Status Solid 300 vakuumpakker er produsert i Slovenia, og byr i utgangspunktet på helautomatisert bruk av flere funksjoner. Dette gjelder både vanlig vakuumering og en egen marineringsfunksjon som gir deg ekstra saftig, mørt og smakfullt kjøtt i løpet av 18 minutter.
I den automatiske vakuumfunksjon kan ikke vakuumtrykket justeres, men til gjengjeld opererer du i en kjapp og effektiv «fri-modus»:
Det innebærer at lokket håndteres uten lås, slik at du slipper å fomle med knapper for å låse det. Bare trykk ned lokket på midten for å hjelpe maskina igang med å suge vakuum, og den sørger for både vakuumering og forsegling sjøl.
Manuelt vakuum med svakhet
Vakuumtrykket kan overstyres med Pulse Vac (pulsvakuum). Da må du bruke de innfelte sidelåsene, som aktiveres ved å skyve fram en låsehendel på hver side:
Lokket klemmes til det klikker i lås, før du styrer vakuumpumpa manuelt ved å trykke inn puls-knappen korte perioder om gangen. Når du har oppnådd passe undertrykk, trykker du på Seal-knappen for å forsegle vakuumposen.
Det er dog en svakhet med denne løsninga: Maskina vil automatisk starte vakuumpumpa et stykke ut i sveiseprosessen for å sikre at den har tilstrekkelig klem på lokket. Hvis du vakuumerer fuktige matvarer, så som rått kjøtt og fisk med mye væske, kan du risikere at maskina da begynner å suge fukt inn i sveisen og vakuumrommet.
Det optimale her hadde vært om låsehendlene hadde gitt tilstrekkelig press til at sveiseoperasjonen ble fullført uten at vakuumpumpa begynte sugeprosessen på nytt.
LES OGSÅ: Test av Status Provac 360 vakuumpakker

HEI SVEIS: Status Solid 300 vakuummaskin gir svært pene sveiser med dobbelt sveiselist, noe som gir dobbelt sikring mot at sveisen går opp i løpet av et langt liv i fryseren. Rullholder og kuttekniv er integrert.
Smarte lokk og smart marinering
Knepet for å unngå problemet, er å halvfryse fuktige matvarer en time eller to før du vakuumerer dem. Står du midt i finparteringa av et storvilt, vil ikke dette alltid være like hensiktsmessig, sjøl om det kan la seg løse med en romslig fryser og litt offensiv planlegging.
Et alternativ for de mest delikate og sårbare matvarene, enten du ønsker å berge rucola eller avokado litt lengre i kjøleskapet eller bær og kakestykker i fryseren, er å kjøpe noen vakuumbokser. En egen tilbehørslange (medfølger) brukes for å suge vakuum på disse, men du får også kjøpt universallokk (selges separat i diameter fra 6,0 til 25,5 cm). Da kan du bruke hva du har av glass, krukker eller boller, så lenge toppkanten er glatt.
I tillegg har du en marineringsfunksjon, som krever en egen boks og munnstykke som selges separat (kr 249,- som pakke). I løpet av 18 min kjøres fem sykluser med henholdsvis vakuumtrykk og normaltrykk som gjør at marinaden jobber seg raskere inn i kjøttet.
LES OGSÅ: Slik oppbevarer du viltkjøtt riktig i fryseren
Pen dobbeltsveis med Status Solid 300
Status Solid 300 vakuumpakker har ellers en integrert vakuumrull-holder med kuttekniv. Sistnevnte fungerer enveis, noe som krever litt tilvenning hvis man er vant med å operere med toveis kuttekniv. Den enkle «tapetkniv»-formen krever i tillegg at du holder igjen posen med den andre hånda, slik at du ikke drar med deg rullen. Her har jeg sett bedre løsninger blant anna fra italienske Magic Vac.
På plussiden noterer jeg at forseglingslista gir svært pene og rene dobbeltsveiser, noe som gir ei dobbelt sikring mot vakuumslipp. Dette forbedres ytterligere av Status’ genialt enkle løsning med en utbyttbar dobbeltsidig tapestrimmel rett foran sveiselista. Denne brukes for å holde posen stabilt på plass mens du lukker lokket. 5 slike utbyttbare strimler medfølger.
Status Solid 300 vakuumpakker gir alt i alt mye undertrykk for penga. Et solid minus med litt dårlig funksjonalitet for vakuumering og (særlig) sveising av fuktige matvarer oppveies et godt stykke på vei av god dobbeltsveis og en latterlig smart løsning med dobbeltsidig tape som forenkler vakuumeringsjobben.