Slik tørker du din egen turmat

Hjemmelaget er best: Tørket viltkjøtt er perfekt turmat; næringsrikt og lett å bære med seg. Her får du blant annet tipsene til hjemmelaget tørket turmat som pemmikan eller ch’arki – også kalt jerky.

Sist oppdatert: 2. januar 2024 kl 10.00
hjemmelaget turmat foran bålet
HJEMMELAGET TURMAT: Med sjøllaga ch'arki og ei blokk pemmikan i kaffen eller kakaoen, får du både trivsel og næring foran turbålet.
Lesetid: 6 minutter

Som jegere har vi alltid vært avhengige av å kunne ta med oss forsyninger på tur. Grunnprinsippet er det samme i dag som da vi koloniserte landet som vokste fram fra isødet: Spar vekt og øk holdbarheta ved å fjerne vann fra maten – å tørke turmaten.

Fortsatt kan du tørke kjøttet ved å henge det luftig i skyggen, over bålrøyken i lavvoen, eller legge det på solvarme steiner. Faktisk var det slik inka-folket utvikla en tidlig frysetørkingsprosess for å lage det som på det sør-amerikanske språket quechua kalles ch'arki: Konstant veksling mellom soleksponering og frost i tørt høyfjellsklima.

Allerede abonnent?  

Hold deg oppdatert gjennom året, og få de beste jakttipsene før sesongen starter for fullt.

Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 9 utgaver av magasinet Jeger
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av magasinet Jeger

*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.

Er du under 28 år?

Da får du halv pris på jeger.

Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.

 

Relaterte artikler

SPEKEMAT: Det går som en lek å speke fuglebryst om du følger vår guide.
Slik speker du skogsfugl, rype og due

Så lett speker du skogsfugl, rype og due

ELEGANT RETT: Det magre, og smakfulle brystet av kortnebbgås serveres her med en fyldig potetrett. Potatottoen er inspirert av den klassiske risottoen. Sammen med fargerike erter, timian og smakfull steinsopp, er dette en rett som kan serveres både til hverdag og ved festlige anledninger. Foto: Christer Rognerud
Den undervurderte gåsa

Banket gåsebryst med potatotto

Hjortenakke sous vide
Slik tilbereder du en perfekt hjortenakke

Hjortenakke sous vide med kryddersjy

SMAKSBOMBE: Harekjøtt er mørkt og kraftig, kanskje den villeste smaken av alt viltkjøtt. Hareburgeren falt i smak hos både liten og stor i vår familie. 
Undervurdert råvare

Hareburger med plommechutney

 

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen