På jakta bør de fleste jegere avstå fra å skyte i stående stilling med lang arm, for å redusere sjansen for skadeskudd og bom. Men med en god skytestøtte og trening vil de fleste skyte presise skudd. Her får du et innblikk i hvordan du kan gjøre skytingen litt lettere.
Over enga: På bukkejakt er skytestøtten kjærkommen.
Lesetid: 10 minutter
En gruppe impalabukker snøfter varslende inne i et tett buskas. «There is too much brush for a clean shot, Abraham», sier PH’en. Jeg setter likevel opp skytestøtten, legger rifla på plass og finner dyrene i kikkertsiktet.
Gjennom en glippe i buskaset får jeg se bogen til en bukk som står litt i utkanten. Skytestøtten gjør at rifla ligger dønn stødig i den lille åpningen, og jeg klemmer inn avtrekkeren idet rødpunktet på Zeiss’en hviler helt rolig på impalabogen.
Bukken går ned etter noen få meter utras, og jeg får et begeistret klapp på skulderen: «How was that possible, Abraham!» utbryter PH’en.
Jeg hadde selvfølgelig aldri tatt dette skuddet uten den stødige skytestøtten. Faren for å treffe en kvist uten denne hadde vært meget stor.
Men sammen med en rifle og ammunisjon med kjempegod presisjon, var det altså mulig å ta dette skuddet. Et klart kikkertsikte skal også ha sin del av æren.
Godt verktøy på bukkejakt
En gang jeg var på bukkejakt i Polen, fikk vi se en fin bukk langt ute på et stort jorde. Jeg målte avstanden som for meg i hvert fall var altfor lang for et skudd på frihånd.
Men også denne gangen hadde jeg med Viper Flex-støtten, som med sin vuggekonstruksjon gir god støtte både foran og bak på rifla. I tillegg støttet jeg skulderen mot en høyspentmast og så at rødpunktet hvilte helt rolig på rådyrbogen. Jeg klemte kontrollert inn avtrekkeren og så at bukken gikk ned i smellen.
Å skyte dyr på lange hold er vanligvis ikke å anbefale, men godt og stødig anlegg gjør det fullt mulig på dyr som er helt i ro.
Også på ettersøk kan en skytestøtte spare dyret for mye lidelse dersom man får se det på langt hold, men har vanskelig for å finne trær eller store steiner som gir klart skuddfelt.
Vanlig i Afrika
Første gang jeg skjøt fra en skytestøtte, var på min første jakttur til Afrika i 1994. Der er skytestøtter mye brukt både på lange og kortere hold. Ofte kommer uerfarne jegere og skyttere til Afrika for å skyte diverse troféer, og da kommer støtten godt med uansett skyteavstand.
Jeg traff en spanjol i Zimbabwe uten den minste skyteerfaring som skulle skyte bøffel. Han skjøt aldri for treningens skyld, proklamerte han stolt. På toppen av det hele lånte han en rifle i kaliber 375 H&H, til tross for at han aldri hadde skutt med grovkaliber før. I tillegg ville han ikke bruke skytestøtte.
Dette måtte selvfølgelig gå galt. Han bommet på en bøffelokse på kort hold. Heldigvis ble det klokkeklar bom, for en skadeskutt bøffel er ikke noe man spøker med. Hadde han enda brukt skytestøtte, hadde nok sjansen for et godt resultat vært større.
Etter denne episoden innså han at han skulle holde seg til impalajakt og bruke skytestøtte. Sjansen for gode treff økte ved bruk av skytestøtte, og han fikk etter hvert skutt noen impalaer.
Jeg har skutt et tresifret antall afrikansk vilt. Mesteparten er felt med hjelp fra skytestøtter, både på lange og kortere hold. Særlig når bushen er tett, kommer støtten godt med. Du kan utnytte selv små åpninger i buskaset hvis du har trent godt.
Skytestøtte kan være så mangt
En gang sønnene mine var med på antilopejakt i Save Valley i Zimbabwe, var bushen uvanlig tett. Men når rifla lå på plass i skytestøtten, var det bare å finne små åpninger i bushen, være tålmodig og vente til en dyrebog dukket opp.
Uten anlegg ville jeg raskt begynt å skjelve etter mye venting. Men med skytestøtte sparte vi oss selv og kunne rolig klemme av skuddet idet trådkorset hvilte på dyrebogen.
Men skytestøtte kan være så mangt: Noen ganger må man improvisere for å finne støtte for å avgi stødige skudd. På en sebrajakt brukte jeg flere ganger trær som støtte, og kunne dermed avgi presise skudd gjennom små åpninger i den tette bushen.
En annen gang skulle jeg skyte en bøffel som stod bak noe buskas. Men skytestøtten som PH’en satte opp, ble altfor høy. Da gikk jeg ned på kne og brukte bare det ene benet på tofoten som ekstra støtte. Bøffelen endte sine dager med et velplassert bogskudd gjennom en åpning i buskaset.
Jo lavere, jo stødigere
Storviltprøven tas i liggende stilling av de fleste jegere, selv om stillingen sjelden kan brukes på jakt. Det er likevel helt klart den stødigste stillingen hvis du KAN bruke den.
På jakt kan du i tillegg bruke anlegg, enten i form av en ryggsekk, en stein, en stubbe eller hva du har for hånden, og dermed få en meget stødig skytestilling med provisorisk støtte.
Apropos hånden, så er det lurt å legge den mellom framskjeftet og støtten når du benytter en stein eller en stubbe: Da får du redusert munningsvipp og andre ting som kan endre treffpunkt ved et hardt anlegg. Det finnes også godt utvalg av tofoter for liggende stilling.
Problemet med slike støtter og liggende stilling generelt, er at du kommer for lavt. Ofte må du la være å skyte på grunn av små busker, gress og kratt som kommer i veien. Disse passer dermed best på snaufjellet hvor det er lite og lav vegetasjon.
Sittende og knestående
Sittende eller på kne kommer du høyere opp, og kan utnytte flere sjanser med rene skudd der det er lave busker og høyere gress. Du skyter ganske stødig sittende med albuene støttet på knærne.
I disse stillingene er det også fint å bruke trær, stein, rotvelt som støtte. Men det er ikke alltid man har det i nærheten når en skuddsjanse dukker opp.
Da kommer det godt med å ha med en støtte for sittende/ knestilling. Både de med to og tre ben gir god støtte.
Har du i tillegg anledning til å lene ryggen eller skulderen mot noe stødig, kan du skyte meget presise skudd.
Skytestøtte med ett ben er helt klart det minst stødige, men hviler du i tillegg albuene på knærne og har ryggen mot et tre, kan du også her avgi meget presise skudd.
Vanskeligst og minst stødig
Skyting fra stående stilling med lang arm er den klart vanskeligste og minst stødige skytestillingen. Da skal du ikke drøye lenge med å la skuddet gå før du begynner å skjelve og vingle med riflepipa.
God stående skyting krever mye trening og byr på skudd som mange jegere bør avstå fra på jakt, rett og slett fordi de ikke skyter godt nok i denne stillingen.
Men med en god skytestøtte blir det plutselig noe helt annet: Mange vil nå skyte presise skudd. Merk likevel at skytestøtte og stående skyting krever mye trening for å skyte best mulig.
Tre, rotvelt og lignende kan også gi god støtte, og bør brukes så sant det er mulig.
Ett, to eller tre ben?
Schou AS har et godt utvalg i skytestøtter. Jeg fikk dem til å sende meg litt forskjellig fra Primos Trigger Stick. Gen 3 kommer i flere varianter for stående og sittende skyting.
Det som er genialt med disse – og som ligger i navnet – er at de raskt settes opp i riktig høyde ved å trykke inn en «avtrekker»: Benene slippes ned til et fast punkt uavhengig av hverandre, og gir deg god skytestøtte i riktig høyde, enkelt og raskt.
Varianten med tre ben er helt klart den stødigste av Trigger Stick’ene. Med den kan du treffe små blinker på lengre hold og ta skuddsjanser de aller fleste ikke kunne tatt uten støtte.
At den i tillegg kan svinges, er en fordel når dyrene er i bevegelse. Den kan også justeres så lavt at den kan brukes til knestående skyting, og du har dermed en meget allsidig skytestøtte.
Også den for stående skyting med to ben gir meget god støtte. Kan du støtte ryggen eller siden mot et tre eller lignende i tillegg, har du en fantastisk god støtte.
Stående monopod er den minst stødige. Men kan du bruke et tre eller en stein som tilleggsstøtte, er det utrolig hvor mye det hjelper på treffsikkerheten. Har du tilgang til ekstra støtte så bruk den!
Monopod’en for sittende stilling og med ekstra støtte av et tre eller en stein, er helt klart best av monopod’ene. Også sittende med støtte på knærne gir den stødige skudd.
Stødig katt
Den aller stødigste skytestøtten jeg fikk fra Schou AS, var Polecat Steady Rest. Dette er en fantastisk skytestøtte som støtter rifla både foran og bak. Den har i tillegg et ekstra ben som gir helt stødig støtte, nesten like stødig som å skyte i benk!
Benene kan justeres etter ønsket høyde og låses med klemmer. Den kan kortes ned så lavt at den også kan brukes for skyting på kne.
Med denne skytestøtten kan du skyte gode treff på lange hold og små blinker: Jeg skjøt 4 skudd som lå igjen i en pakke med Norma 130 Diamond Line, og fikk en samling så god som 15 mm!
Krever øving
Med Primos Trigger Stick Tripod i stående stilling skjøt jeg ikke like stødig: Fire skudd samlet riktignok innenfor 4 cm, før jeg skjøt et bannende sisteskudd. Det endte dermed med 75 mm samling. Likevel er det rimelig bra i stående stilling, så med litt trening går det an å skyte presist med denne også.
For merk deg at det faktisk er nødvendig å trene mye med skytestøtter dersom man skal kunne utnytte dem maksimalt: Det tar et par sekunder å rigge seg til. Jo mer du har trent på dette, jo raskere får du kontakt med viltet.
Det forutsetter også litt teknikk, tid og trening å finne ut hvordan du skyter best mulig med støttene: Husk at små endringer i rekylopptak kan gi store utslag særlig ved skudd på lengre hold! Også her gjelder uttrykket «øvelse gjør mester».
Jegerstropp eller banereim
Jeg har ofte brukt banereim på jaktrifla under jakt. Det gir utrolig stødige skudd enten du skyter liggende, sittende eller stående, og er et meget godt hjelpemiddel. Skytestroppen er også enkel og rask å bruke, og bidrar til å gjøre skuddene mer stødige.
For mange år siden satt jeg på elgpost med påspent banereim. En mindre okse kom nedover mot meg og stoppet i et hogstfelt på litt drøyt hold. Jeg fant elgbogen i kikkertsiktet.
Korset hvilte rolig midt i bogen takket være banereima og støtte i knærne. Et kontrollert avtrekk, og magnumrifla i .340 Wby sparket brutalt i skulderen.
Oksen ble truffet midt i bogen der trådkorset hvilte. Den veltet nedover en skråning, før den ble liggende. Jeg kunne selvfølgelig takke banereima for det gode treffet.
Jeg satt med begge albuene hvilende på knærne. Med reima strammet godt, kunne jeg skyte et meget stødig og presist skudd.
Bruk støtte så ofte du kan
Mange jegere har problemer med å få fem skudd innenfor 30 cm-sirkelen på 100 meter. Tro ikke at du da kan skyte dyr både i stående og sittende stilling på lengre hold. Dødelig treffområde på en elg, hjort eller rein er ikke større enn 30 cm-sirkelen.
På jakt er det viktig å vite sin egen begrensning. Men uansett hvor godt du skyter på banen, så skader det ikke å bruke den beste støtten du kan få til enhver tid.
Mye skadeskyting hadde trolig blitt unngått dersom jegerne tenkte mest mulig stødige skudd og brukte skytestøtte i en eller annen form på jakt.
Ha gjerne en skytestøtte i sekken eller bruk et tre, steiner eller andre støtter når du har sjansen. Til og med termosen kan gi ekstra støtte i et knipetak. Ta iallfall aldri sjanser med vanskelige skudd på frihånd!
Men det aller beste er å ha med en skytestøtte for stående og sittende stilling som du har god trening i å bruke. Da vet du om du får treffpunktforandringer, og kan skyte deretter.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.