X-Bolt for proffen

Browning X-Bolt proffpakken inneholder Browning X-Bolt Nordic Light Stainless påmotert en ZE5i 3-15 x 56 i Talley montasjer.

Annonse

Bortsett fra at Nordic Light er rustfri med 50cm fluta løp er den lik Black Label modellen. Samme glatte gode boltgangen, samme gode stokken med de samme gode grepene og også denne er glassbeddet. 

Browning X-Bolt Nordic Light er litt lettere og veier 2,7kg, men vekt inkl. lyddemper og kikkertsikte blir 4 kg på grunn av et større og tyngre kikkertsikte. Med ZE5i 3-15 x 56 har du et allsidig kikkertsikte med stort Zoomområde 30mm mellomrør og god optikk.

Kikkertsiktet er enkelt og raskt å stille skarpt, har tydelige knepp, tydelig skrift for opp og ned og har 1cm pr knepp på 100m som i hvert fall jeg synes er enklest å forholde seg til. Vekten er 790gram og lengden 372mm. Synsfelt på laveste forstørrelse er 11,9m på 100m og 2,3m på høyeste forstørrelse og øyeavstanden 100mm. Også dette er i 2. fokusplan og ikke medforstørrende. Kikkertsiktet hadde et skarpt og klart bilde helt ut i kantene. 

Browning X-Bolt Nordic Light ble tatt med i skytebenken for å teste presisjonen med de patronene som fulgte med i pakken. Resultatet er gjennomsnittet av 3 treskuddserier i benk på 100m: Winch. 147Fmj 44mm; Winch. 150 Power Max: 22mm. Dette en riflepakke av bra kvalitet som det ikke er vanskelig å anbefale! 

I tillegg til kikkertsiktet, A-Tec Browningdemper og Vanguard neoprenreim 100 C får du dette med i alle pakkene: 40 stk Winchester treningspatroner, 20stk Winchester Power Max jaktpatroner, Ballistol våpenolje, Ballistol oljeservietter, Gun Master pussesett og Browning riflefutteral + Black Label caps i Skumringspakken.

Browning X-Bolt pakkene får du hos Minox- og Browning-importør Nordskog AS.

Nærbilde av boltene på Browning X-Bolt Nordic Light
X-BOLTENE har et funksjonellt og bra uttakbart magasin

Browning X-Bolt skumringspakke

Den såkalte skumringspakken inneholder en Browning X-Bolt Black Label i kaliber .308 Winchester påmontert en Minox ZX5 2-10 x 50 i Talley kikkertmontasjer og en A-Tec Browningdemper. 

For å begynne med rifla så har X-Bolt’en utrolig glatt og fin sluttstykkegang med tre låseklakker og automatisk utstøter. Rifla har skyvesikring på kolbehalsen som ikke er helt lydløs ved sikring/avsikring. 

Sikringen låser både avtrekker, avtrekkerhake og tennstempel og vil du lade eller ta ut patron med sikret våpen trykker du ned en knapp på hevarmen og og bolten kan åpnes og lukkes. Trykker du ikke ned knappen er bolten låst og kan ikke åpnes. Det korte hevarmsløftet på 60 grader er en fordel og du slipper lettere unna å slå fingre borti kikkertsiktet ved raske ladegrep i en travel situasjon. 

Avtrekket var rent og fint og er også justerbart. Det uttakbare magasinet er lett å lade opp og lett å sette på plass og man klemmer bare inn en knapp foran magasinet for å ta det ut. Browning X-Bolt har meget lettbetjent magasin.

X-Bolt Black Label er slank og fin med 50cm langt løp som er gjenget for lyddemper og veier 2,8 kg og inkludert kikkertsikte og lyddemper stopper vekta på 4 kg. Kunstfiberstokken med Dura Touch er kompakt og har en gummiert behagelig og lydløs overflate. Gode og faste grep er en fordel for presise skudd og denne modellen hadde et naturlig og godt pistolgrep som satt godt i handa. Framstokkens spesielle profil ga også et godt grep. 

Kolbelengden var 346mm langt og litt kort for meg, men passer nok bra for mange. Men den myke og gode Inflex- kolbekappen er forlengbar for dem som vil ha den lengre. Før riflene forlater fabrikken blir de testskutt med 6 skudd og skuddene skal visstnok sitte innenfor 2,5cm for å bli godkjent. Låskassa er også konkurransebeddet for å gi best mulig presisjon.

Sikring og hevearm på Browning X-Bolt
ÅPNES I SIKRET TILSTAND: Ved å trykke inn knappen på hevarmen kan sluttstykket åpnes i sikret tilstand

Svakhet

Rifla hadde en Minox ZX5 2-10 x 50 med 30mm mellomrør som har god optikk og passer for jakt i mindre godt lys. Et ok kikkertsikte med skarpt og fint bilde til en hyggelig pris for de som ikke vil legge all verden med penger i en riflepakke. ZX5’en har tydelig klikkjustering og tydelig skrift som viser hva som er opp, ned, høyre og venstre på justeringen. Klikkjusteringen er ¼ MOA det vil si 7,5mm pr klikk på 100 meter og retikkelet er i 2 fokusplan som vil si at det er ikke medforstørrende. Vekt på dette kikkertsiktet er 630/665 gram og lengden 335mm. Synsfelt på minste forstørrelse er 18,9m på 100m og 4m på høyeste forstørrelse. 

Kikkertsiktet ble testet/studert og sammenlignet i dårligere lys og i motlys. Gummiringen på okularet løsnet og falt av, noe som er veldig irriterende da dette bør være en bagatell for Minox å forbedre så sånt ikke skjer. Har sett samme svakhet på andre kikkertsiktemerker. 

Jeg ville valgt belyst retikkel, som du får med et pristillegg på kr.1400,-

Browning X-Bolt proffpakke er alt i alt en bra riflepakke. Jeg tok med Black Label i skytebenken for å teste ammunisjonen som var med i pakken, nemlig treningsammunisjonen til Winchester 147 grs Fmj og jaktammunisjonen Winchester 150 grs Power Max som har en loddet kule. Resultatet er gjennomsnittet av 3 treskuddserier i benk på 100m: Winch. 150grs Power Max: 29mm; Winch. 147Fmj: 28mm. Som alltid er presisjonen ofte forskjellig fra løp til løp, så dette er bare presisjonen med disse løpene og det er kanskje en annen ammunisjon som gir best presisjon i andre Browning X Bolt rifler.

Er du på utkikk etter en lettere rifle, kan du ta en titt på testen vår av Browning X-Bolt Super Light.

Kikkertsikte montert på Browning X-Bolt Black Label
SKUMRINGSPAKKE: Browning X-Bolt Black Label