Støpte blykuler kan gi minst like god presisjon som mantlede kuler. I noen tilfeller også bedre. Det gjelder bare å finne en passende hardhet på kula og riktig ladning.
TRE SKUDD: Testen ble gjort med sandsekker som støtte, og i treskuddserier.
Lesetid: 6 minutter
Blykuler er naturlig nok mykere enn mantlede kuler. Hvor harde blykuler er avhenger av hvilken legering du bruker når du støper, og om du eventuelt herder dem etter at de er støpt.
Mange tror at hardere kule gir bedre presisjon, men det er ikke min erfaring. Det er heller ikke slik at alle kalibre egner seg godt til støpte kuler om du er ute etter topp presisjon. For eksempel tror jeg du skal prøve og feile mye før du klarer å få samme presisjon i en 6,5 x 55 med en støpt blykule som med en Lapua scenar mantlet kule.
Gode kalibre
Bly var lenge det eneste materialet som ble brukt i riflekuler. I musketter og perkusjonsrifler brukte man bløtt bly som ble kalibrert når kula ble presset ned gjennom pipa. Da patron erstattet perkusjon fortsatte man å bruke bly i kulene, og mange av de gamle kaliberne lever i beste velgående i dag. Dette er som regel kalibre som i utgangspunktet er ment for moderate hastigheter. Eksempler på det er .45-70 Government og .30-30 Winchester.
Selv har jeg en Marlin i .45-70, så det ble naturlig å støpe kuler til denne og teste hvilke som ga best presisjon. Jeg valgte to støpeblokker, den ene en stålblokk fra RCBS med en 405 grains kule og den andre en aluminiumstang med 300 grains kule fra Lee. RCBS-kula bruker gas check. Lee er uten. Andre gode kalibre for støpte kuler er revolverkalibre som .45 Long Colt, .44 magnum og .357 magnum. Husk at når du kjøper rifle bør du sjekke om den har skikkelig rifling. Marlin hadde for noen år siden minimale bommer, såkalt microgroove, noe som ikke egner seg spesielt godt for støpte kuler. Det er ikke noe i veien for å lade patroner med blykuler i raskere kalibre, men du må som regel redusere hastigheten til et lavere nivå enn hva patronen vanligvis gir.
Jakt med blykuler
Blykuler er tillatt ammunisjon på jakt, også på storvilt om kula ekspanderer. Reglene for dette finner du i forskrift av 22. mars 2002 om utøvelse av jakt, felling og fangst § 16 , som fastslår at det skal brukes ekspanderende prosjektil under jakt på elg, hjort, dåhjort, villrein, villsvin, muflon, moskusfe eller felling av ulv og bjørn.
Bestemmelsen sier ikke noe om type ekspanderende prosjektil, og du kan jakte med blyspiss, hulspiss, homogene og blykuler som ekspanderer. Men seniorrådgiver Arild Sørensen i Miljødirektoratet anbefaler ikke blykuler som førstevalg under storviltjakt.
- Vi vil i utgangspunktet si at bruk av støpte blykuler til jakt på storvilt veldig lett enten vil stride mot kraom ekspanderende blyspiss. Dette fordi kula er lagdfor hard slik at den ikke ekspanderer slik en vanlig ekspanderende kuler gjør. Eller den er lagd for myk. Den ekspandere, men ekspansjonen er ikke kontrollert, slik at dyret ikke dør. Forholdet vil da etter en konkret vurdering rammes av viltlovens § 19 om inhuman jakt, sier Sørensen.
Han opplyser at blykuler eller kuler lagt av blylegering i ethvert tilfelle ikke vil være forbudt, men vil gi uttrykk for at risikoen for dette er stor. - Vi vil heller oppfordre jegere til å kjøpe anerkjent kulemerker av god kvalitet, enten homogene eller mantlede blykuler og heller bruke blykuler til treningsskyting, sier Sørensen.
Presisjonstest
Jeg støpte to ulike kuler til .45-70 Gov i ulike hardheter for å teste hvilken kule og hvilken legering som gir best resultat. Jeg kjøpte en støpeform fra RCBS for å støpe en 405 grains kule med bunnkopp og en 300 grains kule uten bunnkopp fra Lee. Jeg støpte kuler med begge tengene fra samme legering, slik at kulene hadde nøyaktig samme hardhet. Etter at kulene var støpt ble begge kalibrert i samme die og RCBS-kula ble påsatt bunnkopp. Selve testen ble skutt med treskudd serier på 100 meter med sandsekk som anlegg. Jeg brukte et Aimpoint-sikte og skjøt på den minste av feltfigu
rene som brukes i DFS – en sirkel. Denne er akkurat stor nok til at prikken på Aimpointen dekker nesten hele, slik at når jeg legger prikken på skiva har jeg en jevn svart kant rundt. Dette blir nesten samme siktebildet som med diopter. Som vanlig skrur jeg meg ut av skiva når jeg tester, slik at samlingene treffer hvit papp. Det gjør målingen av gruppen lettere.
Følgende kuler ble ladet med 45 grs Vihtavouri N-133:
Samlingene er målt fra senter til senter. De viser tydelig at det er fordel å bruke bunnkopp i riflekuler. Skal jeg fortsette å bruke Lee-kula vil jeg redusere ladningen noe, og bruke Linotype bly som gir hardhet over 20 brinell. Før jeg testskjøt trodde jeg at den hardeste legeringen på kula med bunnkopp skulle gi best resultat. Det gjorde den ikke, og min beste teori er at den er myk nok til at den fyller ut riflingen i pipa på en god måte uten å bli deformert. Jeg har opplevd det samme med revolver, at blykuler gir bedre presisjon enn mantlede. Etter testen skrudde jeg siktet tilbake til senter og skjøt fem skudd sittende på en kloss. Skuddene satt fint, og jeg kommer ikke til å betenke meg for å bruke denne kula på jakt til høsten. Det blir neppe på elg, men kanskje rådyr.
Til jakt må du være sikker på at kula trenger godt nok inn i dyret, samtidig som den ekspanderer kontrollert. Så hvordan finner duut hvor hard kula er? Det kan du teste med en hardhetsmåler for bly. Lee lager en enkel tester som du monterer i ladepressa og presser blykula inn i en spiss som lager et hull. Du måler hullet, og ut dra diameteren får du en verdi som du leser av mot en skala. Saeco har en noe mer sofistikert utgave, som i prinsippet fungerer på samme måte. Men du slipper å bruke presse og mikroskop. Når du måler med Saecos verktøy skrur du en spiss inn i kula til midtstreken på den innvendige skalaen matcher referansestreken på utsiden. Nå leser du av et tall, som du finner igjen i tabell som følger med verktøyet. På min legering ble tallet 8, noen som jeg ut fra skalen leser til å være 14 brinell. I .45-70 vet jeg at jeg da har en god jaktkule som vil kunne ekspandere kontrollert, samtidig som den gir god inntregningsevne.
SJEKK VEKTA!
Når du kjøper en tang som er påført en kulevekt, så er det ikke sikkert at det stemmer hundre prosent. Vekt avgjøres av bly- legering, om du bruker bunnkopp og hvor mye fett du presser inn i rillene. Min 405 grains kule med fett og bunnkopp veier 426 grains. Når du utvikler ladedata for blykuler er det viktig at du veier noen kuler fra den legeringen du har brukt, slik at du ikke beregner kruttladningen ut fra feil kulevekt.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.