Elektrisk kjøttsag er nok ikke det den vanlige jeger først behøver å investere i når det gjelder kjøkken- og slakteutstyr. Men for et jaktlag som egenhendig håndterer noen skrotter gjennom jaktsesongen, er dette ei maskin som gir mer utbytte fra jakta – bokstavelig talt:
Med kjøttsaga kan du kjapt kutte opp kraftbein, slik at du kan koke kraft på beinmarg. Du kan også kappe opp hele boger frosne, slik at dette kan brukes direkte som grytekjøtt. Dette gir ei mye kjappere kjøtthåndtering enn om du først skal reinskjære bogen og kappe opp kjøttet for hånd. Og gryta di blir sjølsagt bare bedre om du koker viltkjøttet med margbein.
Kraftig bordmodell
KBKs kjøttsag er ei bordmontert båndsag der motoren ligger beskytta i kassa under skjærebrettet. På toppen av hjulhuset er en strammeskrue som du regulerer slik at sagbåndet får tilstrekkelig friksjon til å gå rundt.
Saga har et enkelt skyvebrett som du kan stille inn fra syltynne skiver opp til 18 cm. Sagas høyde kan også justeres opp til 19,5 cm. I forkant av bladet henger en skyveplate med hendel, slik at fingrene er godt beskytta så lenge du bruker hodet under arbeidet.
For det bør du virkelig gjøre: Den kraftige motoren sørger for bra fart på bladet, så det er imponerende hvor kjapt saga glefser seg gjennom kraftige lårbein eller frossent bogkjøtt.
LES OGSÅ: Test av KBK hamburgerform
Enkelt reinhold
Vel så viktig på denne type verktøy er at reinholdet etterpå er enkelt. Innvendig i saghuset samler det seg nemlig mye beinmel. Her framstår KBK kjøttsag eksemplarisk: To store hjul/ vribrytere åpner saghuset. Ved å slakke på strammehjulet på toppen, får du lirka løs sagbladet. Deretter er det bare å spyle reint og eventuelt bruke en oppvaskbørste for å få vekk restene.
Har du stått med håndsag eller øks tidligere for å gjøre denne jobben, er ei elektrisk kjøttsag en «eureka-opplevelse». Uten den helt store innsatsen kan du raskt bearbeide ferskt eller frossent kjøtt til skreddersydd tykkelse og porsjoner – eller fisk for den «sags» skyld.