Med Holmsmoker røykovn har vi kaldrøyka både viltkjøtt, fisk og ost. Den populære røykgeneratoren er testet både i pluss- og minusgrader, og røykelaksen ble noe av det beste jeg har smakt!
Røykovn: Holmsmoker røykgenerator med deres egenproduserte sponblanding til viltkjøtt. Det er viktig å ikke bruke for grov spon, for det tåler ikke fremdriftsskruen på Holmsmoker.
Holmsmoker
Produkt: Røykgenerator til kald- og varmrøyking (trenger varmeelement og brannsikkert røykhus i tillegg ved varmrøyking)
Holmsmoker røykovn er en helautomatisk røykgenerator for den proffe og amatøren. Merk at det ikke bare er å røyke helt ukritisk: For å få det beste røykekjøttet, kreves presisjon i forhold til tørke- og saltetid, og ikke minst røykeprosessen og spontypen som brukes.
Slik virker Holmsmoker røykgenerator: Flis fra kammeret (evt. supplert med ekstra toppmontert flisbeholder) mates ut gjennom røykutvikleren av en mateskrue. Flisa lander på en glødeplate som gjør at det blir produsert røyk.
Når sponet har avgitt røyk, skyves det automatisk av glødeplaten og lander i en ildfast form under generatoren. Du kan justere brenntiden før sponet skyves vekk ved å regulere intervallene på mateskruen. Her brukte vi litt tid på å forstå prinsippet, men man må bare prøve seg frem.
Vi har koblet røykutvikleren til et røykeskap på 120 x 70 x 70 cm. I tillegg har vi brukt skjøtemuffe og flexi-rør, slik at røyken bruker lengre tid og blir nedkjølt før den når kjøttet ved kaldrøyking.
Så fort det er fylt på spon og koblet til røykhuset, går røykeprosessen av seg selv uten tilsyn i 3-4 timer. Jeg anbefaler sterkt å kjøpe eller lage et forhøyet sponkammer slik at du kan røyke enda lengre uten påfylling.
Det kommer svært jevn og passelig mengde røyk ut. Generatoren kan fint brukes til røyking i tettbygde strøk eller på blokkterrassen uten å plage naboen.
For meg som legger mye «kjærleik» i maten og gode råvarer fra egen fangst, har Holmsmoker vært akkurat det verktøyet jeg ønsker for et godt resultat med råvarene.
Brukt spon: Det anbefales å bygge en beskyttelseskasse. Under røret fra Holmsmoker står det en ildfastform som tar imot brukt spon.
Problemfri
Vi har også prøvd å røyke i minusgrader uten problemer. Følg bare med på at kjøttet ikke fryser og at sponet ikke klumper seg fordi det fryser. Dette løses ved å sette en vifteovn i kassa sammen med Holmsmoker.
På billigere varianter har vi opplevd ustabilitet i røykutvikleren, ved at klosser slokner eller at du må tilføre spon ofte. Da stopper prosessen opp og må ha mye tilsyn.
Holmsmoker har i vår testperiode vært helt problemfri og gjort røykeprosessen svært enkel og stabil. Det er bare å trykke på knappen og la røyken fra Holmsmoker gjøre jobben!
Holmsmoker er blant de dyrere røykgeneratorene på markedet, men føles likevel verdt det. Vil du ha det enkelt og stabilt i røykeprosessen din, er Holmsmoker helt klart noe du bør vurdere.
Hold deg oppdatert gjennom året, og få de beste jakttipsene før sesongen starter for fullt.
Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 9 utgaver av magasinet Jeger
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av magasinet Jeger
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.