– Ikke vanlig, men det skjer
JEGER har snakket med Erling Solberg, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), som har lang erfaring med elg og elgatferd.
– Det er ikke vanlig at elgku angriper mennesker, men det skjer nå og da, og særlig når folk har kommet for nær en ku med kalv. Og at man har med seg hund gjør det ikke bedre, sier Solberg.
Ifølge Solberg blir det registrert mellom ett og fire slike hendelser i året, men mørketallene er trolig store.
– Mange av tilfellene hører vi nok aldri om. Folk forteller det kanskje bare til naboen.
Slik bør du reagere
Hvis du plutselig befinner deg i en truende situasjon med elgku, er det viktig å handle raskt og riktig:
– Trekk deg raskt tilbake eller søk dekning bak et tre. Som regel gir elgkua seg da, men hvis en hund er løs og springer mellom ku og eier, kan det eskalere, forklarer han.
Dersom du først blir angrepet og sparket over ende, er det viktig å beskytte deg.
– Ligg i fosterstilling med hodet mellom armene. Ikke prøv å reise deg før kua er ferdig. Å bevege seg kan føre til at hun sparker videre.
Enkel forebygging
Det viktigste rådet er likevel å unngå slike situasjoner i utgangspunktet.
– Lag litt lyd når du går i skogen i kalvingstiden – prat høyt eller syng litt. Og viktigst: Hold hunden i bånd, sier Solberg.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
LES OGSÅ

Får du skjelven når du skal skyte storviltprøven? Mange sliter, selv om de ellers skyter bra nok. Her er rådene for hvordan du tar skyteprøven for storvilt på første forsøk.

Når startskuddet går for elgjakta høsten 2026, tilbyr Lars Olav Moen (44) uerfarne elgjegere å bli med på elgjakt med bandhund nord i Trøndelag.

I Flora i Selbu stiller både store og små til elgjakt 25. september. Hele familier og folk fra alle samfunnslag og yrker møtes til årets store begivenhet.