Hormonfylt råbukk kjefter opp vorsteher

Sondre Zakariassen på Vesterøy i Hvaler hadde en opplevelse utenom det vanlige da dagens hjemmekontor ble avbrutt av en hissig råbukk som skulle jage bort vorsteheren som sto i løpestreng utafor kjøkkenet.

Sist oppdatert: 13. oktober 2022 kl 07.00
rådyr rådyrbukk råbukk foto Åsgeir Størdal
Når hormonene herjer, kan råbukken bli svært agressiv for å forsvare reviret sitt, noe Sondre Zakakriassen fikk oppleve. (Ill.foto: Åsgeir Størdal)
Lesetid: 2 minutter

– Hehe, det er første gangen jeg opplever noe sånt. Jeg har aldri opplevd at rådyrbukk kommer mot hund på denne måten. Det var ikke akkurat dette jeg forventa meg ut av dagens kontortid på hjemmekontor, ler Sondre Zakariassen.

Han er hovedsakelig en ivrig fuglehundjeger sjøl, men har jakta rådyr i Trøgstad ettersom han kunne delta på opplæringsjakt der.

– Nå har jeg flytta til Gjerdrum og fått rådyrkort der. Jeg har skutt en del bukker,, og vært så heldig å få skutt en gullbukk i Trøgstad, forteller jegeren. 

Les også: Bukkejegerens luretriks med lokken

Uvanlig dag på hjemmekontoret

Episoden inntraff på Vesterøy i Hvaler på formiddagen 10. august, samme dag som jakta på råbukk starter her til lands.

– Hunter (vorsteheren) lå ute i hagen og solte seg på utsiktsplassen sin. Jeg satt inne på kontoret, da jeg plutselig hørte brølinga fra råbukken utafor gjennom den åpne verandadøra, forteller Sondre.

Han gikk ut på verandaen og så bukken var på vei bort mot Hunter. Etter en lynkjapp tur inn fikk han fiska med seg mobilen for å filme episoden.

– Når jeg kommer ut igjen, ser jeg at bukken er i angrepsmodus for å forsvare reviret sitt. Hunter forstår nok ikke så mye av hva som skjer, men jeg blir bekymra når jeg ser at bukken nærmer seg Hunter på bare 4-5 meters hold.

JEGER-guide: Slik overlister du de smarteste bukkene

Sondre fant det tryggest å gå ut på trammen for å ha mulighet til å gripe inn i tilfelle bukken faktisk tenkte å gå til angrep.

– I samme sekund ser jeg at bukken får ferten av meg, og begynner å nøle. Han trakk seg raskt unna, men var fortsatt tydeligvis klar til å forsvare reviret sitt, noe du kan høre på måten han svarer når jeg brøler tilbake, forteller Sondre Zakariassen.

Her kan du se videoen av bukken som skal ta vorsteheren:

Stortest: Riflerigger til råbukkjakta

Les mer om rådyrjakt på JEGER.no.

Publisert 12. august 2021 kl 12.00
Sist oppdatert 13. oktober 2022 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen