Smitte flere steder
I år er det påvist harepest (tularemi) i kommunene: Tana, Aremark, Stor-Elvdal, Ringerike og Modum. De siste årene er det i tillegg tilfeller fra Sørlandet, Vestlandet, Trøndelag og begge dalførene Gudbrandsdalen og Østerdalen. Hos Veterinærinstituttet kan du holde deg oppdatert på hvor det er påvist smitte.
I Stor-Elvdal kommune i Østerdalen er det nylig påvist smitte. Der anbefaler nå kommunen å koke alt vann fra brønner og oppkommer.
Harepesten har sin høysesong under sensommeren og høsten, og det er jo akkurat da vi jegere er mest aktive.
Det er bakterien Francisella tularensis som forårsaker sykdommen harepest. Bakterien er svært smittsom, og overføres gjennom direkte kontakt med syke eller døde dyr, ved å drikke smittet vann eller spise bakterieholdig kjøtt, den smitter også via mygg og flått, ja til og med ved å puste inn bakterieholdig støv. Bakterien overlever lenge i vann og gjørme.
Mygglarver kan ta til seg smitten fra infisert vann og dermed spre bakterien.
Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.
Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Det bør være overbygg eller tett lokk over brønner og oppkommer. Alle rørgjennomføringer, sprekker og hull må tettes. Ved behov for bistand: Kontakt fagfolk som kjenner til utforming av brønner. Dette kan f.eks. være brønnborefirma og enkelte rørleggervirksomheter.
Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt. Kontakt fagfolk som kan bistå med rengjøring og desinfisering ved behov.
Kilde: Folkehelseinstituttet
Haren er en art som er spesielt sensitiv for smitte av denne bakterien og dør få dager etter smitte. Tidlig i sykdomsbildet har ikke haren noen tydelige symptomer på smitte, en syk hare vil oppføre seg atypisk under los, gå tregt i losen, og gjerne bli tatt igjen av hunden. Smittede harer utgjør en stor smittefare for jegeren og de som spiser den.
Kan smitte hund og folk
Smågnagere er også utsatt for denne sykdommen. Hunder kan også smittes om de spiser innmat av hare eller døde smågnagere. Hunder får som regel bare forbigående symptomer på sykdom ved harepest, men noen vil ha behov for veterinærhjelp.
Det er årlige tilfeller av tularemi hos mennesker i Norge, med noe variasjon fra år til år. Det er spesielt i år med store smågnagerbestander vi har mange tilfeller. Det er først og fremst drikkevannskilder som er årsaken til harepest hos mennesker, smitten sprer seg gjennom døde kadavre og avføring fra syke smågnagere. I Sverige og Finland er mygg den viktigste smittekilden til mennesker.
Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.
Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker. Smitte kan skje ved at du puster inn støv fra syke dyr eller deres avføring. Du kan bruke klorin for å fjerne smittestoff. Følg anvisningen på flasken og ta hensyn til om overflaten tåler klor.
Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.
Bruk myggbeskyttelse.
I utsatte områder bør du unngå flåttbitt og insektstikk. Bruk insektsmidler eller dekk over bar hud. Det er viktig å sjekke huden for flått etter du har vært i et utsatt område.
Ikke bad i eller vask deg med vann hvor det er synlige rester av døde dyr i vannet.
Kilde: Folkehelseinstituttet
Atle Rønning er motoren og navet i JEGER. Han holder i magasinet både i print og digitalt. Hedmarkingen hadde sine første jaktturer med hagle etter skogsfugl. Siden det har han vært innom mange forskjellige jaktformer, inkludert en del timer på elg. De siste årene er det rådyrjakt med hund som har tatt mest av hans tid. Han driver også med oppdrett av rådyrhunder.