Så er den tunge tiden kommet da de søte, små valpene skal ut i verden på egen hånd. I siste del av valpeskolen får du gode tips omkring levering av valpene og oppfølging av valpekjøperne.
NÅ ROER VI OSS HER: Det er viktig at tispa får oppdra valpene fram til de er fylt 8 uker.
Lesetid: 7 minutter
«Når valpene skal leveres» er fjerde og siste del i JEGERs valpeskole. I denne serien skriver vi om hele veien fra parring til leveringsklare valper slik at du er best mulig rustet:
Valpene kan leveres til valpekjøper fra de er 8 uker gamle. Leverer man valp for tidlig, vil det være brudd på de etiske reglene til Norsk Kennel Klub (NKK). Samtidig bør valpene komme til sitt fremtidige hjem så snart som mulig og starte på sitt nye liv uten valpemor, siden dette er en viktig periode for å prege hunden.
Valg av hundevalp
Selve utvelgelsen av hvilken valp som skal hvor, gjøres litt forskjellig fra oppdretter til oppdretter. Eieren av hannhunden som er far til kullet, kan ofte ønske seg en valp. Dette bør avtales allerede ved paringstidspunktet. Isåfall får gjerne hannhundeieren første eller andre valg av valp fra kullet.
Deretter fordeler oppdretteren de andre valpene. Noen følger slavisk prioriteringslisten de satte opp da det ble bestemt hvem som skulle få kjøpe valp. Andre fordeler valper til de forskjellige kjøperne basert på skjønn eller ønsker fra valpekjøperne.
Er du i tvil om hva som er vanlig for din rase, så rådfør deg gjerne med avlsrådet eller rutinerte oppdrettere. Men sørg for å avklare og kommunisere dette så tidlig som mulig, slik at valpekjøperne vet hva de har å forholde seg til.
Jeg anbefaler at utvelgelsen av valp gjøres så tett opp til levering som mulig. Her er det utrolig mange forskjellige teorier, også i hvordan selv erfarne hundefolk plukker ut valp:
Noen velger den minste, andre den største, noen den mest nysgjerrige, den roligste – eller rett og slett den de synes er penest.
Det kunne vært skrevet side opp og side ned om dette temaet. Hundefolk blir aldri helt kloke på eller enige om hva som er best!
Men atferd, gemytt og eksteriør kan du til en viss grad se allerede på valpen. Mitt råd er derfor at du går for magefølelsen og kjenner hva som stemmer for deg. Og faktum er at det har blitt mange norgesmestere av valper som ble plukket ut sist i valpekullet!
Siste sjekk hos dyrlegen
Når utvelgelsen er foretatt, må du ta med valpekullet til veterinær for helsesjekk og ID-merking. Avtal tid på et veterinærkontor noen dager før den første valpen skal leveres. Noen veterinærer tilbyr også å komme hjem til deg for å sjekke og merke valpene.
Det er en klar fordel å spre utleveringen av valper over noen dager. På den måten unngår du at overgangen for tispa blir altfor brå. Det er også lurt med et tidsskjema hvor valpekjøperne kan komme hver for seg, slik at du har god tid til å slå av en prat og gi oppfølging til dem alle. Sørg for å ha kaffen varm og vaffelpressa klar!
Papirmølla og vaffelpressa
Når valpen hentes, er det bra om dere går grundig gjennom stell av valpen, særlig hvis du har førstegangskjøpere. Ha en gjennomgang av fôringsrutiner for valpen og send gjerne med en liten sekk valpefôr, slik at den har samme mat som den er vant til nå i den første perioden.
Send også gjerne med en teppebit og en lekesak som valpen kjenner igjen fra valpekassa. Det gir valpen trygghet den første tiden i nytt hjem.
Helseattest, vaksinasjonskort, registreringsbevis og kjøpekontrakt må også ordnes. NKK sender nytt eierbevis direkte til den nye eieren. Benytt gjerne kjøpekontrakten som din raseklubb har, eller standardkontrakten fra NKK. Noen oppdrettere legger inn ekstra punkter i kjøpekontrakten vedrør-ende helse samt krav om utstillinger og jaktprøver.
Opprett gjerne en lukket Facebook-gruppe for valpekjøperne. Her kan dere legge ut bilder av valpene i kullet og inspirere til å opprettholde kontakten.
Noen ganger vil valpekjøpere også holde kontakten seg imellom og treffes. Et slikt fellesskap vil for noen inspirere til treninger, samlinger og trygghet.
Valpene har via forhåndsregistreringen i NKK en midlertidig forsikring. NKK samarbeider med Agria forsikring, men det er flere selskap som tilbyr denne typen forsikring. Det er til dels store variasjoner i pris og betingelser, så velg den type forsikring som passer deg.
Sannsynligvis er det også rabatter å hente hvis man samler forsikringene. Men informer valpekjøper om fordelene ved å ha en god hundeforsikring, så kan de heller selv velge hvilket selskap de vil benytte.
Bilturen hjem
Mange valper opplever sin første biltur når tiden kommer til avreise. Noen oppdrettere tar på forhånd hele valpekullet med på små bilturer. Da blir ikke overgangen altfor stor når man plutselig skal kjøre bil alene og føler seg forlatt uten både mor og søsken til stede.
Noen valper sikler litt på de første bilturene, andre kaster opp, mens mange aldri blir bilsyke. Det er umulig å spå på forhånd. Et godt tips er å ikke gi valpen mat rett før bilturen starter.
Da vil mange valper lett kaste opp igjen, noe som kan gi dårlige assosiasjoner til bilkjøring. Det er en god løsning å ha valpen i et bur, eller om passasjeren har den på fanget dersom bilturen ikke er lang. Husk rikelig med tepper og tørkepapir for eventuelt oppkast.
Skal dere reise med fly, kan valpen bli med inn i kabinen, men det kreves en spesiell, liten bag. Sjekk reglene hos det selskapet du skal reise med. Dette går stort sett veldig bra. Valpene pleier å sove godt dersom de har blitt luftet og fått bra med aktivitet i forkant.
Oppfølgingen ved salg av valp
Når alle valpene har flyttet ut og roen har senket seg, starter oppfølgingsfasen. Noen valpekjøpere ønsker tett og god oppfølging den første perioden, mens andre er mer selvgående.
Her må du føle deg frem til hvor mye du skal bidra, men det er lurt å signalisere tydelig at terskelen er lav, særlig hvis det er førstegangskjøpere som lurer på noe.
Noen oppdrettere er også flinke til å arrangere valpetreff, samlinger, fellesturer til utstillinger eller jaktprøver. Det er opp til hver enkelt oppdretter og valpekjøper hva man har tid og anledning til, men en telefon eller tekstmelding i ny og ne bør de fleste ha anledning til.
Det er som regel mest kontakt og tilbakemelding å få de første ukene og månedene, men som oppdretter synes iallfall jeg det alltid er stas å motta bilder og tilbakemeldinger senere også.
Har du solgt valp til uerfarne eiere, kan et dressurkurs være noe å anbefale for mange. Da får valpen få en god start på grunnskolen, samtidig som eieren får en grundig innføring i hvordan og hva man bør trene på videre. Mange distriktskontakter i raseklubbene og enkelte private aktører tilbyr kurs som er veldig nyttige for valpekjøpere.
Viktig innsats
Da har vi i løpet av fire artikler gått gjennom en del omkring planlegging og gjennomføring av valpekull. Det er mange som erfarer at det kanskje er mer omfattende og ressurskrevende enn man tror på forhånd.
Samtidig er det bra om du med din avl kan tilføre rasen noe positivt, samtidig som den nye hundeeieren får en dyktig, frisk og flott jakthund! Det er mange der ute som verdsetter dem som vil og har anledning til å ha et valpekull.
Og selv om det er en god del jobb, så er det absolutt mange hyggelig og koselige stunder i og rundt valpekassen.
Dyrlegens råd
I perioden før og etter overlevering av valpene, er det flere kontrollpunkter som både oppdretter og valpekjøper bør merke seg. Her er rådene fra veterinær Michelle Svae:
Helsesjekk: Veterinærbesøk foretas noen dager før levering av valpene, altså når valpene er 7-8 uker. Alle valpene får da en grundig helsesjekk som omfatter undersøkelse av tenner/ bitt, kjønnsorganer, navle, hale, ører, øyne, hud, pels, slimhinner, hjerte, lunger, buk og ledd. Veterinæren skriver en helseattest som følger valpen til ny eier.
Vaksine: Når moren er forskriftsmessig vaksinert, er valpene beskyttet av antistoffer som de har fått via råmelken. Det anbefales i tillegg at man vaksinerer valpene mot parvovirus rett før levering.
Valpekjøperne må få beskjed om at valpen også skal ha en ny vaksine ved 12 ukers alder. Denne vaksinen beskytter mot valpesyke, parvovirus, kennelhoste og smittsom leverbetennelse. Noen valper anbefales ytterligere ny vaksine ved 16 ukers alder dersom de oppholder seg i områder med høyt smittepress.
Microchip: Det er krav om at valpene må ID-merkes av oppdretter ved registrering i NKK. Husk å ta med ID-merkingsskjema fra NKK til veterinæren når valpene skal ID-merkes. Microchipen settes under huden på venstre side av nakken. Den er på forhånd programmert med et unikt nummer som vil følge valpen resten av livet.
Ormekur hos ny eier: Valpene må ha ny behandling mot spolorm når de er levert og smittepresset fra valpekassen er over. Deretter anbefales regelmessig behandling frem til de er 6 måneder gamle. Dersom det kommer ut spolorm i avføringen etter man har gitt ormekur, gjentas behandlingen alltid etter 14 dager.
Huskeliste:
Levering ved 8 ukers alder
Hva som bør følge valpen
Videre oppfølging
Huskeliste fra veterinæren:
Helsesjekk
Vaksine
Microchip
Ormekur
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.