Tørking og konservering - tips og råd

I århundrer har mennesker brukt ulike metoder for å bevare viltkjøttet. For mange jegere er det også en viktig del av matauken.

Hvordan du tørker din egen turmat og hvordan du røyker og graver viltkjøtt selv, er noe av det du kan lese om her. 

Visste du at speking av pølser egentlig er en fermenteringsprosess? De gode melkesyrebakteriene gir kjøttet ønsket smak, mens tørking/speking gir riktig konsistens. Les hva mer du må tenke på i vår guide til hvordan du lager spekepølser.

Når du skal speke kjøttet, er det viktig at du er nøye med hvor mye salt og sukker du tilsetter. Vi lærer deg også hvordan du tørker din egen turmat, slik at du kan bruke viltkjøttet ditt som næringsrik og lett turmat når du er ute i felten.

Hvordan røyke eller grave viltkjøtt?

Hygiene er første bud! En god vakuumpakker er et nyttig verktøy for å sikre god behandlingsprosess om du skal grave kjøttet. Du kan med fordel starte prosessen med ulike typer krydder på kjøttet i kjøleskap, før du fortsetter med speking eller røyking. Les hva du skal gjøre steg for steg i vår guide til speking av viltkjøtt og røyking av viltkjøtt

Hvordan lage spekepølser?

Egentlig er speking av pølser en fermenteringsprosess, der du vil at de gode melkesyrebakteriene gir kjøttet ønska smak, mens tørking/speking gir riktig konsistens. Får feil bakterier gode vekstforhold, blir pølsene dårlige på smak – i beste fall. Vi viser deg steg for steg hva du skal gjøre i vår guide til hvordan du lager spekepølser.

Hvordan tørker jeg turmat?

Stykningsdeler eller bog er utmerkede valg for å lage seg tørket turmat på gamle oppskrifter. Tilsett sukker, salt og gjerne krydder i en vakuumpose, før du tørker alt sammen i en tørkeovn. Varmluftsovn kan også brukes, bare sjekk at termostaten faktisk fungerer. Les mer i vår guide til hvordan du tørker din egen turmat

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen