Ikke gi hunden julemat som ribbe og pinnekjøtt

Sjøl om det er godt ment, har ikke hunden godt av sjokolade eller fet julemat som ribbe og pinnekjøtt. Rutiner, riktig mat og ro gjør at hunden får det like koselig som deg i jula.

Sist oppdatert 23. desember 2022 kl 07.00
hund med nisselue
Fido skal også ha ei fin jul. Godt med lufteturer, tid til hvile, og ikke minst unngå for salt, fet eller krydret julemat er det beste. (Illustrasjonsfoto: NTB).

I julehøytiden opplever mange kjæledyr at hverdagsrutinene endrer seg: Flere folk og fremmede kommer på besøk, vi besøker andre, og bordet er fullt av godsaker.

Siden hunden er et vanedyr og liker faste rutiner, kan den fort bli litt stresset. Derfor er det viktig at du gjennomfører de vanlige turene med hunden din, og sørger for at den får hvile og søvn.

For sjøl om hunder har godt av å bli sosialisert, kan det være fint for dem med en liten pause iblant i romjula. Kanskje den ikke trenger å være med på alt?

LIVSVIKTIG KUNNSKAP: Slik gir du hunden førstehjelp.

Finn hvile

For jakthunder som kanskje har hatt en hektisk høst og en innspurt fram mot romjulsfredninga, kan det være ekstra viktig med hvile. Da er det ikke alltid like gunstig at huset fylles av fremmede stemmer og lukter.

– Noen hunder synes det er vanskelig å avreagere og slappe av i en hektisk atmosfære. I familieselskap kan det være greit å skjerme dem ved behov, sier seniorrådgiver Sigrid Engeland i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.

Det er viktig å la dyrene sjøl få mulighet til å trekke seg unna. Da kan de legge seg på et mer skjerma og rolig sted ved behov.

FARLIG SNITT: Hunder og ski med stålkanter

Kan bli syk av fet og salt mat

Det kan være fristende å gi hunden noe ekstra godt å spise i jula, sia vi sitter og koser oss sånn. Pass likevel på at den ikke får i seg for salt, fet eller krydret mat.

Spiser hunden rester av julemiddag som ribbe og pinnekjøtt, kan den nemlig få mage- og tarmproblemer. Dette kan gi diaré, oppkast og i verste fall forgiftning. At kvelden ender hos dyrlegen, er ikke noe hyggelig for noen.

– Sjøl om hunden kan ha glede av litt variasjon i kosten, kan den også få fordøyelsesproblemer. Hvis hunden er vant med én eller noen få typer mat til daglig, er det ikke lurt å plutselig fôre den på uvant mat, sier Engeland.

For det er store individuelle forskjell på hva hunder tåler å spise av ny mat. Men små porsjoner av julemat som ikke er for salt og ikke inneholder farlige bein, kan hunden godt få hvis den er vant til variert kost.

– Hold øye med hunden når den tygger på tyggebein og liknende. Det er ikke så sjelden at slike ting setter seg fast i halsen, sier Engeland.

GUIDE: Slik bruker du jakthunden når det er kaldt.

Giftige godsaker

Noe av det beste med jula for oss tobeinte, er alle søtsakene. Sju slag står dandert på fat, delfiakaker og brente mandler.

Ikke minst er det mye sjokolade – og dette er ikke bra for våre firbente venner:

Kakaobønnene i sjokolade inneholder nemlig varierende mengder teobromin, som kan være giftig for både hunder og katter.

Symptomer på sjokoladeforgifting hos hund kan være oppkast og diaré, men hunden kan også bli veldig tørst eller unormalt urolig.

– Det viktigste er å ikke gi hunden for mye uvanlig mat. Hold deg til rent kjøtt eller annen mat som er beregna for hundemager, tilråder seniorrådgiver Sigrid Engeland.

Hun har et bonustips til ei god hundejul: Sjekk hvilken dyrlege som holder åpent, og hvem som har vakt på høytidsdagene.

MINISERIE MED FIRE ARTIKLER: Valpekull fra parring til levering.

Publisert 22. desember 2021 kl 09.58
Sist oppdatert 23. desember 2022 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen