Harde pakker for de kresne

Det stunder mot jul: JEGER sjekker hva du bør sette på ønskelista hvis noen vil gi deg en hard pakke til jul. Eller… det sikreste er nok om du selv leker julenisse og bestiller en kostbar riflepakke.

Sist oppdatert: 8. desember 2021 kl 18.00

Til jakt kan man greie seg med en Mauser 98 med åpne sikter eller et billig kikkertsikte, men de færreste nøyer seg med det. Noen er mer kresne – og følgelig også mer betalingsvillige. 

Vi kontaktet våpenimportørene og ba dem sette sammen riflepakker for de kresne. Det er få grenser oppad, men vi holdt oss på et nivå der jaktentusiasten fort havner når jaktrifla skal oppgraderes litt ekstra.

Da blir utvalget fort ganske enormt: Enten du vil ha stokk av pent tre, eller lett og slitesterk syntet med justerbare løsninger på alle bauger og kanter, har du i dagens marked utrolig mange jaktrifler å velge mellom.

LES OGSÅ: Lagrettsdommer mener Miljødirektoratet tar feil om termisk

«Ønsker du en av de to første, må du punge ut med over 60 høvdinger, mens du runder 100.000 før du får en av de to siste.»

Ikke bare bling

Får du en mye bedre riflepakke jo dypere du graver i pungen? Skyter en dyr rifle mer presist enn en rimeligere? Vel, kvaliteten på en dyr rifle er vanligvis bedre, og det samme gjelder for optikken. Du må også betale mer for å få funksjoner som oppspenner eller raskt og enkelt løpsbytte. 

Presisjonen kan variere fra rifle til rifle, uansett pris. Er du heldig, kan du selvfølgelig få ei rimelig rifle som skyter tette samlinger. Men forskjeller og slingringsmonn i produksjonsløpet er ofte større hos de billige versus de dyre, noe som ofte handler om menneskelig kontroll, nøyaktighet og god stålkvalitet. 

Stokken er også med på å skyve prisen i været: Justerbare løsninger for kinnstøtte og kolbelengde drar fort noen tusenlapper ekstra, for ikke å glemme graderingen på selve treverket. En vakker trestokk kan svi skikkelig i pengepungen!

TEST: Sauer 100, Sauer 101 og Sauer 404 – hva får du for pengene?

Knepen seier i teten

Jeg fikk tak i noen riflepakker som trolig vil tilfredsstille de mest kresne. Merk at tusenlappene flyr fort hvis du vil ha bedre treverk: 

  • Steyr CL2 Carbon med Meopta Meostar-optikk er ei lett rifle av god kvalitet for deg som vil ha mindre vekt å dra på. 

  • For deg som liker tommelhull-stokk og leter etter ei kvalitetsrifle med supergod presisjon, er Anschutz 1782 G med Leica Magnus-optikk noe å vurdere. 

  • Vil du ha et våpen med bedre balanse og tilpasning enn det de fleste rifler med «lyddemper-klump» tilbyr, har Blaser R8 Silence Ultimate/ Infinity innebygd lyddemper og justerbar stokk, og en rask rettrekker-mekanisme. 

  • Eller tilhører du de tradisjonstro? Med Sauers flaggskip 404 får du både oppspenner og systemrifle av god kvalitet, selvsagt kronet med toppoptikk fra Zeiss. 

Ønsker du en av de to første, må du punge ut med over 60 høvdinger, mens du runder 100.000 før du får en av de to siste. Så hva har de å by på?

Du vil neppe bli misfornøyd uansett hvem du velger. Jeg har jaktet mye med Blaser R8 selv, og er meget fornøyd både med presisjon og funksjon. Sauer 404 er også helt i toppen, og begge har trygg oppspenner som viktig pluss. Du kommer heller ikke feil ut med Steyr CL2 Carbon. 

Men måtte jeg velge, kan du her lese hvorfor jeg hadde gått for Anschutz-pakken.

LES OGSÅ: Test av Beretta Ultraleggero

Publisert 18. desember 2020 kl 14.00
Sist oppdatert 8. desember 2021 kl 18.00
annonse
Relaterte artikler
TERRENGKJØRETØY: Johansen mener det burde være en selvfølge for bevegelseshemmede å få utøve jakt og friluftsliv med motoriserte hjelpemidler, slik som han gjør her med denne «terrengen» med hydraulisk drift på alle hjulene
Steffen Johansen håper på et enklere jaktliv

Jakt fra motorisert rullestol kan bli tillatt

LIRYPE: Det forventes en nedgang sammenlignet i fjor, men fortsatt et godt rypeår sammenlignet med de siste 20 årene. Foto: Kai Jensen / NTB
Første prognoser før rypejakta:

Kan bli nok et godt rypeår i Finnmark

DÅRLIG UTBYTTE: Kong Frederik og resten av den danske jegerstanden har en negativ trend i antall felte dyr gjennom jaktåret.  (Foto: Claus Bonnerup / Dana Press)
Negativ trend i nabolandet

Danskene feller færre og færre vilt

FRI AVSKYTNING: Hele 92 kommuner har fått innvilget kvotefri jakt på hjortekalv. (Foto: Scanpix)
Fri avskytning på hjortekalv

Kvotefri jakt på hjortekalv i 92 kommuner

FANTASTISK RESPONS: Duoen i Jegerpodden John Petter Mellingen (t.v.), Jon Inge Vik (bak) og festivalsjef Leif Erik Fjerstad (t.h.) har god grunn til å smile etter braksuksess på historiens første Snåsa Game Fair.
Arrangørene jubler etter en vellykket villmarksfestival

Snåsa Game Fair trakk over 10.000 besøkende

annonse
Elglos
Hvem blir ny rundevinner?

Fotokonkurransen: Stem i runde fire

HELLIG TREENIGHET: Garmins økosystem kan settes sammen av flere Alpha-enheter, men med mobiltrackeren Garmin Alpha LTE kobla i trespann med håndenheten Alpha 300i og hundehalsbåndet Alpha T20 får du nå sporing både via VHF og 4G-nett.
Test av Garmin Alpha 300i, Alpha LTE og Alpha T20

Sømløst i Garmins økosystem

OPPGRADERT: Alpha 300i byr på en rekke forbedringer fra lillebror 200i, så som bedre skjerm, lengre batteritid og forbedra grensesnitt.
Oppgradert toppmodell

Test av Garmin Alpha 300i

NØKKELEN: Garmin Alpha LTE er nøkkelen til sømløs sporing på både VHF og mobilnett. Den tres enkelt inn på T20-halsbåndet.
Utvider Garmins økosystem

Test av Garmin Alpha LTE

KOMPAKT: Garmin Alpha T20 er slankere og litt lettere enn storebror T5X, men har likevel batteritid nok til 2-3 lange jaktdager.
Har blitt mindre i størrelsen

Test av Garmin Alpha T20

LOVLIG: Håndholdt termisk optikk vil fortsatt være lov om høringsutkastet til ny viltlov går gjennom. Våpenmonterte siktemidler vil derimot bli forbudt. (Arkivfoto: Egill J. Danielsen)
Ny viltlov på høring

Ny viltlov på høring

SPRES: Skrantesyke spres seg hos viltlevende og oppdretsshjort i USA. (Foto: iStockphoto)
Flere tilfeller oppdages i nye områder

Skrantesyke sprer seg i USA

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen