Harde pakker for de kresne

Det stunder mot jul: JEGER sjekker hva du bør sette på ønskelista hvis noen vil gi deg en hard pakke til jul. Eller… det sikreste er nok om du selv leker julenisse og bestiller en kostbar riflepakke.

Sist oppdatert: 8. desember 2021 kl 18.00

Til jakt kan man greie seg med en Mauser 98 med åpne sikter eller et billig kikkertsikte, men de færreste nøyer seg med det. Noen er mer kresne – og følgelig også mer betalingsvillige. 

Vi kontaktet våpenimportørene og ba dem sette sammen riflepakker for de kresne. Det er få grenser oppad, men vi holdt oss på et nivå der jaktentusiasten fort havner når jaktrifla skal oppgraderes litt ekstra.

Da blir utvalget fort ganske enormt: Enten du vil ha stokk av pent tre, eller lett og slitesterk syntet med justerbare løsninger på alle bauger og kanter, har du i dagens marked utrolig mange jaktrifler å velge mellom.

LES OGSÅ: Lagrettsdommer mener Miljødirektoratet tar feil om termisk

«Ønsker du en av de to første, må du punge ut med over 60 høvdinger, mens du runder 100.000 før du får en av de to siste.»

Ikke bare bling

Får du en mye bedre riflepakke jo dypere du graver i pungen? Skyter en dyr rifle mer presist enn en rimeligere? Vel, kvaliteten på en dyr rifle er vanligvis bedre, og det samme gjelder for optikken. Du må også betale mer for å få funksjoner som oppspenner eller raskt og enkelt løpsbytte. 

Presisjonen kan variere fra rifle til rifle, uansett pris. Er du heldig, kan du selvfølgelig få ei rimelig rifle som skyter tette samlinger. Men forskjeller og slingringsmonn i produksjonsløpet er ofte større hos de billige versus de dyre, noe som ofte handler om menneskelig kontroll, nøyaktighet og god stålkvalitet. 

Stokken er også med på å skyve prisen i været: Justerbare løsninger for kinnstøtte og kolbelengde drar fort noen tusenlapper ekstra, for ikke å glemme graderingen på selve treverket. En vakker trestokk kan svi skikkelig i pengepungen!

TEST: Sauer 100, Sauer 101 og Sauer 404 – hva får du for pengene?

Knepen seier i teten

Jeg fikk tak i noen riflepakker som trolig vil tilfredsstille de mest kresne. Merk at tusenlappene flyr fort hvis du vil ha bedre treverk: 

  • Steyr CL2 Carbon med Meopta Meostar-optikk er ei lett rifle av god kvalitet for deg som vil ha mindre vekt å dra på. 

  • For deg som liker tommelhull-stokk og leter etter ei kvalitetsrifle med supergod presisjon, er Anschutz 1782 G med Leica Magnus-optikk noe å vurdere. 

  • Vil du ha et våpen med bedre balanse og tilpasning enn det de fleste rifler med «lyddemper-klump» tilbyr, har Blaser R8 Silence Ultimate/ Infinity innebygd lyddemper og justerbar stokk, og en rask rettrekker-mekanisme. 

  • Eller tilhører du de tradisjonstro? Med Sauers flaggskip 404 får du både oppspenner og systemrifle av god kvalitet, selvsagt kronet med toppoptikk fra Zeiss. 

Ønsker du en av de to første, må du punge ut med over 60 høvdinger, mens du runder 100.000 før du får en av de to siste. Så hva har de å by på?

Du vil neppe bli misfornøyd uansett hvem du velger. Jeg har jaktet mye med Blaser R8 selv, og er meget fornøyd både med presisjon og funksjon. Sauer 404 er også helt i toppen, og begge har trygg oppspenner som viktig pluss. Du kommer heller ikke feil ut med Steyr CL2 Carbon. 

Men måtte jeg velge, kan du her lese hvorfor jeg hadde gått for Anschutz-pakken.

LES OGSÅ: Test av Beretta Ultraleggero

Publisert 18. desember 2020 kl 14.00
Sist oppdatert 8. desember 2021 kl 18.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen