Smokepins er hule trestikker av presset flis som gir røyk til konservering av fisk og vilt. Du kan røyke maten i alt fra pappesker og poser til røykebokser og røykeskap. Vi tester om røykingen blir bra.
Røyking har i århundrer vært brukt for å konservere mat. Røyk fra ulike treslag gir en karakteristisk smak som mange liker. Mange ulike metoder har vært benyttet, alt fra å henge mat i lavvo-taket over bålrøyken, via varmrøyking i flisbokser som Abu-røyken til moderne røykgeneratorer.
Smokepins er like enkel som den er genial: De tørre trestikkene består av flis som er presset hardt sammen. Du kan velge mellom flere typer treslag som bøk, or, kirsebær, hickory og eik.
Det er lett å få fyr på stikkene, for de er hule for å sikre nok trekk. Du kan velge hvor mye røyk du vil ha, avhengig av hvor mange stikker du fyrer opp om gangen. Produsenten anbefaler for eksempel fire stikker til standard kjøtt og fisk, og seks til røyking av 5 kg tynnribbe til bacon.
Genialt enkelt: Smokepins-prinsippet for kaldrøyking er enkelt: Fyr opp trestikkene slik at de gløder, og sett dem i en lukket pappeske, plastpose eller røykeskap.
Røyk i en skoeske
Smokepins kommer i en liten pappeske der stikkene er pakket i tette plastposer for å sikre at de ikke tiltrekker seg fuktighet. Det følger med en liten bit streng som man kan feste rundt stikka for å få den til å stå stødig.
I eska ligger også en bruksanvisning. Nettsiden til Smokepins er ellers verdt et besøk, da den har mange nyttige tips og oppskrifter til bruk av Smokepins.
Når du røyker på tradisjonelle måter, bruker du ofte skap eller større røykeri. Det geniale med Smokepins er at du kan benytte alt fra en plastsekk til en pappeske. Sørg dog for å slippe ut litt luft, slik at røyken ikke blir værende og blir sur.
Både ørret og bacon er testet med Smokepins. Resultatet ble veldig bra. Til mindre kjøttstykker, pølser og småørret fungerer Smokepins perfekt. Du bør vurdere å bruke litt lengre tid eller flere stikker for å få kraftig røyksmak.
Fordi den er så lett og enkel, er Smokepins ideell å ha med på fjelltur eller hytta langt til fjells. Stikkene er også smarte for hobbyrøykeren som bare røyker et fåtall ganger i året eller for nybegynneren som vil teste røyking av eget kjøtt og fisk. Tenker du å røyke i stor skala, bør du nok vurdere et større røykeri både for å få kraftigere røyksmak og for å få ned prisen.
Hold deg oppdatert gjennom året, og få de beste jakttipsene før sesongen starter for fullt.
Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 9 utgaver av magasinet Jeger
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av magasinet Jeger
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.