Skytestøtte - best i test - tofot og skytestokk

God støtte til presise skudd

Vi har testet skytestøtter både med storviltrifle og salongrifle for å se hvor tette samlinger vi får. Vi har også laget en guide til skyting med tofot, inkludert tips til montering.

Jeger sikter med skytestøtte skytestokk sett fra siden
Skytestøtte kommer i mange forskjellige varianter. Tofot og skytestokker blir mer og mer vanlig og gir ofte god hjelp for stødige skudd.

Tenker du at skytestøtte og skytestokk er unødvendige hjelpemidler, da man uansett ikke skal skyte på lange hold? Eller synes du at slik skytestøtte er like prematurt som å sykle med støttehjul?

Alle ting vi jegere kan gjøre for å oppnå sikrere skudd, gjør jakta mer human. På utenlandsjakt i åpent terreng er det ofte nødvendig å skyte på litt lengre hold. Både tofot og skytestokk har da også lenge vært brukt på jakt i utlandet.

Er du uheldig og skadeskyter på et normalt hold, må du kanskje også skyte oppfølgingsskudd på langt hold, enten du liker det eller ikke. Da er det i hvert fall viktig å ha utstyr som gjør det lettere å treffe. 

Da kommer en skytestøtte godt med: Du slipper å være avhengig av å finne et tre eller en stubbe som kan gi deg god nok støtte til å avgi et presist oppfølgingsskudd.

Presist til bukken

Her er en typisk situasjon: Langt ute på det store jordet står en rådyrbukk og beiter. Holdet er ganske drøyt, men bukken følger godt med og det er umulig å komme nærmere uten å bli avslørt.

Kan jeg treffe på dette holdet? Jeg måler avstanden og synes det er litt langt. 

Men jeg setter opp skytestokken som gir støtte både foran, bak og sideveis på rifla. Med Blaseren i 308W på plass finner jeg brystet på bukken og skrur opp Zeiss V8’en til 14x forstørrelse.

Selv med denne forstørrelsen hviler rødpunktet helt rolig i midt i brystet. Jeg klemmer inn avtrekkeren, og i samme sekund faller bukken. Jeg hadde aldri tatt dette skuddet, hadde det ikke vært for den stødige skytestøtten.

Med en god støtte skyter du nesten like presist stående som du gjør i skytebenken. Og når vi først snakker om skytebenk: Med en prislapp på 349 kroner, er skytestøtten eller skytebenken fra Biltema et billig hjelpemiddel til innskyting og avtrekkstrening.

Presise skudd med skytestøtte

Å bruke skytestøtte for å avgi mest mulig presise skudd, er egentlig noe man alltid bør gjøre når muligheten er der. Ettersom et tre, ei gren eller en stor stein ikke alltid er i nærheten, så en skytestøtte er et kjempegodt hjelpemiddel og er noe du egentlig alltid bør ha med på jakt. 

Det finnes mange typer skytestokker, noen til å feste på rifla og andre som man setter opp og legger rifla oppi.

Skytestokkene kan fås med et, to, tre eller fire ben. Særlig sistnevnte med vuggekonstruksjon gir meget god stabilitet.

Vår testvinner i denne gruppen er Blaser Carbon Shooting Stick 2.0. Blasers skytestøtte har særegen svingmulighet, og oppleves som veldig stabil i test. Dette er dog den dyreste skytestøtten av denne typen.

Den 3-delte modellen Viper-Flex Styx Journey er praktisk ved at den får plass i en litt lang riflekoffert, noe som er kjekt ved reise.

Den 2-delte stokken Viper-Flex Styx Elite er billigere, og oppleves også som svært stabil.

I en høyere prisklasse har vi Ulfhednar UHRT55CBH. Dette er en tripod som fungerer både som skytestøtte og stativ til kikkert.

Slik tester vi støtter

Skytestøtte, stokk og tofot blir testet både ved sittende og stående skyting. Dette er de mest ustødige skytestillingene, noe som gjør det mest nødvendig med ekstra støtte. 

Skytestøttene er brukt til skyting med storviltrifla og mye skyting med salongrifle for å se hvor tette samlinger man kan skyte med de forskjellige typene. Testvinner er kåret ut fra hvor raske støttene er å sette opp, stødighet og lydløshet ved montering/klargjøring. 

Testskytingen med skytestøttene for sittende stilling blir utført sittende på en lav kubbe, med en eller begge albuer støttet på knærne.

Jeger sikter med rifle på skytestokk
Smart trekk: Skytestokker er flittig i bruk i Afrika; men også her hjemme bruker stadig flere dette hjelpemiddelet for å avgi mest mulig presise skudd.

Skyteteknikk

Uansett hva slags skytestøtte du bruker, skyter du nemlig mye stødigere ved å stabilisere stillingen der det er mulig:

Monopod for stående skyting er vanskelige å skyte godt med, og hjelper minst av skytestøttene. De blir likevel stødigere dersom du bruker tre/busker eller stein til ekstra støtte.

Ved sittende skyting blir en monopod også stødigere når du kan støtte albuene på knærne. Med mye trening på dette, kan du prikke inn skuddene meget presist.

En tofot eller trefot gir enda stødigere skudd når du skyter sittende med albuene støttet på knærne. 

Stående skyting er den klart mest ustødige og vanskelige stillingen. Her hjelper det mest med skytestokker med minst to ben for å avgi presise skudd.

Best liker vi skytestøttene med fire ben i vuggekonstruksjon. Støtter du imot med legg eller kne, eller har ryggen mot noe fast med disse, er det noe av det mest stødige man kan bruke på jakt. Våre tester viser at dette er det klart beste til stående skyting.

Det er viktig å være klar over at skytestøttene blir kortere enn de oppgitte målene når de er satt opp med sprikende ben. Noen av skytestokkene for stående skyting blir i korteste laget for meg som er over 190 cm høy. Viper Flex oppgir i så måte personhøyden som skytestokkene passer for.

Viper Flex Journey er for øvrig et godt valg, og var i bruk på en Afrikajakt hvor jeg skjøt 36 dyr. Flere av disse dyrene hadde jeg ikke tatt sjansen på å skyte med andre former for skytestøtte.

jeger liggende på svaberg sett ovenfra skyter rifle med skytestøtte
​Lange hold: God støtte er viktig på lange hold. Om rifleløpet er 50 cm og du flytter munningen 0,5 mm, så tilsvarer det 1 mrad og 10 cm på 100 m. Eller 40,4 cm på denne blinken. Foto: Eirik Hammerhaug

Tofot som alternativ

Tofot er et annet alternativ som er særlig egnet når du kan skyte liggende, men også sittende. Tofoten slik vi kjenner den, ble først utviklet for å skyte med maskingevær: Stødig skytestilling og godt rekylopptak er vesentlig når du sender av gårde en kasse ammo i byger med 14 skudd i sekundet...

På 80-tallet kom Harris Engineering Inc. med en tofot som ser ut slik de fleste av oss kjenner den i dag. Harris har stort sett vært uforandret, men det finnes forskjellige varianter med eller uten vugge (tilt), i forskjellige høyder og i ulike materialer.

Utenom Harris-typen er Versapod og Atlas vanligst. Men det dukker stadig opp nyere utgaver. For eksempel har Blaser sin egen tofot, og norsk-utviklede NeoPod er en drøm for gramjegeren. Tofoten som vi har testet veier kun 82 gram!

Siste skrik er tofoter som gir bredere fotstilling, uten å øke våpenets høyde over bakken. Der har blant annet RPS og GRS hver sine varianter.

Slik skyter du riktig med tofot

Tofot er et fantastisk verktøy som kan gjøre deg til en vesentlig bedre skytter. Men da må du bruke tofoten riktig:

For mange år siden kjøpte jeg en Remington 700 med varmintløp og tommelhullsstokk i kaliber .223. Planen var å bruke den mest til småvilt, så kikkert med god forstørrelse og tofot var en del av pakken.

På skytebanen slo jeg ut føttene og begynte å smelle i vei. Da vi gikk frem for å sjekke blinkene, spurte sidemannen:

«Hvorfor ligger du og skyter med hånden under kolben?»

«Jeg vet ikke, men jeg har sett det på film. Jeg tror det skal være sånn», var det beste svaret jeg kunne komme med. 

Litt forlegen over at jeg ikke visste bedre hva jeg holdt på med, justerte jeg føttene høyere da jeg kom tilbake til standplass og holdt venstrehånden under forskjeftet på de neste skuddene.

Resultatet var at jeg spredde treffene over hele svarten.

Montering

Det finnes forskjellige festemetoder for ulike tofotmodeller. Om du har valgmuligheter med flere reimfester eller en skinne på våpenet ditt, husk at tofoten skal festes så langt frem på rifla som mulig.

Dette gjør du for at dine bevegelser som pust, puls og avtrekksfeil skal gi minst mulig utslag på munningen. Tenk vippepunkt og vektstangsprinsippet.

Andre ting å tenke på er at du bør stramme godt, om det er av den typen som skrus fast. I tillegg må du passe på at den ikke monteres skjevt på stokken.

Veldig mange tofoter er slik at når man slår dem sammen, så folder de seg opp langs løpet. Det kan være fristende å montere tofoten slik at den isteden folder seg langs forskjeftet. Ikke gjør det, for du risikerer at tofoten klapper sammen under skyting.

Jeger i liggende jegerstilling sett ovenifra
Uten støtte: Under vanlig liggende skyting trekker vi opp kneet for at mage og lyske skal komme opp fra underlaget, samt samler albuene under våpenet for å støtte det lettest mulig.

Skytestilling

Liggende skyting med tofot skiller seg litt fra vanlig liggende skytestilling. Men en fellesnevner for all skyting er å lære seg en god «nullstilling», der du på en avslappet måte kan holde siktet midt i blinken.

Når du skal skyte med tofot, må du først og fremst tilstrebe å ligge så rett bak våpenet som mulig. Begge føttene skal være strake. Kom deg så lavt som du kan: De fleste tofoter har justerbar høyde, men det er ugunstig å trekke føttene helt ut. Bruk så korte støtter som mulig, da det gir stødigere skyting.

Albuene skal peke rett ut til sidene. Du skal ha kolbekappen hvilende i gropen mellom skulder og kragebein, med et lett press forover slik at du tar inn slakken i tofoten. Gjør du dette, sikrer du et godt og jevnt rekylopptak. 

Sterk hånd (høyre for høyrehendte skyttere) skal holde pistolgrepet, og brukes ellers til avtrekk – og kun det. Svak hånd plasseres under kolbekappen og brukes til å tilte våpenet opp og ned, gjerne sammen med en «beanbag» eller pøll som det heter på norsk.

Når du skal skifte siktepunkt sideveis, bør du gjøre det ved å flytte hele kroppen: Løft hofter og føtter til siden, og sørg også for å flytte albuene.

Grunnen til at jeg poengterer dette, er at du ofte ikke ender med en god skytestilling hvis du bare løfter rifla og tofoten til sides. Ryggraden din skal være helt strak etterpå bak rifla for å oppnå likt rekylopptak.

Jeger i liggende jegerstilling sett ovenifra
Med støtte: Med tofot ligger vi mer rett bak våpenet, sprer beina og albuene for å oppnå økt støtte på underlaget.

Skyteteknikk

Når du har inntatt en god stilling, skal det litt flåsete sagt være slik at om hjertet ditt uten forvarsel stopper, så skal ikke siktepunktet bevege seg en tiendedels milliradian. Forhåpentligvis mer reelt, og dessverre ofte på post: Om du sovner over kolben, skal det første du ser når du åpner øynene, være trådkorset midt i blinken.

Når rifla står på egne ben, gjør du avtrekket kun med å bevege pekefingeren. Når rekylen kommer, skal den gå rett bak i skulderen. Om du da har gjort alt riktig, skal våpenet fortsatt peke midt i blinken etter at rekylen er tatt imot.

Om du opplever at tofoten «hopper» eller sklir ut til siden, må du gjøre noe med skytestillingen. Som oftest skyldes dette et problem med rekylopptaket, enten fordi du møter skuddet med skulderen eller har for dårlig kontakt med kolbekappen. 

En vanlig feil er at kolbekappen er plassert for lavt i skulderen. I andre tilfeller kan det skyldes at du presser våpenet med sterk hånd enten til side eller i høyde for å holde trådkorset i skiven.

La heller jaktvåpenet stå av seg selv på føtter og kolbe/ pøll. Tilpass deretter skytestillingen, altså litt motsatt av hva du gjør med skytereim eller ved anlegg på en ryggsekk.

På jakt med skytestokk

Nest etter lokkefløyter er tofoten det eneste utstyret jeg ikke vil være foruten under lokkejakt på rev. Men den har absolutt også noe for seg etter fjellrypa, hvite harer på snøfrie øyer og på andejakt, men vær obs på at solide kuler kan sprette langt bortover vannflaten.

En aktuell jaktform langs kysten, er jakten etter steinkobbe og havert. Her kommer tofoten virkelig til nytte. Med en liten blink gjelder det å finne anlegget fort og få løsnet skudd før de forsvinner: Selen er nysgjerrig, men ikke dum.

Storviltjegere som jakter i fjellterreng, vil også ha stor nytte av en tofot der det ellers er dårlig med naturlig anlegg. Som ved all annen skyting i felt er det viktig å ha kontroll på at det ikke er vegetasjon mellom deg og målet. Med lav tofot kan gresstrå og lyng være en utfordring. 

Derfor er det i noen jaktsituasjoner gjerne bedre med en høy tofot, slik at du kan sitte og skyte. Det er samtidig mer å drasse på, og er som regel ikke like stabilt som liggende med tofot.

En løsning kan være å plassere en kort tofot på en stein eller en stubbe, men da må du forsikre deg om at føttene står støtt. Da kan du bruke ryggsekken som pøll under kolben.

Fristende langhold

I noen situasjoner kan det være nødvendig å skyte på lengre hold. Da er en skytestøtte så godt som obligatorisk. 

Men selv om du setter skuddene godt innenfor innertier på bane, så håper jeg folk viser aktsomhet og sørger for at vilt ikke utsettes for unødig fare for lidelser.

En dyktig jeger sa i et intervju om hjortejakt, at han tok høyde for å skyte på halvparten så lange hold under jakt som det han mestret på bane. 

Det tenker jeg er en god tommelfingerregel, både i inn- og utland. Og det er også noe å tenke på om man sliter med reinfiguren på 100 meter uten skytestøtte.

Test av Blaser Carbon Shooting Stick 2.0

Blaser Carbon Shooting Stick 2.0 er en oppgradering av skytestøtten som Blaser kom med for et par år siden. Jo flere bein, jo stødigere skytestokk – og her har du fire stykker å støtte rifla på.

jeger sikter med blaser carbon shooting stick 2.0
Stødig: Blaser Carbon Shooting Stick 2.0 skytestøtte viser seg å være et stødig bekjentskap i vår test.
Blaser Carbon Shooting Stick 2.0

Materialer: Karbon og gummi

Høyde: 124-198 cm (115,5 cm u/ framgaffel)

Vekt: 1050 g

Medfølger: Lekkert futteral med lommer

Veil.pris: kr. 3.999,-

Importør: Blaser Group Norge

skala
6/6

Blaser Carbon Shooting Stick 2.0 har fått noen smarte oppgraderinger siden sist. Skytestokken har fortsatt fire ben i karbon som samles til to føtter med spyd som gir godt feste. Rett over disse er det nå gummihylser, slik at skytestokken avgir mindre lyd. 

De solide låsehjulene av plast er forbedret, så det skal mye til før de løsner ved støt eller rekyl fra grovkaliber. Ved å løsne låsehjulene kan du trekke ut stokken til passe lengde. Det er viktig å vri disse godt til, så ikke skytestokken siger sammen ved bruk. 

Jeger sett fra siden i stående jegerstilling skyter med rifle montert på blaser carbon shooting stick 2.0 skytestøtte
Stabilt på alle fire: Blaser Carbon Shooting Stick 2.0 gir deg ei firbent “vugge” som gjør at jeg skyter like godt som i benk.

Smart sving

Blaser Carbon Shooting Stick har to gafler i toppen, en for kolben og en for framstokken, så rifla ligger meget stødig: Jeg skyter like gode samlinger stående med Blaser Carbon Shooting Stick som jeg gjør i benken, men det krever litt trening å finne en stødig stilling med en slik skytestøtte. 

Det geniale med Blaser Carbon Shooting Stick er at fremre gaffel er forskjøvet på en kort aksel. Det gjør at du kan svinge 20 meter på 100 m hold ved å vri handtaket, uten å flytte benene. På den nye 2.0-versjonen kan framgaffelen lett tas av ved hjelp av en skyveknapp.

Det medfølger en justerbar snor for å låse avstanden mellom fremre og bakre støtte, slik at det passer til din rifle. Nytt med Blaser Carbon Shooting Stick 2.0 er en skala på benene, slik at du raskt får samme høyde hver gang. Sammen med snoren går det da kjapt å klargjøre skytestokken. 

død bukk på bakken under en skytestokk
Spennende smyg: Denne bukken hadde aldri blitt min, om jeg ikke hadde hatt med Blaser Carbon Shooting Stick 2.0 på jaktturen.

Verdt sin høye pris

Jeg testet Blaser Carbon Shooting Stick på en smygjakt etter brølende hjortebukk i Polen, og det viste seg å være en nyttig reisekamerat:

En av bukkene brølte blant store furutrær langt nede i ei li. Jeg satte opp skytestøtten, men før jeg fikk skutt, begynte den å gå. Da kom svingmuligheten godt med:

Med svinghandtaket kunne jeg fint følge bukken 6–7 m, der den stoppet opp lenge nok for nissedølen. Jeg skjøt også en annen bukk som det hadde vært uaktuelt å prøve seg på uten skytestokken. 

Blaser Carbon Shooting Stick 2.0 skytestokk kan virkelig anbefales, særlig til smygjakt og for vanskelige skudd på lange hold eller små blinker, selv om prisen er ufyselig høy. Men det blir fort dyrere å skadeskyte et betalt trofe som du ikke finner igjen! 

Vi har også testet Viper-Flex Styx Elite, en serdeles stabil skytestøtte.

Nærbilde av framgaffelen på skytestokken Viper-Flex Styx Elite
Avtakbar: Framgaffelen er smart ved at forleggingen gir 20 m sving på 100 m. Nå er den også gjort avtakbar for lettere transport.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Meget stødig

Kan svinges

Rask høydejustering

God høyde

MINUS

For lang for vanlig koffert

Test av Viper-Flex Styx Elite skytestokk

Med Viper-Flex Styx Elite vil du ikke plages med å trenge mer høyde enn det sittende skyting med støtte gir. Viper-Flex Styx Elite er en 2-delt skytestøtte for stående skyting.

Nærbilde av jeger sikter med rifle montert på skytestøtte Viper-Flex Styx Elite
Test av Viper-Flex Styx Elite skytestokk. Foto: Åsgeir Størdal
Viper-Flex Styx Elite

Produkt: Skytestøtte for stående skyting.

Materiale: Anodisert aluminium med karbon-fibre, gummibelagt.

Vekt: 1,15 kg

Mål: Justerbar 118-193 cm (102 cm oppdelt)/ personhøyde 120-210 cm

Veil. pris: 2.090,-

Leverandør: Jakt og Fritid

skala
5/6

Viper-Flex Styx Elite er laga i aluminium, og består av fire rør som er ledda sammen, slik at de står på bakken på to bein på tvers av skyteretningen.

Fra dette går to og to rør i hver sin retning opp i en spiss, slik at de danner et anleggspunkt for henholdsvis forskjefte og kolbe. Viper-Flex Styx Elite eliminerer dermed sideveis ustabilitet, slik at man kan kan lene seg framover eller bakover for å justere treffpunktet i høyden

Dansker har som kjent ikke så mye overhøyde å ta av, men er ditto mer innovative når det gjelder skytestøtter. Tidligere testet Jeger.no Viper-Flex Styx Journey, en dansk skytestokk som i praksis gir deg ei høy og stabil vugge med fire bein.

Versjonen Viper-Flex Styx Elite er svært lik, bare at den ikke er like delbar med tanke på transport. Fungerer den i praksis?. 

jeger skyter stående med Viper-Flex Styx Elite skytestøtte
VIPER-FLEX STYX ELITE: Fire bein i vugge-form gir gode samlinger stående støtte.

Resultatet er overraskende stabilt: Jeg har skutt lite med stokk, men fikk fort samlinger som jeg hadde vært fornøyd med sittende. Så hvis du skal på bukkejakt i Danmark eller England nå i vår, er Viper-Flex Styx Elite godt reisefølge.

Til beversmyg langs elva eller på nedgrodde poster er det også genialt.

 «Viper-Flex Styx Elite koster en tusenlapp mindre, og det er en velinvestert besparelse i jaktbudsjettet.»

Det krever dog trening, særlig til rask rigging for kjappe skudd: Beina har en låseanordning nederst som du for så vidt kan omgå ved å ikke klemme beina i lås. Men det er dessuten lurt å droppe reima, fordi den ellers lett hekter seg i håndtaket.

Ulendt terreng og mye lyng bremser også på effektiviteten: Beinlengda justeres med slike kulelåser som du klemmer inn, så det rekker du ikke håndtere i skuddsituajonen.

målskive skudd med Viper-Flex Styx Elite
Test av Viper-Flex Styx Elite

God pris

Viper-Flex-Modellen som kom for et drøyt år sia, har fått en enkel hendel øverst (kan vendes for venstrehendte) slik at du kan spre Viper-leggene med framskjefte-hånda. Videre er flere deler nå gummibelagt for mindre klapring, og ekstra beskyttelsesrør stopper vind-uling fra rørene. Både fram- og bakstykket er gjort breiere.

Forskjellen mellom Journey og Viper-Flex Styx Elite er hvor mye skytestøtta kan demonteres for transport. Mens Journey er 3-delt, har Elite kun 2 deler.

Sammenslått måler den 115 cm, men kan demonteres til 102 cm (65 cm for Journey). Så hvorfor skal du vurdere denne opp mot Journey?

Prisen: Viper-Flex Styx Elite koster en tusenlapp mindre, og det er en velinvestert besparelse i jaktbudsjettet. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært stabil

God pris

MINUS

Krever lang riflekoffert

Test av Viper-Flex Styx Journey skytestokk

Viper-Flex Styx Journey er ei dønn stabil skytestøtte. Med Viper-Flex Styx Journey kunne brått en middelmådig skytter som meg skyte snusbokser.

jeger sikter med rifle montert på Viper-Flex Styx Journey skytestokk
Dønn støtt: Viper-Flex Styx Journey har fire bein som danner ei tobeint vogge, gir gode samlinger stående.
Viper-Flex Styx Journey

Produkt: Skytestøtte for stående skyting.

Materiale: Aluminium m. karbon, gummibelagt.

Vekt: 1,05 kg

Mål: Justerbar 118–193 cm (65 cm oppdelt).

Veil. pris: 2.990,-

Leverandør: KBK Jakt og Fritid

skala
6/6

Jeg har trent til bukkejakta med diverse nødløsninger, også med gåstaver i kryss for å øke stabiliteten.

Men samlingene er for rufsete til at stående skyting på en såpass liten blink som en råbukk er noe aktuelt tema. Det var før Viper-Flex Styx Journey.

Viper-Flex Styx Journey har fire bein som danner ei tobeint vogge på tvers foran skyteretningen, gjør at du får forankring sideveis. Vippestabiliteten sikrer du med brei beinstilling og den ene foten godt foran.

Viper-Flex Styx Journey kan deles opp, slik at ingen deler er over 65 cm. Dette er praktisk dersom du reiser med kort våpenkoffert, særlig hvis du skal fly.

Dropp reima

Den lange sleiden på anlegget foran gjør at du har grei rekkevidde sideveis før du må skifte stilling. Trenger du mer spillerom, kan du klappe vogga sammen til en tobeint skytestav.

Da har du dog mindre støtte og må ta høyde for det i skyteavstandene.

Alt går likevel ikke på automatikk: Som med alt anna, bør du trene deg før du tar det i bruk i felt. Blant anna kan du oppleve treffpunktendring, avhengig av skytestillinga di.

Videre kan børsereima bli i veien ved raske anlegg: Den har en tendens til å tulle seg rundt de to anleggsflatene.

Smart vippehendel

Viper-Flex Styx Journey har vært på markedet ei stund, og er ingen nyhet. Men versjonen som kom i fjor, byr på nye bonuser: En enkel hendel (kan vendes for venstrehendte) gjør at du sprer Viper-leggene med ei hånd (framskjefte-hånda). Med enden på kolben vipper du deretter ut vogga, og er skuddklar.

Videre er flere deler gummibelagt, slik at du slipper støy. Gummibelagte bein på Viper-Flex Styx Journey sikrer grep på gras og glatte berg. Både fram- og bakstykket er gjort breiere.

Alt i alt er det i produktforbedringene tatt gode grep, bokstavelig talt. Kan jakta di kreve stående skudd, og er det gjennomførbart å gå med ett kilo stav i hånda? Løp og kjøp. 

Slunken lommebok? Testens rimeligste skytestøtte var fra Biltema.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Stabil

Rask i bruk

MINUS

Krever litt tilvenning

Test av Biltema Skytestøtte

Vi testet skytestøtte fra Biltema. På mange skytebaner finner du løsninger for innskyting av rifla. Kan Biltemas skytestøtte tre inn i støtteapparatet på en billig og stødig måte?

Rifle montert på Biltema Skytestøtte sett fra siden
Stødig bekjentskap: Biltema skytestøtte er et stabilt bekjentskap, og svært rimelig i innkjøp.
Biltema Skytestøtte

Produkt: Stativ/ skytebenk for innskyting av rifle, art.nr. 14-987

Pris: kr 349,- 

Leverandør: Biltema Norge AS

skala
4/6

Du har handla nytt kikkertsikte, eller velta rifla slik at du må ta et par testskudd i benk for å se at den går rett. For å testskyte presist nok, bør du ha anlegg og støtte. Men en skytebenk koster i de fleste tilfeller fra tusenlappen og et godt stykke oppover.

Kan Biltema Skytestøtte til den nette sum av kroner 349,- være en tilstrekkelig løsning?

Kompakt støtte fra Biltema

Førsteinntrykket av Biltema Skytestøtte er midt på treet: Konstruksjonen er av stødig stål, men anleggene til å montere rifla i, er av plast med innfelte gummilister. Justeringsknottene virker litt små.

Vi biter oss likevel merke i hvor kompakt Biltema skytestøtte er når den kommer sammenfoldet ut av esken. Denne tar virkelig ikke mye plass.

Test: Ulfhednar UHRT55CBH skytestøtte

Skytestøtten fra Biltema vatres enkelt opp med et justerbart bein i front, mens de to andre beina er faste. Justeringen av riflepipa i høyderetningen viser seg derimot å være vanskelig:

Som jeg innledningsvis fryktet, er høydejusterings-hjulene små og knotete å håndtere. Rifla må faktisk løftes ut av børseholderen for at du skal få justert på en fornuftig måte. 

«Når benken først er justert inn, går irritasjon over i glede: Rifla ligger dønn stabilt og det er lett å prikke inn skuddene.»

Fra gru til glede

Justeringsskruen for kolbekløfta viser seg også å være for lang – faktisk lengre enn det bakerste beinet. Det gjør at skruen «bunner» før riflepipa er i vater.

Problemet er strengt tatt ikke større enn at det lar seg løse med en vinkelsliper, men slike ting bør være unødvendig å fikse på et nytt produkt.

Men når benken først er justert inn og bakskruen er fintrimmet, flyter irritasjon over i glede: Rifla ligger dønn stabilt og det går lekende lett å prikke inn skuddene.

Gummiknottene på beina gir god friksjon slik at konstruksjonen står støtt. Gummilistene i anleggsflatene gir også såpass mye grep at rifla ikke sklir frem og tilbake. 

Så etter at man har kranglet seg ferdig med innstillingene, viser Biltema skytestøtte seg å være et svært stabilt verktøy for innskyting og test av ammunisjon.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært stabil

Kompakt sammenslått

Mye for pengene

MINUS

For høy kolbeskrue

Vrien å justere

Små knotter

Test av Ulfhednar UHRT55CBH skytestøtte

Ulfhednar UHRT55CBH er et lett, trebeint stativ som sammenfoldet er så kort som 37 cm. Vår test viser at Ulfhednar er fin å ha i sekken på jakt, både som skytestøtte og stativ til kikkert.

Jeger med rifle bruker stativet Ulfhednar UHRT55CBH tripod med deadlock sal skytestøtte
ULFHEDNAR: Den relativt høye midtsøylen på tripoden Ulfhednar UHRT55CBH gjør at stødigheten reduseres når vi tester å skyte stående.
Ulfhednar UHRT55CBH

Vekt m/kulehode: 1380 gram

Vekt m/Deathlock sal: 1700 gram

Max høyde med Deathlock: 155 cm

Maks last: 12 kg

Lengde sammenfoldet: 37 cm

Pris trefot: kr. 2990,-

Jaktpakke inkl. Deathlock: kr. 4990,-

Leverandør: Skytterlinken AS

skala
4/6

Ulfhednar UHRT55CBH (navnet skjemmer ingen) er en lett, allround trefot som med sine 37 cm sammenfoldet er fin å ha i sekken på lange jaktturer. Du kan også bruke den til teleskop- eller vanlig kikkertspotting, samt kamerastativ.

At skytestøtten er så lett og liten sammenslått, er et stort pluss både til lange fjellturer og utenlandsturer. Ulfhednar tar liten plass i ryggsekk, koffert eller handbagasje.

Skytestøtte kan være avgjørende for et godt resultat på jakt. Tre, stubber og steiner kan benyttes, men står ikke alltid der du tenker å sitte på post. Da er det kjekt å ha medbrakt skytestokk, slik som Ulfhednar UHRT55CBH.

Utvalget begynner etter hvert å bli stort, men skal du gå langt og mye, bør lav vekt prioriteres. Ellers blir skytestøtten fort liggende igjen hjemme, og der gir den ikke noe annet enn moralsk støtte. 

Skytterlinken AS har både våpen og tilbehør for skyttere og jegere. De sendte meg en lett og snerten trefot som de har utviklet under sitt eget varemerke Ulfhednar.

Nærbilde av høydejusteringen på Ulfhednar UHRT55CBH skytestøtte
Grepa: De grepsvennlige hjulene på Ulfhednar skytestøtte gjør høydejustering lett, selv med hansker.

Fleksibelt tripod-stativ til jakt

På toppen av Ulfhednar finner du et bevegelig kulehode som kan roteres 360 grader. Beinene som er produsert av 8-lags karbon, består av fire seksjoner og kan stilles i tre ulike vinkler. De tre forskjellige beinvinklene er enkle å stille inn.

En av føttene kan dessuten tas av og gjøres om til en monopod. Dette beinet har et godt polstret gripefelt i toppen.

Høydejusteringen løsnes/ låses ved å vri på gummierte hjul som er svært grepsvennlige: Selv med hansker er dette problemfritt og funksjonelt. Høyden justeres ytterligere ved hjelp av en midtsøyle i to seksjoner, som også har tilsvarende gummierte hjul.

Krok for vekt

I bunnen av midtsøylen er det en krok for feste av ekstra vekt, noe som gir økt stabilitet. Dette gjør at Ulfhednar kan brukes i alt fra liggende til stående stilling. 

«Sittende med støtte på et eller to knær skjøt jeg treskuddsamlinger ned i 15-22 mm. Stående blir Ulfhednar for ustødig til så gode samlinger»

Ulfhednar UHRT55CBH kommer med Arca kulehode som passer til kamera, kikkerter og eventuelt rifler som er tilpasset dette systemet. Til jakt kan det i tillegg monteres en Ulfhednar Deadlock sal som passer til de aller fleste rifler: Man skrur bare på den medfølgende platen og fester den på kulehodet.

Dermed kan rifla klemmes fast og stå klar uten ekstra støtte. 

Nærbilde av fotlåsen på skytestøtten Ulfhednar UHRT55CBH
Fotlås: Beinene kan låses i tre ulike vinkler for å tilpasses høyde og terreng.

Ulfhednar på heia

Jeg monterte Deathlock-salen på kulehodet. Med begge deler tilgjengelig, har du en trefot for kamera og kikkert, samtidig som du raskt får en skytestøtte.

Salen kan dessuten brukes på andre av Ulfhednars treføtter hvis du vil ha noe tyngre og mer stabilt til langholdsskyting på skytebanen eller revejakt.

Justert opp til det maksimale, måler Ulfhednar UHRT55CBH 155 cm. Det er i korteste laget for mine 193 cm, men vil fungere for personer opp til normal høyde. De øverste 56 cm består imidlertid av kun en stang, noe som gjør Ulfhednar en smule ustødig.

Lett som den er, hjelper det likevel å sige litt sammen i kroppen slik at du legger tyngde ned på stokken. 

For i seg selv er den stabil: Sittende med støtte på et eller to knær skjøt jeg treskuddsamlinger ned i 15–22 mm. Stående blir Ulfhednar for ustødig til å skyte så gode samlinger, selv om den vil være til hjelp på elgposter der du trenger litt mer høyde.

Totalt sett er Ulfhednar UHRT55CBH altså en skytestøtte som passer best for skyting sittende eller på kne. Da har du en god og lett støtte som ikke blir igjen hjemme.

Vi har også testet tofoten NeoPod - en drøm for gramjegeren.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett og liten

God bevegelighet

Stødig i sittende stilling

MINUS

Ustødig i full høyde

Kort for høye personer

Test av NeoPod tofot

NeoPods lettvekter av en tofot er helt i tetsjiktet. Med sine 82 gram på gummilesten leverer NeoPod solid tofot til din rifle.

tofoten NeoPod sett fra siden på hvit bakgrunn
NEOPOD TOFOT: Her er foten på plass og rifla er hele 82 gram tyngre.
NeoPod tofot

Materiale: PEEK polymer

Vekt: 82 gram+ 31 gram adapter

Beinlengde: 17-24 cm

Skytehøyde: 14,5-21,5 cm (55 graders beinvinkel)

Pris: Kr. 4.849, m/ standardadapter.

Lånt av: Steinert Sensing Systems

skala
5/6

NeiPod tofot er et ordentlig kvalitetsprodukt. Allerede under åpningen av den tilsendte pakka, kunne jeg slå fast at vi hadde med et kvalitetsprodukt å gjøre: NeoPod tofot ligger stilfullt og elegant i en hvit seng nøyaktig innredet for de ulike delene.

Det er nemlig ingen som gidder å legge så mye arbeid i presentasjonen av en dårlig vare, så jeg begynte lukte lunta.

«NeoPod tofot ligger stilfullt og elegant i en hvit seng nøyaktig innredet for de ulike delene.»

Vill vekt

Men hvor heftig kan NeoPod tofot bli da?

Tja – ved å være verdens letteste tofot, for eksempel? NeoPod tofot er laget av karbonforsterket PEEK polymer og veier 82 gram. Ja, du leste riktig: ÅTTITO GRAM!

Trenger du mer? Den er lett å montere, og har i tillegg til standardadapteret flere spesialløsninger for ulike festemuligheter. Men det er ikke nødvendig å demontere NeoPod tofot når man bærer våpenet: Sammenslått ligger den tett inntil pipa, og kan fort og lydløst foldes ut for bruk.

LES OGSÅ: Test av Ulfhednar UUHD40 og Bog Deathgrip

Nærbilde av adapteret på NeoPod tofot
NEOPOD TOFOT: Dette er et standard adapter. Bare klikk på tofoten og du er skyteklar.

Gramjegerens drøm

Jeg må likevel nevne at om du skyter med NeoPod tofot sammenslått, har den en tendens til å slippe taket på de teleskopiske beina, som dermed skyter ut. Sannsynligvis er dette noe som løses ut av rekylen, men det spiller ingen rolle for meg.

Hvem passer NeoPod tofot for? Særlig reinsjegere som teller på hvert gram de skal ha med, vil kose seg med denne. Men også andre jegere som trenger en tofot som ikke endrer balansen i børsa, bør ta en titt på denne.

Tofoten NeoPod pakket ned i eske
SMEKRE BEIN I PEN SENG: Du vet det blir bra når du åpner en slik eske.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Vekt, vekt og vekt!

God adapter-løsning

MINUS

Ingen påfallende.

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.