Er du en av mange som gruer seg til storviltprøven? Er du mer bevisst på kompisene bak deg enn rifla foran? Ikke fortvil. Vi ba Hans Kristian Wear plukke av oss noen unoter innen rifleskyting.
Skolebenken: Arvids første skytestilling blir i benken. Her fjerner Hans Kristian effektivt noen feilkilder.
Som jeger, børsemaker og medaljegrossist på Landsskytterstevnet og i DFS-sammenheng, trenger neppe Hans Kristian Wear noen nærmere introduksjon. Her er skytterkongens (2012) tips til hva vi jegere kan gjøre for å øke nivået og trene mer effektivt på å skyte godt med rifle.
Som forsøkskanin har jeg med jaktkompis Arvid Nelson. Han skal få en leksjon innen rifleskyting han neppe vil glemme med det første.
Det er ikke fritt for at det kribler ved tanken på instruksjon fra legenden som skjøt 250 strake poeng under direkte- sendte «Skytternes Mestermøte» fra Landsskytterstevnet nå i sommer.
Lag et mål for treningen
– Det første jeg gjør før hver treningssesong, er å sette opp ei liste over ting jeg skal jobbe med under treningsøktene. Etter hvert som de forskjellige punktene blir automatisert, strykes de fra lista, sier Wear.
Obligatoriske moment under trening med rifle er avspenning, pust, siktebilde, avtrekk og etterholding. Andre ting som bør være med i automatiseringsfasen, er stillingsoppbygging, balanse, avspenning i venstre arm, kontakt med kolben i skuldra, fast og likt grep rundt pistolgrepet.
– Skytetreningen bør deles opp på samme måte som en idrettsutøver fokuserer på ulike ting fra treningsøkt til treningsøkt. Når du har kommet et godt stykke på lista, sitter du igjen med noen få punkter som du vet at krever litt ekstra. Disse punktene skal du jobbe mentalt med under skytingen, poengterer Wear.
Fjern feilkilder under skytetreningen
For å legge opp skytetreningen slik at du fokuserer på en ting om gangen, må vi fjerne feilkilder. Det kan være at du er sliten, har feil skytestilling, eller er anspent.
– Når det kommer til skytestilling, er jeg ikke så nøye på at alt er etter boka, med de forskjellige vinklene og så videre. Tenk heller at du skal ha det behagelig i den gitte stillingen!
For som Wear sider: Vi er født forskjellig, med lange eller korte armer, smale eller brede skuldre.
– Ta imot råd, men ikke vær redd for å gjøre det som føles rett for deg. Hvis stillingen ikke er behagelig for deg, vil du bli anspent, miste fokus og skyter dårligere.
Stykkevis og delt blir helt
Arvids første skytestilling denne kvelden blir overaskende for oss begge: Skyting i benk??
– Benken, er ikke det et verktøy for å skyte inn rifla og å teste ammunisjon?
– Jo, men det er i tillegg et fantastisk verktøy for å fjerne feilkilder! Har du ikke benk, er liggende skyting med godt anlegg et alternativ, så sant du ikke sliter med rygg og nakke, eller ikke klarer å slappe av.
Poenget er å få børsa til å ligge så rolig som mulig. Da kan du fokusere kun på siktebilde og avtrekk. Du trener gode avtrekk mer effektivt når du har kontroll på holdeområdet. For å få til et godt avtrekk, er det viktig å jobbe med hele avtrekket – ikke bare halve som mange gjør.
– Før vi kommer så langt at vi skal begynne å legge press på avtrekkeren, må vi tenke på grepet rundt våpenet. Armen som holder forskjeftet skal være helt avslappet. Bruker du ikke riflestropp, er det viktig å være bevisst på at du kun bruke kreftene for å holde riktig vinkel på armen. Ikke klem rundt forskjeftet og pipa! Finn isteden en stilling som gjør at våpenet ligger behagelig og støtt i hånda. Og føles det rett, er det som regel rett.
Så kommer grepet rundt pistolgrepet. Her mener Wear at kalibervalg og tyngden på avtrekket har betydning. Det er ikke farlig å ha et fast tak rundt pistolgrepet, men det bør være likt fra skudd til skudd: Forskjellig press kan endre treffpunkt.
– I utgangspunktet bruker vi kreftene i selve knyttneven. Den eneste muskelspenningen ellers skal være i underarmen for å opprettholde kontakten i skuldra. Det er enklest å kontrollere med langfingeren som en «krok» rundt pistolgrepet for å holde kolben mot skuldra, og ikke presse skuldra mot kolben. For det er kjempeviktig å ha en avslappet skulder, understreker Wear.
Avtrekkets kunst
– Jeg pleier å se på et godt rifleavtrekk som et svingslag med golfkølla, forklarer Wear og demonstrerer villig på standplass:
Øverst i svingen holder du pusten, og trykket på avtrekkeren øker. Trykket øker så gradvis på vei ned mot ballen. Hele veien frem mot ballen (eller smellen om du vil) er det viktig at presset er jevnt og rett bakover. Det er mye lettere om du har jobbet med grep og avspenning. I det kølla treffer ballen, kommer selve smellen.
– Her er det to feller: Lukkede øyne og mangel på ettertrykk. For tro ikke at du er ferdig med skuddet idet smellet kommer! Presset på avtrekkeren skal opprettholdes helt til kula er fremme, akkurat som golfkølla ikke stopper på ballen, men følger svingen helt ut.
Øynene skal også følge kula helt frem til målet, akkurat som golfspilleren ser på ballen han akkurat har slått.
– Skyter du med en 22LR utendørs på snødekt bakke, kan du faktisk se kulas ferd mot blinken. Det er en ypperlig øvelse for å trene på nettopp dette.
– En annen oppgave du kan gi deg selv for å trene på etterholding og for å følge kula helt fram til blinken, er å si til deg selv hvilken retning kula gikk, eller tegne på et ark hvor du mener skuddet traff, før du ser på monitoren. Den mest effektive treningen er å skyte enkeltskudd, slik at du for hvert skudd evaluert hva som gikk riktig eller galt.
Arvid får ta noen skudd mens han får i oppgave å fokusere på avspenning og pust. Etter noen få skudd ser vi allerede resultater:
Pipa gjorde først noen hopp etter skuddet. Nå gjør den en liten, jevn bue, før den faller til ro. Avtrekket er jevnt frem til smellen, men Wear pirker litt på Arvids ettertrykk. Og eleven er mottakelig: Brått krymper samlingene tett ned mot riflas egenspredning!
Lærenem elev
– Hvor prøver du å ha fokuset ditt under skytingen?
Hans Kristian sender sporenstreks spørsmålet videre til Arvid, som ser ut til å ha fått en liten åpenbaring. Svarene kommer på løpende bånd mens smilet til Wear blir større for hvert svar:
– Slapper jeg av i kroppen? Slapper jeg av i venstre arm? Har jeg godt grep rundt pistolgrepet? Har jeg god kontakt med kolben i skuldra uten å spenne? Puster jeg riktig? Presser jeg igjennom avtrekket, og følger jeg skuddet helt ut, oppramser Arvid.
– Der har du fasiten, flirer Hans Kristian fornøyd. – Ved å dele opp skuddet i enkle arbeidsoppgaver, vil du snart klare å senke pulsen mens du retter konsentrasjonen mot de viktige tingene. Å skyte med rifle er egentlig veldig enkelt: Det er bare å holde i midten og trekke av, sier Wear med glimt i øyet.
Ved feil fokus blir denne enkle oppgaven plutselig mye vanskeligere. Er du avslappet, er det også lett å gjennomføre et godt og automatisert avtrekk, akkurat som du har trent på under avtrekksøktene.
– Det mentale presset en stakkars jeger opplever når han skal skyte prøven, kan fint sammenlignes med å skyte de siste og avgjørende skuddene i et VM. Kommer fokuset over på jaktkompisene bak, er det altfor lett å klemme av skuddet på feil tid.
De enkle tingene som Arvid har listet opp her, er fokuspunkter som bør stå igjen på lista etter endt treningssesong. Kjenner du at fokuset er på feil sted? Senk rifla noen sekunder. Bygg opp stillingen på nytt før du går gjennom lista en gang til. Unngå å true deg gjennom en serie.
– Å sende av gårde et skudd mot et levende vilt, kan være en stressfaktor som fører til feil fokus. Jeg er derfor stor tilhenger av skytestropp, skytestokker og andre hjelpemidler for å sikre gode skudd i skogen. Den ekstra støtten hjelper deg med å være mer stødig, men den har også en psykisk effekt som gjør det lettere å holde fokus.
– Og for hvert skudd vi utfører feil, må det minst 10 gode skudd til for å rette opp den feilen vi gjorde. Gi deg derfor når du kjenner at du begynner å bli sliten, oppfordrer Wear.
Å «nitrene» i jegerstillinger slik mange gjør, er heller ikke optimalt. Vi blir langt mer slitne i de høyere stillingene, og fokuset på detaljene blir borte. Variasjon er derfor viktig. Sjekk også monitoren mellom hvert skudd: Da er det lettere å følge med på hva du gjorde når skuddet ikke satt der det skulle. Kvalitet foran kvantitet, altså!
Skytter på autopilot
Som du sikkert skjønner, er det ikke all trening som må foregå på en skytebane. Med klikkpatroner er avtrekkstrening, pust og avspenning øvelser du kan jobbe med hjemme. Og husk at alle kan ha en dårlig dag: Stikk på banen uansett og ta ei enkel økt i benken eller i en lett stilling. Tren på andre detaljer enn akkurat prestasjon.
– Bare det å trene ladegrep er en øvelse som bør stå på automatiseringslista! Et ufullstendig ladegrep med påfølgende forkiling ødelegger fokus på banen, men i skogen er det forskjellen på et viktig oppfølgingsskudd eller ei, poengterer Wear.
Dette virker enkelt. Funker det faktisk?
Arvid blir nå plassert i sittende skytestilling. Han bryr seg brått svært lite om skytterkongen som skravler ustanselig bak ham og kameraet som knatrer bak høyre øre. Han virker svært avslappet, og episoden fra benken viser seg på nytt: Samlingene blir imponerende trange!
Så da har du vel strengt tatt bare en ting å gjøre: Sett opp ei liste, stykk opp treningen, og stryk punkt for punkt etter hvert som de blir automatisert!
Har kolben god kontakt uten at skuldra er anspent?
Puster jeg jevnt?
Hvordan er siktebildet?
Gjennomfører jeg avtrekk jevnt?
Har jeg ettertrykk og følger kula til mål?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.