Fin flight for Fido

Skal du reise langt på jakt i høst og vurderer flyfrakt for deg og Fido? Det er stort sett både enkelt for deg og ukomplisert for hunden å bli med, dersom du er ute i god tid.

Sist oppdatert: 16. desember 2023 kl 15.00
Fit for flight: Rolig og trygg hund ved avreise, som lurer mest på om han kan få være dagens halehelt hos Norwegian på Gardermoen.
Fit for flight: Rolig og trygg hund ved avreise, som lurer mest på om han kan få være dagens halehelt hos Norwegian på Gardermoen.
Lesetid: 4 minutter

De aller fleste hunder takler en slik reise bra. De er som regel vante til å ligge i bur. Er hunden trygg på dette, går en flyreise i bur som regel veldig bra. Start derfor planleggingen med å venne hunden til å ligge i bur. Husk at buret som skal benyttes på flyreisen, må være godkjent for flytransport. 

Bestill deretter flybillett både til deg og hunden, men husk å få bekreftelse på at det er plass til hunden om bord. Ha mål og vekt (bur inkl hund) klart når du bestiller. Prisene varierer litt fra selskap til selskap, men er ikke avskrekkende kostbare når man selv reiser med samme fly.

Huskeliste

  • For alle flyselskaper må du søke om og bestille billett på forhånd for å ha med hund i kabin eller lasterom. 

  • Kom til flyplassen i god tid, særlig på store flyplasser. Du må ha sjekket inn minst én time før avgang. Både hund og bur skal gjennom sikkerhetskontroll. 

  • Skal du sende dyr alene, ta kontakt med flyfraktavdelingen på flyplassen for mer informasjon. Dette koster langt mer enn om du selv følger kjæledyret. 

  • Bestill reisen i god tid! Det er bare noen få plasser til dyr på hvert fly. Spesielt i jaktsesongen bør man være ekstra tidlig ute med å bestille transport. 

Forbered flyturen

Når dagen har kommet, møter du opp på flyplassen i ekstra god tid. Legg et godt og mykt teppe i buret og luft hunden ekstra godt før avreise. Den roer seg helt klart mye bedre om den har fått litt mosjon og fått gjort sitt fornødne før avreise. Gi den ikke mat rett før avreise. 

Deretter sjekker du inn både deg selv og hunden. Hund og bur skal gjennom sikkerhetskontroll og sendes via skranken for spesialbagasje. 

På de større flyene ligger hundene i fremre lasterom. Det betyr at passasjerene hører om en hund hyler og bjeffer. Er du bekymret for at det kan skje din hund, ta kontakt med din vanlige veterinær for tips og råd. Uansett fly er det alltid lasterom med trykkkabin og normal temperatur.

LES OGSÅ JEGERs miniserie om å ha valpekull:

ROMSLIG: Det er krav til hvor store burene skal være når hunden sendes med fly.
ROMSLIG: Det er krav til hvor store burene skal være når hunden sendes med fly.

Valpehenting

Skal du reise med valp, kan du få den med inn i kabinen dersom det er bestilt og bekreftet av selskapet på forhånd. Valpen må da ikke veie mer enn 8 kg. Det er egne regler for hvordan den da skal oppbevares under reisen. 

Det å reise med hund på fly er ikke noe problem når man er forberedt og har trygge hunder. Da blir plutselig jaktreisen til Finnmark ikke så langt unna likevel. For både fører og hund er det såre enkelt med en time eller to i fly, fremfor veldig lange bilturer. 

Her er noen generelle tips om forberedelser. Ulike flyselskap kan ha avvikende regler, så sjekk før du bestiller – og sjekk for alle operatører underveis på reisen.

Dette sier Norwegian

Katter og hunder kan reise i lasterommet på følgende flyvninger: Flyvninger mellom Schengen-land og flyvinger til/ fra Svalbard (kun hunder).

Du kan sende opptil to hunder i samme bur hvis de går godt overens. De må være minst 8 uker gamle og omtrent like store (maks vekt er 14 kg per dyr). En katt og en hund kan ikke dele bur. Hvis kjæledyrene dine ikke oppfyller disse kravene, må de sendes i separate bur.

Hunder kan fraktes i lasterommet på innenlands flyvninger i Norge (unntatt til/ fra Svalbard) via Oslo Gardermoen, Bergen Flesland og Trondheim Værnes selv om du må bytte fly. Du må ha minst 1 time på deg før neste fly, men ikke mer enn 2 timer.

Små hunder kan fraktes i kabinen på innenlandsfly i Norge (unntatt Svalbard), Sverige, Danmark, Finland og Spania. Det tillates to dyr i kabinen per flyvning (opptil tre veldig små valper som reiser i samme bur, kan regnes som ett dyr). De må være minst 8 uker gamle for å kunne reise.

Ready for take off: Hundene håndteres forsiktig og manuelt. De plasseres alltid i fremre lasterom på store fly.
Ready for take off: Hundene håndteres forsiktig og manuelt. De plasseres alltid i fremre lasterom på store fly.

I lasterommet 

Sørg for at kjæledyret ditt har det komfortabelt og trygt, samt at buret er sikret og oppfyller kravene for å være med på flyet. Kjæledyret ditt må kunne reise seg, snu seg og ligge i en naturlig stilling inne i buret. Buret må ikke være større enn 125x81x86 cm (lxbxh). 

Buret må være godt merket med ditt navn og mobiltelefonnummer. Buret må være rent, i god stand og laget av et solid og helt vanntett materiale. Stålbur er ikke tillatt. Du må fjerne eller sikre eventuelle hjul. Du må feste døren på buret med strips/buntebånd. Hvis buret ikke oppfyller kravene, kan personalet ved innsjekking nekte å ta med dyret om bord.

Dette sier SAS

Du er pålagt å fylle ut et dokument før du reiser med dyr, unntatt innenlands flygninger i Sverige, Norge og Danmark. Dyr er ikke tillatt på charterreiser. Hvis du skal fortsette reisen med et annet flyselskap, kan andre regler gjelde.

Kun hunder og katter kan bli med i kabinen (unntatt SAS Business). Hvis du ønsker å ta med en valp, må den være minst 8 uker gammel. Hvis den er under 14 uker gammel, må du ha veterinærsertifikat som bekrefter at dyret er godkjent for transport.

Forskjellige land har ulike betingelser. Dette må du selv kontrollere før du bestiller billett, enten ved å spørre landets ambassade eller se landets nettsted.

Husk å ha riktig dokumentasjon for reise gjennom alle landene på flygningen. Om mulig bør kjæledyret ditt ha en mikrochip/ tatovering samt dyrepass for reiser innenfor EU.

For alle SAS-flygninger til eller fra Storbritannia, Irland, Hong Kong eller Dubai, må dyr sendes som last (unntatt tjenestedyr). På alle SAS-flygninger til Island trengs en importlisens.

Når dyr transporteres i lasterommet, er lufttrykket og temperaturen det samme som i passasjerkabinen. Tilgjengeligheten på oksygen begrenser antall og størrelse.

To voksne dyr av samme størrelse på opptil 14 kg hver kan transporteres i samme bur hvis de er vante med å dele plass. Dyr over 14 kg må reise i separate kasser. Opptil tre dyr kan transporteres sammen hvis de er under seks måneder gamle og kommer fra samme kull. På flygninger som varer i mer enn tre timer med flytypene Airbus A319, A320 og A321, er maksimal tillatt vekt 30 kg.

Når du reiser med et kjæledyr i kabinen, vil buret anses som din håndbagasje. Du kan derfor ikke ta med ekstra håndbagasje om bord.

Veiløs vovs: Reisevante hunder takler også helikopter utmerket. Det er kjekt hvis man skal til veiløse steder.
Veiløs vovs: Reisevante hunder takler også helikopter utmerket. Det er kjekt hvis man skal til veiløse steder.

I kabinen

Det anbefales at du bruker en «Sherpa Bag» når du reiser med dyr i kabinen. Dette er en transportveske av fleksibelt stoff (fås kjøpt i de fleste dyrebutikker). Det godtas også andre transportvesker, men de må alltid oppfylle følgende krav: 

Vesken/ buret må ikke være større enn 43 x 31 x 20 cm, eller så må den kunne presses sammen til denne størrelsen hvis den er myk. Vesken/ buret og hunden må ikke veie mer enn 8 kilo tilsammen. 

Når du transporterer dyr i kabinen, må de oppholde seg inne i buret under hele flygningen. For transport i kabinen, kan hver passasjer kun ta med ett bur/én bag.

LES OGSÅ: Førstehjelp for Fido

Dette sier Widerøe

Der det er nødvendig, skal helseattest, innreise- og transfer-dokumentasjon for involverte land følge dyret. Sertifikat for transport av dyr er påkrevd (foruten innenfor Norge, Sverige og Danmark). 

Kjæledyr i kabin må være luktfritt og det tillates kun ett dyr pr beholder. Det skal benyttes en passende lekkasjesikker kasse/ beholder som kan lukkes. Widerøe kan kun ta med 1 kjæledyr i kabinen per flytur. Hund max 8 kg (beholder maks 40 x 25 x 23 (lbh) cm).

Grunnet små lasterom på Widerøes fly aksepteres maks én kasse (maks 102x69x76 cm) pr flight. Ved påske, sommer og jul aksepteres ikke kjæledyr i lasterom på direktefly mellom bl.a Bergen og Bodø/Tromsø. 

Det skal benyttes en passende kasse for å ivareta en sikker og behagelig transport. Kassen må være vanntett. En absorberende matte som er egnet for dyret må ligge i bunnen. 

Kasse laget av stål og med netting (såkalte Weld Mesh Containers) er ikke tillatt. Kassen må være av en størrelse som gjør at dyret kan stå oppreist med hodet hevet, samt kunne snu seg rundt og ligge komfortabelt. 

To dyr på inntil 14 kg hver og av samme størrelse, tillates i samme kasse såfremt de er vante til å være sammen. Inntil 3 dyr fra samme kull tillates sendt i samme kasse. Dyrene kan da ikke være over 6 måneder gamle.

LEDIGE FLYSETTER: Lurer på om det er noen lekre tisper som skal med samme flight?
LEDIGE FLYSETTER: Lurer på om det er noen lekre tisper som skal med samme flight?

Reiseforhold og dokumentasjon 

Det bråker ofte mye på et fly. Temperaturen i lasterommet er dessuten avhengig av værforholdene. For at kjæledyret ditt skal få en behagelig tur, må du forsikre deg hos din veterinær om at dyret tåler å reise under disse forholdene. Hvis det er veldig kaldt, kan dette medføre periodevise begrensninger på dyretransport.

Husk å sjekke om hunden din har alle de nødvendige dokumentene, så som vaksinasjonsdokumenter.

Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i august 2018.

Publisert 1. august 2018 kl 12.00
Sist oppdatert 16. desember 2023 kl 15.00
annonse

Relaterte artikler

PREMIERT: Kviknelia’s Hjalmar har utmerket seg som en meget god jakthund, og ble kåret til årets hygenhund i 2023.
Kviknelia’s Hjalmar:

En av Norges beste hygenhunder

HELLIG TREENIGHET: Garmins økosystem kan settes sammen av flere Alpha-enheter, men med mobiltrackeren Garmin Alpha LTE kobla i trespann med håndenheten Alpha 300i og hundehalsbåndet Alpha T20 får du nå sporing både via VHF og 4G-nett.
Test av Garmin Alpha 300i, Alpha LTE og Alpha T20

Sømløst i Garmins økosystem

OPPGRADERT: Alpha 300i byr på en rekke forbedringer fra lillebror 200i, så som bedre skjerm, lengre batteritid og forbedra grensesnitt.
Oppgradert toppmodell

Test av Garmin Alpha 300i

NØKKELEN: Garmin Alpha LTE er nøkkelen til sømløs sporing på både VHF og mobilnett. Den tres enkelt inn på T20-halsbåndet.
Utvider Garmins økosystem

Test av Garmin Alpha LTE

KOMPAKT: Garmin Alpha T20 er slankere og litt lettere enn storebror T5X, men har likevel batteritid nok til 2-3 lange jaktdager.
Har blitt mindre i størrelsen

Test av Garmin Alpha T20

annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen