Slik mørner du kjøttet for topp kvalitet

Mange jegere er forsiktige med å la viltkjøtt mørne. De stykker opp slaktet heller for tidlig enn for sent, men dermed oppnås heller ikke den toppkvaliteten som viltkjøttet representerer.

Sist oppdatert: 6. september 2023 kl 10.00
Viltkjøtt, mørning, hjortekjøtt, hjortejakt,
MYE VILTKJØTT: Jaktlaget på Flatebø har lang og god erfaring i å jakte hjort, samt ikke minst den viktige jobben med å ivareta slaktet på en optimal måte etter at dyrene er felt.
Lesetid: 8 minutter

Mørning, eller egentlig modning, har to funksjoner. Prosessen skal først og fremst bryte ned bindevevet i kjøttet for å redusere tyggemotstanden. Modningsprosessen utvikler i tillegg samtidig viltartens iboende egenart i smak.

Men først litt omkring jegerens avveininger: Uansett viltart oppstår det nødvendigvis skuddskader på felt vilt, ikke minst hvis kula treffer bein. Et økende antall jegere er heldigvis interessert i hvordan ei god jaktkule oppfører seg på vei mot viltet (ytre ballistikk). Dessverre er ikke like mange opptatt av hvordan prosjektilet oppfører seg inne i viltet (indre ballistikk).

Allerede abonnent?  

Hold deg oppdatert gjennom året, og få de beste jakttipsene før sesongen starter for fullt.

Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 9 utgaver av magasinet Jeger
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av magasinet Jeger

*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.

Er du under 28 år?

Da får du halv pris på jeger.

Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.

 

Relaterte artikler

SPEKEMAT: Det går som en lek å speke fuglebryst om du følger vår guide.
Slik speker du skogsfugl, rype og due

Så lett speker du skogsfugl, rype og due

ELEGANT RETT: Det magre, og smakfulle brystet av kortnebbgås serveres her med en fyldig potetrett. Potatottoen er inspirert av den klassiske risottoen. Sammen med fargerike erter, timian og smakfull steinsopp, er dette en rett som kan serveres både til hverdag og ved festlige anledninger. Foto: Christer Rognerud
Den undervurderte gåsa

Banket gåsebryst med potatotto

Hjortenakke sous vide
Slik tilbereder du en perfekt hjortenakke

Hjortenakke sous vide med kryddersjy

SMAKSBOMBE: Harekjøtt er mørkt og kraftig, kanskje den villeste smaken av alt viltkjøtt. Hareburgeren falt i smak hos både liten og stor i vår familie. 
Undervurdert råvare

Hareburger med plommechutney

 

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen