Andejakta går i gang i slutten av august for gressendene. Dette er en spennende, allsidig og ikke minst en sosial jaktform, som kan tilpasses til de fleste behov.
UTTELLING: Treffer du på andejakta kan det bli mye action. Foto: privat
Lesetid: 6 minutter
Det er en rekke arter man kan jakte på av ender. Vi skiller gjerne på gressender, fiskeender og dykkender. I denne artikkelen tar vi for oss tips og råd som kan brukes til alle de jaktbare artene.
Daniel V. Thorsen (32) er oppvokst med jakt og ble introdusert til jakta som femåring gjennom andejakta. I ettertid har jakta blitt en lidenskap for telemarkingen, og han bruker mye av sin tid på jakt sammen med sine jakthunder. Les videre for å få med deg tipsene for å lykkes med andejakta.
Av gressendene er det stokkand, krikkand, og brunnakke det kan jaktes på, fra og med 21. august. Dette er arter som trives i samme habitat, som ofte kan være viker og kanaler og i små grumsete myrtjern. De liker grunne og næringsrike vann med mye siv og gress.
Fiskeendene som laksand og siland, kan jaktes på fra og med 10. september, og trives bedre i klarere vann og gjerne med litt strøm, gjerne på større vann og elver. Dykkendene som kvinand og toppand, kan også jaktes på fra 10.september, og er ofte å finne på større vann og innsjøer.
– Hvorfor jakter du and?
– Det er veldig moro, så er det god mat, sosialt og ikke minst er det en tradisjon, innleder Thorsen.
– Hvordan er and som matvilt?
– Det er meget godt, og viltsmaken varierer noe etter hva anden har hatt som føde. Som en grei tommelfingerregel er gressendene mildest på smak, mens dykk- og fiskeendene har en litt spesiell viltsmak. Begynn med gressand om du ikke har smakt and før.
– Hvor kan man jakte?
– Det er mange måter å finne ut av det på, og ofte er det en billig jaktform. Sjekk ut seeiendom.no for å finne grunneier, søk på inatur og fefo, sjekk med eventuelle fjellstyrer, jeger- og fiskerforeninger, eller spør lokale jegere.
– Hva skal til for å lykkes med andejakta?
– Som all annen jakt gjelder det å gjøre en god nok research før man legger ut på jakt. Du bør på forhånd sette deg inn i hvilke arter du kan skyte, hvordan disse artene ser ut i ulike scenarioer, og ikke minst hvordan du vil jakte på dem, forteller han.
I tillegg er det smart å legge en plan i forhold til hvor du kan skyte med tanke på sikkerhet, hvor det er fint å sitte for å ha gode skuddmuligheter, og bestemme deg for om du skal ha lokkeender eller ikke.
– Hvor finner man ender?
– Hvis man er helt fersk er tipset å snakke med lokalkjente, men som regel er det gøyest å lykkes på egenhånd enn å komme til dekket bord. Jo mer arbeid man legger ned, jo deiligere er det å lykkes med noe.
For å finne potensielle områder kan man i tiden før jaktstart kombinere enten fisketurer eller legge inn joggeturer i områder som man tror kan huse fugl. Da får man raskt et inntrykk på om det er noe fugl i området eller ikke.
– Det er best sjanser om morgenen og om kvelden når fuglen trekker fra beite til hvilested. Midt på dagen er endene som regel rolige. Derfor er det fint å kombinere andejakt på morgenen med fiske litt utover dagen. Eller så kan man trene fuglehund hvis man har det, legger han til.
– Hvordan jakter man?
– Posteringsjakt med eller uten lokkefugl er vanligst. Sett opp post der du vet eller har mistanke om at endene trekker forbi. Velger du å bruke lokkefugl kan du legge deg på et sted mellom 10-40 stk. Med lokkefuglene lager du en U-form, som bør ligge mest mulig synlig og naturlig.
Bruker du lokkefugl så gjelder det å ikke blande inn mange arter. Om du jakter gressender, så plasser lokkefuglene litt nærmere gresskanten og motsatt ved fiskeender og dykkender- nøkkelen er at det skal se naturlig og tiltrekkende ut.
– Man må sørge for at fuglene har en grunn til å komme akkurat der du er, og da øker sjansene om man legger til litt innsats.
Lokkefløyte er også gull verdt å bruke. Litt lyd tiltrekker og gjør ender nysgjerrige.
– Man kan dra paralleller til sitt eget liv; Man drar som regel til en pub eller restaurant som det er mye liv på enn en plass som er helt dødt, ikke sant?
– Er det bare postering som gjelder?
– Nei, det er flere måter å jakte and på. Det er mulig med drivjakt, og du kan også snikjakte, både på vann med kano/robåt og på land. For å få tak i skutte ender på vannet kan du ha en apporterende hund, eller fiskestang, hvis du ikke har båt.
– Hva med våpen og ammunisjon?
– Jeg anbefaler hagle, da det er mest utfordrende og krevende. Fordelen er at man kan skyte fluktskudd. Endene er tynnere i fjærdrakta tidlig på sesongen, og er derfor mer lettskutte, men fortsatt mer hardskutt enn hønsefugl. Derfor liker jeg å bruke hagl i størrelse US 5 til US 3 i ferskvann.
Han forteller at bly har vært, og fortsatt er det beste, men med et endret regelverk med blyforbud foretrekker han nå å bruke tungsten, men legger til at enkelte stålhagl også fungerer.
– Det er litt forskjellig fra børse til børse, så det er greit å teste ut til eget bruk. Når det gjelder skuddet, forsøk å sikte høyt oppe mot hode/hals regionen, for å unngå skadeskyting.
Endene har en enorm refleks. Det samme gjelder hvis endene skjønner at det er noe på ferde- da er de også kjappe med å dykke eller gjøre en unnamanøver.
– Det går fint an å bruke rifle med små kuler, men man må ha trygg bakgrunn, og være obs på rikosjettfare. For min del blir det ikke samme spenning å skyte ender på langt hold. Jakt skal være krevende, og jo mer krevende det er, jo større er mestringsfølelsen når man lykkes.
Tre gode råd til andejakt
Gjør god bakgrunnssjekk
Bruk god kamuflasje
Vit hva du skyter på
– Hva trenger man til andejakt?
– Pakk med insektmiddel, ha med deg nok klær da det kan bli kaldt i skumringen, og husk nok kamuflasje. Ender har et meget godt syn, så vær mest mulig usynlig og unngå bevegelser når endene er i nærheten. Aldri pek opp mot ender som kommer flygende- snakk istedenfor.
Andejakt er som regel en veldig fin og sosial jaktform, og når du sitter og venter på at endene skal trekke forbi så kan man fint prate sammen.
– Jeg har hatt med meg en god del bekjente på andejakt, og de fleste har vært positivt overrasket over hvor sosial og fin jaktform dette er. Så for de som ikke har prøvd dette ville jeg anbefalt å teste det ut i år.
– Avslutningsvis, har du noen ekstra råd til nybegynneren?
– Ikke vær redd for å prøve og feile, det handler om å bygge seg opp med erfaringer. Det kan også være lurt å sjekke ut filmer, bilder, og lese seg opp på artikler med tips fra andre for å lettere få en forståelse av hvordan folk gjør ting, før man begir seg ut på ting som er helt nytt, avslutter han.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Jeg skvetter i det jeg hører et kraftig plask og hissig kvekking. To stokkender letter mindre enn ti meter fra meg. Jeg så dem ikke før de tok til vingene. Andejakt med rifle er krevende, og gir ikke alltid det store utbyttet.
Stokkand har en nydelig og mild smak. Tar du deg bryet med å ribbe anda fremfor å flå den, får du med deg fettlaget som sitter under skinnet og er med på å sette god smak på kjøttet.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.