En nydelig vri på rypemiddagen

Her har du en liten vri på den tradisjonelle rypemiddagen. Denne faller garantert i smak også hos kebab-elskere. Hvem kan si nei til rypekjøtt i pitabrød med tyttebærrømme?

Sist oppdatert: 19. oktober 2024 kl 06.00
RYPE I PITA: En enkel og grei rett som de fleste vil like.
RYPE I PITA: En enkel og grei rett som de fleste vil like. Foto: Therese Norman Andersen
Lesetid: 2 minutter

Ingenting er som en skikkelig smak av høst på middagstallerkenen. Nyplukka tyttebær og rypebryst er en sikker vinner.

Denne oppskriften er enkel å lage – og i tillegg smaker det himmelsk.

Rype i pita – ingredienser

Til to personer

  • 4 rypebryst

  • To never tyttebær / ca 1,5 dl 

  • En gul løk

  • En pose med ruccolasalat 

  • En agurk

  • En avokado

  • 150-200 g bacon

  • En pakke med aromasopp (eller sjampinjong eller kantareller) ca 250 g

  • En boks med rømme 3 dl

  • En Brie

  • Smør, salt, pepper og litt sukker.

  • En pakke med pitabrød (6 stk)

LETTVINT: God mat trenger ikke være så komplisert.
LETTVINT: God mat trenger ikke være så komplisert. Foto: Therese Norman Andersen

Fremgangsmåte:

  1. Skjær ut brystfiletene på rypa og kutt kjøttet i terninger.

  2. Finhakk løk og sopp.

  3. Skjær bacon i terninger. 

  4. Stek sopp, løk og bacon sammen i stekepanna. Krydre etter eget ønske med salt og pepper. 

  5. Skjær avokado, agurk og Brie i skiver og legg det på et fat sammen med ruccolasalaten.

  6. Stek rypeterningene i egen panne på høy varme med mye smør. Stek litt kortere enn du tror på hver side så terningene er rosa inni. Det skal lite til for å oversteke de små terningene. 

  7. Stek pitabrød i ovnen.

TYTTEBÆRRØMME: Denne sausen gjør seg også til andre viltretter.
TYTTEBÆRRØMME: Denne sausen gjør seg også til andre viltretter.

Slik lager du tyttebærrømme:

Legg tyttebærene på en flat tallerken og mos de med en gaffel.

 

Hell bæra og saften oppi en skål med 350 dl rømme.

Tilsett ca en spiseskje sukker og en spiseskje med ferdigblanda tyttebærsyltetøy. Rør godt sammen.

Liker du tyttebærrømmen søt, kan du tilsette noe mer sukker og syltetøy. Liker du den syrlig, tilsett mer tyttebær i stedet. Rør sukker og bær godt inn i rømmen. Sukkeret tar bort litt av den syrlige smaken fra tyttebærene.

Server gjerne med en god matvin og tilsett tilbehør av eget ønske. Noen tyttebær på toppen gir også veldig god smak.

Bon apétit!

LES OGSÅ
Prima elg: Gladkokkens oppskrift på elg vil garantert smake. Foto: Gladkokken
Amy mir Pakistansk kebab ekspedisjonsjenta
mac and cheese turmat
villmannstaco kleivstua
Viltkjøtt, matlaging, hvordan lage mat av vilt
Publisert 17. oktober 2024 kl 11.53
Sist oppdatert 19. oktober 2024 kl 06.00
 

Relaterte artikler

 
BRA MAT: Stokkanda er en fantastisk råvare og et underbeskattet vilt i Norge.
Hemmeligheten ligger i fettet

Andebryst av stokkand

Joar Søhoel er villmarkskokk med base i Sogn. Foto: Terje Høihjelle
Viltkjøtt på bålet

Bålmat for villmarks-kokker

Prima elg: Gladkokkens oppskrift på elg vil garantert smake. Foto: Gladkokken
Oppskrift på elg

Elg á la Gladkokken

Smokepins flis-pinner til røyking av bacon, fisk og vilt.
Røykeboks eller røykepose?

Test av Smokepins til røyking

Tilgjengelig: Den prisvinnende kokken Astrid Regine Nässlander mener man bør spise hele dyret man feller. Elgbestanden i Steigen har vokst de siste årene, og dermed er kjøttet bærekraftig. Nå vil hun gjøre elgkjøtt mer tilgjengelig lokalt. Foto: Karoline O.A. Pettersen
Kokkeprofil Astrid Regine Nässlander:

Jakten på bærekraftig viltkjøtt

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen