Beef Jerky er ferdig etter ein halv dag med tørking, så dette er ekspress-speking, samanlikna med tørking av anna mat.

Les også
Få en god start med å tørke din egen turmat. Her får du fem gode oppskrifter som kan være enkelt å komme i gang med for deg som vil prøve å tørke turmat.
Ingredienser
Her kan du variera med saus og krydder, alt etter korleis du likar det. Nokon likar det med teriayki-saus eller sterk chilisaus.
Framgangsmåte
Bruk kjøt med lite feitt, for feittet tørkar ikkje like godt og gjer at haldbarheita vert dårleg.
Det kan vera lettare å skjera kjøtet i tynne strimlar om kjøtet fortsatt er litt frose.
Bland dei ferdigskorne kjøtbitane med marianden og set alt i kjøleskapet over natta.
Legg dei fint og flatt ut på eit bakepapir og tørk dei i steikeomnen, eller i ein dehydrator på 50 grader.
Avhengig av kor store bitane er treng dei 6-10 timar å å verta tørre. Dei skal vera mjuke men kjennast tørre ut, det er målet.
Mine bitar vart nokså sprø etter ei stund i ein boks, men det var også godt.
Kjøtet held seg lenge om du oppbevarar det kaldt og tørt.
Nyt saman med god drikke, som energi-påfyll i kneika eller i lavvoen, eller som ein fin forrett medan du ventar på middagen.
LES OGSÅ

Sjøl i disse me too-tider er det lov til å kose seg med fremmede lår, så lenge det er fra et felt hjortevilt som skal bli god spekemat. Låret blir bedre og mer medgjørlig jo mer du tafser på det.

Hjemmelaget er best: Tørket viltkjøtt er perfekt turmat; næringsrikt og lett å bære med seg. Her får du blant annet tipsene til hjemmelaget tørket turmat som pemmikan eller ch’arki – også kalt jerky.

Med moderne verktøy kan du enkelt og trygt lage dine egne velsmakende og deilige spekepølser etter gamle metoder. Her får du tipsene til hvordan du går fram.
Denne saken er skrevet av
Sigrid Henjum