Jeg har lenge gått med ambisjoner om å bygge et kjølerom for å få stålkontroll på mørning av alt det verdifulle kjøttet fra jakta. Men når tid, prosjektkapasitet eller plass ikke strekker til, kommer tyske Landig til unnsetning – så sant pengene strekker til.
Landig, som også står bak vakuumpakkerne La-Va, tilbyr en serie spesialbygde kjøleskap for kjøttmørning, i størrelsesorden fra 450 til 1500 liter. I det minste skapet kan du klemme inn to rådyr eller et lite villsvin, det største skal romme 6 rådyr eller to røslige hjortebukker.
LES OGSÅ: Slik mørner du viltkjøttet
LU 9000 er modellen midt i, som har drøyt 600 liters kapasitet. Det bygger litt i meste laget til at det passer i kjøkkeninnredninga, men du kan fint ha det stående i en tilstøtende bod/ vaskerom. Skapet lager såpass støy at du nok ikke vil ha det stående i et oppholdsrom.
Bekvem kjøling
Kjøleskapet er enkelt i bruk: Plugg i kontakten, still inn ønska temperatur, og innen ti minutter har du riktig kjøling på kjøttet. Bare husk å ikke gå for ivrig til verks, men la kjøttet oppnå dødsstivhet (se side 26) før du slipper temperaturen under 12 grader.
Etter dette kan du sette temperaturen (innen rimelighetens grenser) til omtrent akkurat det som passer timeplanen din: Passer det for deg å skjære ned kjøttet allerede om tre dager, kan du holde slaktet på 10–12 grader. Har du ikke tid før neste helg, kan du regne deg fram til hva snittemperaturen bør være for at du skal oppnå de magiske 40 døgngradene – hvis det er dette du velger å gå for: Det er jo ikke noe i veien for å mørne både 60, 70 og 80 grader eller mer hvis du har kontroll på mikroklimaet.

Røslig kjøl: Bukken på 80-90 kg fikk plass uten nakke og boger, og det er plass til større dyr ved bruk av kortere slaktekroker.
Perfekt på 60 døgngrader
Sjøl var jeg nemlig mest spent på hvordan et slikt system takler fuktigheta i kjøttet: Særlig dersom dyret er flådd, er det mye fuktighet som fordamper fra kjøttet. En våt bukkepels er ei heller noen lufttørker, når sant skal sies. Jeg har prøvd et par hobbysnekrede varianter før, der ombygde kjøle-/ eller brusskap skulle sikre døgngradene, men der fukt isteden viste seg å bli et større problem enn temperaturen.
Det ser ikke ut til å være tilfelle med Landig: Skapet har automatisk kondensfjerner. Videre er ei kraftig vifte som sørger for luftsirkulasjon. Fuktmåleren på døgngradermåleren viste riktignok høye tall hele veien, men det var ikke antydning til mugg eller lukt på kjøttet, sjøl om flere slakt fikk 60 døgngrader.
LES OGSÅ: Slik lager du velsmakende spekepølser
Sluttresultatene ble suverene, og bød på de mer perfekte slaktene jeg har skåret ned. Jeg ble ikke ferdig første kveld med ett av dyra, så da var det kjekt å bare skru ned temperaturen til 2 grader og henge låret trygt tilbake i skapet for et døgn ekstra mørning.

Vifte: Det er viktig med luftsirkulasjon i et slikt skap, noe takvifta sørger for.
Kost og nytte
Men 22.000 kroner føles stivt å betale for et kjøleskap med vifte. På den andre sida: Kjøttverdien av en pent skutt hjortebukk beløper seg til en bra neve tusenlapper. Fordeles det på noen jaktsesonger eller spleises i jaktlaget, så virker det ikke så ille. Nå er det riktignok sjelden at et helt slakt går fullstendig i/ til hundene, med mindre man har slumsa forferdelig med slaktehygienen, fått fluebesøk, vært bortreist under mørnings-innspurten eller glemt hele greia.
LES OGSÅ: Test av Magic Vac Master vakuumpakker
Samtidig er det jo bekvemt å vite at du slipper bekymre deg enten det er 15 varme eller 5 kalde når du kommer heim fra jakta. Viltmørningsskapet oppnår riktig temperatur på 10 minutter, så du slipper ha det gående «på tomgang» i tilfelle det skulle ramle et dyr. Skapet kan sjølsagt brukes som vanlig kjøleskap, enten det er til grønnsaker eller matvarer som behøver annen lagring enn vanlig kjøleskaptemperatur. Og etter endt bruk, er det bare å spyle det reint og tappe ut vannet i bunnen.

Gjennomtenkt: Viltkjølen har både uttakbart dryppebrett og vaskeplugg i bunnen.
Ta også en kikk på oversikten over tester av annet matbehandlingsutstyr.