Slakt av rådyr er ikke større enn at mange drar dem ut av terrenget. Vi viser hvordan du isteden kan lage en kjekk ryggsekk av råbukken, i tilfelle du som råbukkjeger vil bære minst mulig.
Norsk Hjortesenter på Svanøy utafor Florø har spesialisert seg på slakting og håndtering av viltkjøtt, og starter i disse dager et forprosjekt for å etablere et kompetansesenter innen vilthåndtering. Daglig leder Johan Trygve Solheim viser i videoen under hvordan man på en svært enkel måte kan slakte et mindre hjortevilt, så som et rådyr, en hjortekalv eller en villreinkalv.
LES OGSÅ: Slik røyker og graver du kjøtt
Prinsippet er enkelt: Ved å ta ut alle innvollene forover, istedenfor til siden slik vi vanligvis gjør med større hjortedyr, slipper man å kappe spiserør og tarm. Det minsker sjansen for forurensing i bukhula. I tillegg får du ut mer av blodet framover, istedenfor at det siger inn i bukhula og tilfører fukt. For sjøl om blod ikke forurenser i seg sjøl, vil nemlig fuktigheta gi bedre vekstforhold for bakterier.
Et alternativ til å kappe hodet, kan være bøye det til siden og surre det fast før du bærer ut "råbukk-sekken".
Vil du ha mer veiledning innen slakting? Ved å abonnere på JEGER får du en "slaktekalender" som vedlegg. Det er en trinnvis gjennomgang av slakteprosessen, helt fra utvomming av større dyr og flåing, til grovpartering for sekketransport og finpartering av stykningsdelene. Slakteguiden er utforma som en kalender, slik at den kan henges på veggen i slaktebua eller jaktkoia. Da kan du bla deg gjennom prosessen etter behov.
LES OGSÅ: Slik tørker du din egen turmat