GRS - Test av GRS-stokker

GRS - En norsk suksess

Du skal ikke langt tilbake før du måtte ty til en stokkmaker eller børsemaker hvis du ville ha en tilpasset riflestokk. Vi tester fire fabrikkstokker fra norske GRS.

riflestokker fra GRS test jakt jeger
For enhver smak: Kvartettet fra GRS byr på ergonomiske skjefter for ulik bruk og ulike hender.

GRS (Grodaas Rifle Stocks) er en verdenskjent riflestokkprodusent med stokkmodeller til mange forskjellige rifler, både for jakt og taktisk skyting.

Vi har testet fire forskjellige stokker laget av den norske familiebedriften.

GRS holder til i Hornindal, der Oddvin og Anne Lise Haugen begynte med møbelproduksjon i 1983. Da finanskrisen gjorde det vanskelig å drive med møbelproduksjon, måtte det tenkes nytt.

Slik ble GRS en realitet i 2011 og i dag har den innovative bedriften 16 ansatte. Det begynte med bjørkelaminatstokker, men nå produseres i tillegg stokker av glassfiberforsterket kompositt og metall. GRS har dessuten utviklet sin egen tofot av metall.

Stødig: GRS Bipod byr på en spesiell løsning der børsa henger i tofoten. Adapterfestet er overraskende nok ikke i veien for kikkerten.
Stødig: GRS Bipod byr på en spesiell løsning der børsa henger i tofoten. Adapterfestet er overraskende nok ikke i veien for kikkerten.

Kvalitetsstokker fra GRS

Felles for GRS-stokkene er god ergonomi der kolbe og kinnstøtte har Speedlock-justering som kan utføres uten verktøy, kun med to knapper på siden av kolben. Noen av GRS-stokkene kan også stille høyde og vinkel på kolbekappa, og har QR-rembøylefester (quick release), picatinnyskinner både på kolbe og framstokk og/eller M-Lok. 

Stokkene passer til mange forskjellige riflemodeller, og fås i ulike farger. Flere rifler kan nå kjøpes med GRS-stokk, eller du kan bytte ut din gamle stokk til en forholdsvis fornuftig pris.

Guide: Treff bedre med riktig skjefta til rifla

GRS Sporter, Hybrid og Hunter Light lages i bjørkelaminat. Vil du ha kompositt, kan du velge mellom GRS Bifrost og Berserk, mens GRS Warg og Ragnarok er laget av både kompositt og metall. Begge disse oser av langholdskyting. Komposittstokkene har Speedlock 2 som kan betjenes fra begge sider. 

Aktuelle tester av riflestokker fra GRS

I denne omgang har vi testet fem riflestokker fra GRS:

Opp, ned og vinkel: GRS Bifrost har kolbekappe som kan reguleres både i høyde og vinkel.
Opp, ned og vinkel: GRS Bifrost har kolbekappe som kan reguleres både i høyde og vinkel.
BOLTRIFLE: JEGER tester 80 boltrifler i alle prisklasser
Les også
JEGER tester boltrifler med alt fra 2 til 9 låseklakker, kontrollert mating og push feed, oppspenner, 2- og 3- punktssikring - i alle prisklasser. Finn din nye boltrifle før årets jaktsesong med våre tester.

Test av GRS Bifrost

GRS Bifrost er en kraftig komposittstokk som passer både for posteringsjakt og langholdsskyting. Vi tester GRS Bifrost på en Blaser R8. Vi finner kun ett minus med stokken.

GRS Bifrost stokk test
GRS Bifrost: GRS Bifrost er en “Ole Brumm”- stokk (Ja takk, begge deler), som passer på post og til langhold.
GRS Bifrost

Riflestokk: Kompositt, grønn, brun eller sort

Detaljer: Justerbar kinnstøtte og kolbelengde. Søylebeddet fra fabrikk. 2 picatinnyskinner inkludert. Fås også som links.

Kolbe: 35-38 cm

Total: 76,9 – 80,7 cm

Bredde framskjefte: 58 mm

Vekt: ca 1350 g (for Tikka)

Veil.pris: kr. 6490

Leverandør: GRS Bifrost fra Norma AS

skala
6/6

GRS Bifrost sitter som støpt i hendene. Den lengre framstokken passer godt for frihåndskyting. GRS Bifrost har gummiert pistolskjefte og framstokk som gir utrolig godt grep hvis du blir fuktig eller kald på hendene. 

GRS Bifrost har picatinnyskinne fremst på framstokken og under kolben. Du finner også QR-fester for rembøyle på begge sider på framstokken og et feste bak midt på kolben. Bakerst på GRS Bifrost sitter en behagelig Limbsaver Airtec rekylkappe som kan justeres i høyde og vinkel.

LES OGSÅ: Test av GRS Sporter

GRS Bifrost i hånda på jeger
Gummiert: God utforming og gummibelegg gjør at GRS Bifrost faller helt naturlig i mine hender.

Kun ett minus med GRS Bifrost

GRS Bifrost er en komposittstokk etter mitt hjerte. Til mine store never passer den perfekt, men den blir nok for tykk og tung for kvinnehender og mindre lanker. Minste kolbelengde er også i lengste laget for kvinner og småvokste personer. Bortsett fra det, er det lite å utsette på GRS Bifrost.

Blaser R8 GRS Bifrost blir med en tur på heia for skyting. Sammen med Zeiss V8 1,8-14 x 50, A-Tec 45 Optima med rekyldemper og Norma 150 Jaktmatch blir det en kjempegod serie.

GRS Bifrost får en velfortjent sekser på terningen.

LES OGSÅ: Test av fem stokker fra GRS

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Gode grep

Gummiering på pistolskjefte og framstokk

Kolbekappe kan vinkles og justeres i høyde

MINUS

Passer ikke små hender

Test av GRS Sporter

GRS Sporter er en ergonomisk riflestokk i bjørkelaminat. Kinnstøtten i tre er godt avrundet og behagelig. GRS Sporter er skreddersydd til konkurranse, men fungerer den like godt til jakt?

GRS Sporter stokk rifle test
GRS Sporter: Sporter er standardutgaven fra GRS og er rask å justere, men krever grove never.
GRS Sporter

Riflestokk: Bjørkelaminat i seks forskjellige farger

Detaljer: Justerbar kinnstøtte og kolbelengde med GRS Speedlock. Må glassbeddes.

Kolbe: 34,5-37,5 cm

Total: 75,5-79,0 cm

Bredde framskjefte: 53 mm

Vekt: 1400 g

Veil.pris: kr. 5690,-

Leverandør: GRS

skala
6/6

GRS Sporter er rask å tilpasse med Speedlock. Bakerst på kolben sitter en behagelig rekylkappe.

Det som tiltaler meg mest med GRS Sporter, er det gode pistolgrepet som gjør at hånda sitter som støpt. Det bratte grepet er vinklet 6 grader og føles helt perfekt. Sammen med et rundt og bredt framskjefte blir GRS Sporter en perfekt stokk for mine røslige never. At den er pen å se på, gjør heller ikke noe!

LES OGSÅ: Test av GRS Hunter Light

Jeger holder på pistolgrepet på GRS Sporter
Godt grep: Det bratte pistolgrepet på GRS Sporter faller fint i mine røslige never.

Romslig løpskanal er noe jeg også liker, slik at man kan bytte til et tykkere løp. Stokken er bortimot skreddersydd for konkurranseskyting, men er også en perfekt jaktstokk. GRS Sporter passer ikke for jegere som går langt, men til postering, bukkejakt og lignende er den helt topp.

GRS Sporter blir beddet med Schultz & Larsen Victory beddeblokker, og er klar for en skyteøkt på heia. Jeg har bestandig likt S&L Victory. Med denne GRS-stokken blir den som en drøm å skyte med.

Riktig justert for en nissedøl på over 190 cm får jeg en stødig rifle både til jakt og langholdsbane med GRS Sporter

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Gode ergonomiske grep

Meget behagelig kinnstøtte

Bred og fyldig framstokk

MINUS

Passer ikke små hender

Test av GRS Hunter Light

GRS Hunter Light er spesielt utviklet for kvinner og personer med små hender. GRS Hunter Light er en bjørkelaminatstokk som er ca 25 prosent lettere enn Sporter-modellen.

GRS Hunter Light stokk rifle test
GRS Hunter: Light-versjonen er for de med små hender, er Hunter Light et perfekt valg.
GRS Hunter Light

Riflestokk: Bjørkelaminat i seks farger

Detaljer: Justerbar kinnstøtte med Speedlock. Kolbelengde justeres med 1 cm innlegg. Må glassbeddes.

Kolbe: 32,5 cm (+ evt mellomlegg)

Totallengde: 71,5 cm

Bredde framskjefte: 47 mm

Vekt: 1040 g

Veil.pris: kr. 4899,-

Leverandør: GRS Hunter Light fra Sisu Villmark

skala
6/6

GRS Hunter har også samme gode ergonomiske pistolskjefte som sporter-modellen, bare slankere. For en kvinne som hadde problemer med å nå avtrekkeren, var det ikke noe problem med Hunter Light. 

GRS Hunter Light er en stokk som passer for jakt. Det litt skråstilte pistolskjeftet sitter godt i handa. Et par kvinner som prøvde denne stokken, likte den godt. Tilpasset i riktig lengde og høyde på kinnstøtten, kan du skyte stødig og godt med denne.

LES OGSÅ: Test av GRS Hybrid

Fargevalg: Ikke alle liker så sterke farger, men du har mange alternativ å velge mellom på GRS Hunter Light.
Fargevalg: Ikke alle liker så sterke farger, men du har mange alternativ å velge mellom på GRS Hunter Light.

GRS Hunter Light ble testet med en Haenel Jaeger 10. Også denne var som en drøm å skyte med! Med kortere kolbelengde som kan forlenges, smekrere pistolskjefte og framstokk, kan den passe for store og små.

En jaktkamerat likte GRS-stokkene godt, men syntes akkurat framstokken på Hunter Light ble litt spinkel. Men sånn må det bli for at den også skal passe til små hender. 

Er du ikke fornøyd med stokken til jaktrifla di, men synes de vanlige GRS-stokkene som Warg og Bifrost blir for grove, er Hunter verdt å ta en titt på. GRS Hunter Light er en meget god stokk til både jakt og konkurranse.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett og kort

Passer for store og små

Justerbar lengde med mellomlegg

MINUS

Ingenting spesielt

Test av GRS Hybrid

Vi tester om riflestokken GRS Hybrid hjelper deg til å skyte bedre med rifla, eller om laminatskjeftet er for stort til å håndtere på jakt.

GRS Hybrid riflestokk test jakt
BRATT OG FYLDIG: Pistolgrepetpå GRS Hybrid passer best for en litt stor hånd.
GRS Hybrid

Material: Laminert tre 

Lengde: 88,5 cm

Vekt: 1600 g

Forskjefte: 59 mm

Løpskanal: ø 22 mm

Kaliber: .375HH max

Links-utgave: Ja

Farger: 6 ulike

Pris: Fra 6 395,-

Produsent: GRS Riflestocks

skala
6/6

GRS Hybrid er den norske produsentens største laminatskjefte. Eller sagt på en annen måte; det laminatskjeftet hvor GRS har tatt den «helt ut» for å oppnå stabilitet. 

Vurdert mot GRS Sporter som mange kjenner, har GRS Hybrid prioritert presisjon ved lange hold foran allround-egenskaper. Det viser seg blant annet ved at stokken er lengre, hele 88,5 cm mot Sporters 76 cm. 

Likt rekylopptakk

Mye av lengdeøkningen ligger i framskjeftet som er nesten seks centimeter bredt. Det er helt flatt under for at det skal ligge stabilt mot støtten når du skyter. 

Bakskjeftet er også helt flatt under, for å kunne gli lett på bean-bagen under rekylen, og gli-flaten er mye lengre enn hos Sporter. Alt dette skal bidra til mest mulig likt rekylopptak fra skudd til skudd.

GRS Hybrid har som de fleste GRS-skjeftene den patenterte, verktøyfrie hurtigjusteringen av kinnstøtte og kolbelengde. Også den uvanlig myke rekylkappen kan justeres opp eller ned for å finne beste skytestilling. 

Og endelig muliggjør det lange forskjeftet montering av tofot langt framme, noe som også øker stabiliteten ved finsikting.

LES OGSÅ: Test av GRS Warg

GRS Hybrid riflestokk med kikkertsikte
STATEMENT: GRS Hybrid leveres blant annet i denne oransje signalfargen.

GRS Hybrid er ikke egnet for alt

I sum er det altså snakk om en mengde detaljer som skiller GRS Hybrid både fra standardskjefter og mer moderate ergonomiske skjefter. Hvordan fungerer det så i praksis, og hvilke ulemper må du tåle for å gå «all in» for presisjon?

Komfortmessig er GRS Hybrid en drøm å skyte med. Hybrid er prøvd på en Schultz & Larsen Classic DL som rett nok også er ombygd med tung pipe. Kombinasjonen er en killer, og vi opplever økt trygghet i de situasjonene som riggen egner seg for.

Men merk at vi sier «egner seg for»: Det er helt klart mye GRS Hybrid ikke passer for. Det er tungt, og ikke noe du drasser på i bratte hjortelier. Vi synes heller ikke det er bra til hurtige, stående skudd. 

Men GRS Hybrid slår det meste på stasjonær jakt og langhold: Legg deg ned, la skjeftet «vokse på deg», og nyt de dumpe dultene som rifleriggen gir etter hvert som stadig flere skudd treffer innertieren. 

LES OGSÅ: Test av 160 rifler

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Behagelig å skyte med

Øker presisjonen for mange

MINUS

Lite håndterlig

Pistolgrepet passer ikke alle

Test av GRS Warg

GRS Warg er beregnet for langholdsskyting og har et kortere forskjefte. Vi tester GRS Warg på Blaser R8 med .308-løp og en Zeiss V8 1,8-14 x 50.

GRS Warg stokk rifle test
GRS Warg: Warg passer til langholdsskyting, med bratt grep og gode justeringer.
GRS Warg

Riflestokk: Kompositt og metall i grønn, brun eller sort

Detaljer: Justerbar kinnstøtte og kolbelengde. Trenger ikke beddes. En picatinnyskinne inkludert. M-LOK.

Kolbe: 35-38 cm

Total: 84,9-88,7 cm

Bredde framskjefte: 42 mm

Vekt: 1350 g (til Tikka)

Veil.pris: kr. 8090

Leverandør: GRS Warg fra Norma AS

skala
6/6

GRS Warg er en komposittstokk som har et fantastisk pistolskjefte med gummibelegg som forsterker det gode grepet. Myk Limbsaver Airtec rekylkappe kan justeres i høyden eller vinkles for best mulig støtte. 

At GRS Warg er beregnet for langholdsskyting og ikke frihånd, vitner det korte forskjeftet om. Den fremste delen er i metall og har picatinnyskinne og utsparinger for M-Lok. På undersiden av kolben er det også picatinnyskinne. GRS Warg har QR-rembøylefeste både på framstokken og på kolben.

LES OGSÅ: Test av GRS Bifrost

Forskjeftet på GRS Warg
Kort skjefte: Kort forskjefte på GRS Warg viser at den primært ikke er tenkt til frihåndsskyting.

Over forskjefte og løp er det adapter-feste for GRS Bipod (veil. kr. 3799,-), en tofot solid laget i metall. Benene har vinkel- og lengdejustering i trinn, og fotplatene kan vendes slik at du velger glatt eller taggete føtter. Min første tanke er at montering over løpet må begrense sikten, men der tar jeg feil. 

Jeg rigger meg med en pakke Norma 180 Bondstrike og skyter en treskuddserie på 300 meter. Tofoten er meget stødig og skuddene sitter som forventet midt i blinken. GRS Warg, Blaser R8, Zeiss V8 og Norma 180 Bondstrike viser seg å være et supert team for lengre hold!

På lik linje med de andre GRS-stokkene i denne testen, får GRS Warg toppkarakter.

LES OGSÅ: Test av KKC Short

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Gode grep

Mange muligheter med M-LOK

Kolbekappe kan vinkles og justeres i høyde

MINUS

Passer ikke små hender

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.