eller har kort vei å gå på post, er dette en meget god skytestokk. Det er også en fordel at rifla kan stå klar mens man bruker kikkerten for å oppdage viltet.
En egen benlås løses enkelt ut om du vil lavere ned i spagaten.
Den høye vekten bidrar nok også til stødige skudd: Med rifla klemt fast skjøt jeg samlinger rundt tommen også med denne. Det er enkelt å stille benene for riktig høyde. Til sitt bruk er dette en meget solid, stødig og god skytestokk.
Blaser Carbon 2.0 er en meget stødig og middels lett skytestøtte med fire ben, to føtter og to anleggspunkt i form av en gaffel bak og en foran.
Justert på laveste lengde går det hårfint å få Blaser Carbon 2.0 til å fungere for knestående.
Blaser Carbon 2.0
Konstruksjon: Vugge, fire ben samlet i to føtter
Materialer: Ben i karbonfiber
Detaljer: Gaffel bak og foran, med svingbart grep på sistnevnte
Vekt: 1,05 kg
Sammenlagt: 115,5 cm (fremste gaffel av)
Kroppslengde: 124-198 cm
Veil. Pris: kr. 3999,– (ekstrastøtte: kr.1349,–)
Importør: Blaser Group Norge
6/6
Gaflene gjør at rifla ligger ekstra stødig.
Gaffelen foran på skytestøtten har et patentert grep som kan dreies for å flytte siktepunktet 20 m på 100 m uten å flytte stokken. Sammenlignet med Viper Flex og Fritzmann gir denne en mer glidende og jevn bevegelse.
Blaser Carbon 2.0 har en smart snor som enkelt justerer avstanden mellom støttene.
Skytestøtten har en stillbar snor mellom vuggeveggene slik at du får samme avstand mellom fremste og bakerste støtte hver gang, noe som bidrar til at skytestokken er rask å sette opp. Gummiføtter gjør den sklisikker og mer lydsvak på hardt underlag.
Sammen med en høydeskala som står på alle benene, gjør elastomer vrilåser det enkelt å stille inn høyden trinnløst. Det er imidlertid veldig viktig å sjekke at låsene er godt skrudd til, for ellers kan skytestøtten «knele» i det avgjørende øyeblikket!
Det femte støttebenet festes enkelt med en klipslås.
Nå fås også en ekstra støtte som monteres på et av benene, slik at stokken kan stå på egne ben med rifla liggende klar. Støtten festes med en leddet klemme, så du kan legge benet helt inntil resten av stokken når det ikke er i bruk, mens en lås stopper den på maks støttevinkel. Ekstrastøtten justeres i lengde med samme vrilås som på skytestokken.
Strekt helt ut er støtten 183 cm lang. Skytestokken er litt høy for skyting i lav, sittende stilling, men gir passe høyde på kne. På skytebanen skyter jeg flere treskuddsamlinger under tommen med Blaserstokken i stående stilling.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Stødig med gaffel foran og bak
Kan svinges
Raskt å sette rett høyde
MINUS
For lang for vanlig koffert
Test av Blaser Carbon stick
Blaser Carbon stick er bokstavelig talt et ekstra ben å stå på for produsentens firbente vugge Carbon Shooting Stick. Vår test viser at rifleskytingen blir enda mer presis siden du slipper å tviholde rifla på lange poster.
Blaser Carbon Stick: Rifleskytingen blir enda mer presis siden du slipper å tviholde rifla på lange poster.
Blaser Carbon stick
Produkt: Ekstra benstøtte til Blaser Carbon Shooting Stick 1.0 og 2.0
Lengde: 99–183 cm
Vekt: 170 g
Veil. pris: kr. 1349,–
Importør: Blaser Group Norway
5/6
Blaser Carbon Stick er et avtakbart ekstraben til den stødige skytestokken som vi har testet før i JEGER. Originalen har fire ben og to anleggspunkt, noe som gir så stødig anlegg at det nesten blir som å skyte i benk.
Det spesielle med Blasers skytestokk er det dreibare grepet som kan forskyve siktepunktet 20 m på 100 m før du må flytte stokken, samt en stillbar snor som gjør det lettere å sette opp skytestokken raskt. Blaser har allerede oppdatert originalen fra 1.0 til 2.0 en gang (blant annet med lydløse gummiføtter istedenfor metallføtter).
Nå kommer de altså med en ekstra støtte som monteres på et av benene. Dermed kan skytestokken stå selvstendig med rifla liggende klar i støttegaflene. Jeg tok med skytestokken og ekstrastøtten på bukkejakt i Polen, der den skulle vise seg å komme godt med.
Ekstrastøtten kan enkelt justeres i lengde med elastomer vrilåser fra 99 til 183 cm med samme type vrilåser som på skytestokken. Støtten blir festet ved hjelp av en klemme til ett av de andre benene. Jeg monterte ekstrastøtten på det fremste benet sånn at rifla pekte litt nedover av sikkerhetshensyn.
Klemmen er leddet, så man kan legge ekstrabenet helt inntil resten av stokken når den ikke er i bruk. Leddet har i tillegg en stopper som låser på maks støttevinkel.
Dersom man stiller skytestokken på det laveste for å skyte sittende eller på kne, kan støtten bli litt for lang. Det går an å vri den litt til siden uten at skytestokken velter. Men når støtten er justerbar i lengde, kunne jeg tenkt meg at den var noen få cm kortere.
Er så ekstrastøtten noe man trenger? Den var iallfall svært anvendelig i jordekantene på bukkejakta: Den kom godt med mens jeg studerte dyr med kikkerten for å se om det var en skytbar bukk. Da lå rifla klar i skytestokken, mens jeg hadde begge hendene fri til å bruke kikkerten.
Til lokkejakt på rev bør den definitivt komme godt med. Også til jakt på bever der du har en viss formening om hvor dyret kan dukke opp, kan den ekstra støtten komme til nytte.
På utenlandsjakt vil det være litt mer variabelt, da du ofte har en guide eller ghillie som bærer børsa. Men for noen år siden var jeg på en monteria i Portugal hvor jeg postet i flere timer ved et stort jorde. Da savnet jeg virkelig en ekstra støtte.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Skytestokken står på egne ben
Lett
Justerbar
MINUS
Lang for sittende/ knestilling
Test av Viper Flex
Danske Viper Flex var tidlig ute med sine skytestøtter. De tre modellene i vår test har fire ben og to føtter i en vuggekonstruksjon, noe som gir en meget stødig skytestilling.
Viper Flex har vid vinkel takket være bred anleggsflate foran.
Viper Flex Styx
Viper Flex Styx Elite+
Konstruksjon: Vugge, fire ben samlet i to føtter
Materialer: Ben i aluminium, tuber i karbonfiber
Detaljer: Gummibelagte ben. Gummiføtter. Kan suppleres med ekstra støtteben
Vekt: 1,45 kg
Sammenlagt: 115 cm
Kroppslengde: Opp til 210 cm
Veil. Pris: kr. 2490,–
Viper Flex Styx Pro
Konstruksjon: Vugge, fire ben samlet i to føtter
Materialer: Ben og tuber i karbonfiber
Detaljer: Gummibelagte ben. Gummiføtter. Kan suppleres med ekstra støtteben
Vekt: 0,85 kg
Sammenlagt: 110 cm
Kroppslengde: Opp til 210 cm
Veil. Pris: kr. 3990,–
Viper Flex Styx Pro to go
Konstruksjon: Vugge, fire ben samlet i to føtter
Materialer: Ben og tuber i karbonfiber
Detaljer: Gummibelagte ben. Gummiføtter. Kan suppleres med ekstra støtteben
Skyttestokkene fra Viper Flex er meget allsidige ved at de kan brukes til liggende, sittende/kne og stående stilling.
Viper Flex har et gummibelegg utenpå benene som både gjør dem mer lydsvake og gir bedre grep. I tillegg blir man kvitt vindens «plystring» i hullene for høydejusteringen. Gummiføttene er stødige på glatt underlag, og frontstøtten er blitt bredere slik at du dekker 20 m på 100 m hold uten å flytte skytestøtten.
Viper Flex Styx deltar i tre varianter i JEGERs test, der hovedforskjellen er lav vekt og hvor kompakt den kan pakkes.
Høyden reguleres med låseknapper som blir låst sikkert i hullene på hvert ben. Disse er merket med tall, så du kan lett justere til samme høyde hver gang. Du vil nok likevel gå med skytestokken i riktig lengde under jakt, da det ellers tar noen sekunder å regulere høyden.
Under smyging er det viktig å løsne klemlåsen som ellers holder benene samlet nederst. Da kan skytestøtten klargjøres for skudd med en hånd: Du klemmer inn et håndtak øverst på venstre side slik at benene sperres ut. Skytehøyden finjusteres deretter ved å sprike mer eller mindre med benene.
Tidligere «plystring» fra stokkens låsehull er nå eliminert.
Det fås også et ekstra støtteben for Viper Flex. Da kan skytestokken stå med rifla klar, mens du har hendene fri til eventuell kikkertbruk.
I både stående og sittende stilling på 100 meter skyter jeg flere treskuddsamlinger på under tommen som resultat. Da snakker vi benksamlinger i stående skytestilling!
De tre Viper Flex skytestøttene passer alle både i stående og sittende/knestilling. Forskjellen er vekt, lengde og pris: Sammenpakket er Styx Elite+ og Styx Pro for lange for vanlig koffert. Styx Pro To Go går klart av med seieren på grunn av større spenn i høydejustering og at den passer i kofferten.
VURDERING
Terningkast Viper Flex Styx Elite+
Terningkast Viper Flex Styx Pro
Terningkast Viper Flex Styx Pro to go
PLUSS
Viper Flex Styx Elite+: Vid frontstøtte, Stødig, Settes opp med en hånd, Sikker lås
Viper Flex Styx Pro: Lav vekt, Vid frontstøtte, Enhåndsmontering
Viper Flex Styx Pro to go: Passer i koffert, Lav nok for sittende, Lett vekt
MINUS
Viper Flex Styx Elite+: Lang for koffert
Viper Flex Styx Pro: Lengre enn våpenkoffert
Viper Flex Styx Pro to go: Ingenting
Test av Viper-Flex Styx Elite skytestokk
Med Viper-Flex Styx Elite vil du ikke plages med å trenge mer høyde enn det sittende skyting med støtte gir. Viper-Flex Styx Elite er en 2-delt skytestøtte for stående skyting.
Test av Viper-Flex Styx Elite skytestokk. Foto: Åsgeir Størdal
Viper-Flex Styx Elite
Produkt: Skytestøtte for stående skyting.
Materiale: Anodisert aluminium med karbon-fibre, gummibelagt.
Vekt: 1,15 kg
Mål: Justerbar 118-193 cm (102 cm oppdelt)/ personhøyde 120-210 cm
Viper-Flex Styx Elite er laga i aluminium, og består av fire rør som er ledda sammen, slik at de står på bakken på to bein på tvers av skyteretningen.
Fra dette går to og to rør i hver sin retning opp i en spiss, slik at de danner et anleggspunkt for henholdsvis forskjefte og kolbe. Viper-Flex Styx Elite eliminerer dermed sideveis ustabilitet, slik at man kan kan lene seg framover eller bakover for å justere treffpunktet i høyden
Dansker har som kjent ikke så mye overhøyde å ta av, men er ditto mer innovative når det gjelder skytestøtter. Tidligere testet Jeger.no Viper-Flex Styx Journey, en dansk skytestokk som i praksis gir deg ei høy og stabil vugge med fire bein.
Versjonen Viper-Flex Styx Elite er svært lik, bare at den ikke er like delbar med tanke på transport. Fungerer den i praksis?.
VIPER-FLEX STYX ELITE: Fire bein i vugge-form gir gode samlinger stående støtte.
Resultatet er overraskende stabilt: Jeg har skutt lite med stokk, men fikk fort samlinger som jeg hadde vært fornøyd med sittende. Så hvis du skal på bukkejakt i Danmark eller England nå i vår, er Viper-Flex Styx Elite godt reisefølge.
Til beversmyg langs elva eller på nedgrodde poster er det også genialt.
«Viper-Flex Styx Elite koster en tusenlapp mindre, og det er en velinvestert besparelse i jaktbudsjettet.»
Det krever dog trening, særlig til rask rigging for kjappe skudd: Beina har en låseanordning nederst som du for så vidt kan omgå ved å ikke klemme beina i lås. Men det er dessuten lurt å droppe reima, fordi den ellers lett hekter seg i håndtaket.
Ulendt terreng og mye lyng bremser også på effektiviteten: Beinlengda justeres med slike kulelåser som du klemmer inn, så det rekker du ikke håndtere i skuddsituajonen.
Test av Viper-Flex Styx Elite
God pris
Viper-Flex-Modellen som kom for et drøyt år sia, har fått en enkel hendel øverst (kan vendes for venstrehendte) slik at du kan spre Viper-leggene med framskjefte-hånda. Videre er flere deler nå gummibelagt for mindre klapring, og ekstra beskyttelsesrør stopper vind-uling fra rørene. Både fram- og bakstykket er gjort breiere.
Forskjellen mellom Journey og Viper-Flex Styx Elite er hvor mye skytestøtta kan demonteres for transport. Mens Journey er 3-delt, har Elite kun 2 deler.
Sammenslått måler den 115 cm, men kan demonteres til 102 cm (65 cm for Journey). Så hvorfor skal du vurdere denne opp mot Journey?
Prisen: Viper-Flex Styx Elite koster en tusenlapp mindre, og det er en velinvestert besparelse i jaktbudsjettet.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Svært stabil
God pris
MINUS
Krever lang riflekoffert
Test av NeoPod tofot
NeoPods lettvekter av en tofot er helt i tetsjiktet. Med sine 82 gram på gummilesten leverer NeoPod solid tofot til din rifle.
NEOPOD TOFOT: Her er foten på plass og rifla er hele 82 gram tyngre.
NeiPod tofot er et ordentlig kvalitetsprodukt. Allerede under åpningen av den tilsendte pakka, kunne jeg slå fast at vi hadde med et kvalitetsprodukt å gjøre: NeoPod tofot ligger stilfullt og elegant i en hvit seng nøyaktig innredet for de ulike delene.
Det er nemlig ingen som gidder å legge så mye arbeid i presentasjonen av en dårlig vare, så jeg begynte lukte lunta.
«NeoPod tofot ligger stilfullt og elegant i en hvit seng nøyaktig innredet for de ulike delene.»
Vill vekt
Men hvor heftig kan NeoPod tofot bli da?
Tja – ved å være verdens letteste tofot, for eksempel? NeoPod tofot er laget av karbonforsterket PEEK polymer og veier 82 gram. Ja, du leste riktig: ÅTTITO GRAM!
Trenger du mer? Den er lett å montere, og har i tillegg til standardadapteret flere spesialløsninger for ulike festemuligheter. Men det er ikke nødvendig å demontere NeoPod tofot når man bærer våpenet: Sammenslått ligger den tett inntil pipa, og kan fort og lydløst foldes ut for bruk.
NEOPOD TOFOT: Dette er et standard adapter. Bare klikk på tofoten og du er skyteklar.
Gramjegerens drøm
Jeg må likevel nevne at om du skyter med NeoPod tofot sammenslått, har den en tendens til å slippe taket på de teleskopiske beina, som dermed skyter ut. Sannsynligvis er dette noe som løses ut av rekylen, men det spiller ingen rolle for meg.
Hvem passer NeoPod tofot for? Særlig reinsjegere som teller på hvert gram de skal ha med, vil kose seg med denne. Men også andre jegere som trenger en tofot som ikke endrer balansen i børsa, bør ta en titt på denne.
SMEKRE BEIN I PEN SENG: Du vet det blir bra når du åpner en slik eske.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Vekt, vekt og vekt!
God adapter-løsning
MINUS
Ingen påfallende.
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Jeger
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Jeger
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Jeger
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.