Alle hundeeieres mareritt er at bikkja forsvinner! Dette kan særlig skje med våre kjære jakthunder, selv om de er vante med å være mye ute på egen hånd. Hva bør du gjøre når hunden blir borte?
Både under vanlig trening, jakt, jaktprøve, på ferie eller rett utenfor døra hjemme kan hunder bli borte. De fleste hunder vender tilbake til der de mistet kontakt med sin eier, så bli værende lengst mulig på forsvinningsstedet. Spesielt jakthunder har en god evne til å finne det trygge baksporet dersom de roter seg bort.
Hvis du må forlate dette stedet – legg igjen et teppe eller klesplagg med kjent lukt for hunden. Husk også at hunder ofte gjenkjenner lyden av eiers bil, både motorlyden og bildører som smeller igjen.
Digitalt nettverk
Etter at den første intense letingen er gjort, gjelder det å vite hva man bør gjøre: Kontakt naboer, venner og andre kjente som kan bidra med leting. Erfaringsmessig stiller folk opp på kort varsel uansett vær, vind og tid. Det berører oss alle også når firbeinte familiemedlemmer ikke kommer til rette.
I tillegg til dine nærmeste kan du kontakte grupper som for eksempel Rømlingen, Nitrogruppa eller Med hjerte for hunder på rømmen. Dette er frivillige som gjør en kjempeinnsats på fritiden for hunder som er kommet bort.
Dette er i hovedsak gratis. Styrken ligger først og fremst i alle Facebook-medlemmene som man samarbeider med. Gruppene har stor kompetanse og erfaring på et stort antall liknende saker:
– Vi har årlig flere tusen henvendelser angående hunder som er på avveie. Når en «savnet hund»-melding mottas av Rømlingen, blir det lagt ut på sosiale medier. Videre hjelper vi til med å samle all informasjon på ett sted, koordinere observasjoner, lage postkasselapper, plakater til utskrift, samt bistå med leting, utlån av feller og annet utstyr, forteller ildsjel Hege Rosenlund i foreningen Rømlingen.
I tillegg til de obligatoriske opplysningene om din hund, ønsker foreningen opplysninger om hundens atferd. Det kan være om den i utgangspunktet er sky og engstelig for andre hunder eller fremmede, hvorfor og hvordan den forsvant.
Hunder som blir borte i tettbebygd strøk, kommer naturlig nok ofte raskere til rette enn de som blir borte langt til skogs eller fjells. Men i begge tilfeller er det lurt å kontakte nærmeste politikontor for å si i fra at din hund er savnet. Husk også å varsle aktuelle nabodistrikt, da politireformer ikke alltid fører til bedre kommunikasjonsflyt.
– Gi også beskjed til både Viking og Falck – og sjekk hvem som tar inn hittehunder i området der du er. Hittehunder kan også bli satt på nærmeste kennel, så undersøk også der, sier Hege.
Oppsynsfolk, skogsarbeidere og andre som jobber i utmarksområdet, er også viktige kontakter. Bortkomne hunder trekker dessuten mot veier og bebyggelse, så bruk mye tid på å lete i hytteområder.
– Hunder som har vært på rømmen bare 2-3 dager, kan alt begynne å bli sky og skeptiske. Det er ofte ikke lett for fremmede å koble slike hunder. Da er det viktig at man gjør de riktige tingene og ikke skremmer hunden ytterligere, fortsetter Hege.
Hunder merker raskt adrenalinet fra mennesker som forsøker å hanke den inn. Er hunden observert et bestemt sted, er det viktig at den ikke føler seg jaktet på. Ikke løp, gå eller snik deg etter den.
Er den i «overlevelsesmodus», gjelder èn ting: Å overleve. Selv ikke fristelser som løpske tisper er da interessant for hannhunder. Husk at mange hunder også skyr sine egne eiere når de har vært på rømmen en stund, selv om de har hatt det aldri så godt hjemme.
Lokking og feller
Hvis den rømte hunden er observert i et område, gjelder det å ha minst mulig mennesker der.
– En kyndig person kan forsøke å lokke hunden til seg ved at legge seg ned, krabbe vekk fra hunden, se en annen vei og ikke ha blikkontakt. Rasle litt forsiktig med godispose og knips godbiter i hundens retning – men knips, aldri kaste! Dette kan ta flere timer, eller kanskje må samme person forsøke på nytt dagen etter. Tålmodighet er svært viktig! fastslår Hege.
Hvis man ikke lykkes, kan levendefelle være en løsning. Men få veiledning fra folk med kunnskap og tillatelse fra grunneier før du setter igang. Fellen må være stor nok, åtet må være fristende og det må lages en «matsti» eller dryppes med godlukt i retning fellen. Slik felle kan brukes når du vet hunden oppholder seg i et bestemt område.
– Husk minst mulig menneskelukt, så ta på hansker når du ordner med fellen. Den bør overvåkes med kamera og sjekkes regelmessig i tilfelle andre dyr roter seg inn, sier Hege.
Viltkamera kan også settes opp der man håper bikkja skal dukke opp. Da kan man enkelt se om det er din kjære hund eller andre hunder eller rev som tar maten du har lagt ut.
Det er bare å lete så lenge du har håp om at bikkja fortsatt er i live! Det skjer hvert år at hunder kommer til rette etter flere uker og måneder på rømmen – også midtvinters.
Men når bikkja kommer til rette, bør du dra rett til veterinær for helsesjekk dersom den har vært borte i flere dager. Der vil du blant annet få viktig informasjon om hvordan du forsiktig skal begynne å fôre opp bikkja igjen.
– Gi også beskjed og takk alle som har bidratt under letingen. Det motiverer alle som har stått på og engasjert seg. Politi, Falck og Viking må også få beskjed, og opphengte plakater må fjernes umiddelbart, avslutter Hege Rosenlund fra foreningen Rømlingen.
Starthjelp
Sjekk først nærområdet: Husk at jakthunder er svært dyktige på å finne baksporet tilbake igjen
Husk å oppgi ditt telefonnummer dit du ringer
Kontakt lokale veterinærkontor for chipavlesing
Ring Politiet, Falck, Viking etc.
Kontakt omplasseringssteder og hundehoteller
Kontakt NSB, taxi, hjemmehjelp, postbud, jegere, oppsynsmenn og grunneiere der dette er aktuelt
Varsle Facebook-grupper som Rømlingen, Nitrogruppa, Med hjerte for hunder på rømmen.
Kontakt den lokale pressen, heng opp plakater og del ut postkasselapper
Ha mest mulig informasjon om den savnede hunden tilgjengelig
Bilde av hunden og eventuelle særlige kjennetegn
Rase på hunden
Navn på hunden
Alder, kjønn og ca størrelse
Stedet hvor hunden forsvant (inkl. by/ kommune)
Hundens bosted
Om hunden har chip (men ikke legg ut chipnummeret)
Navn og telefonnummer til hundens eier
Hvis det drøyer
Mist ikke håpet – de aller fleste kommer til rette igjen
Hunder kan lenge livnære seg på mus, slakteavfall, bær, matrester, avføring fra tamdyr o.l.
Legg ut tepper eller klær som hunden kjenner igjen, og tilbring tid i området der hunden ble borte
Når bikkja kommer til rette etter mange dager: Kontakt veterinær for helsesjekk.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.