Homogene kuler har gjerne god penetrasjon på bekostning av dårligere ekspansjon sammenlignet med blykuler. Vi har sett nærmere på hvordan kulene leverer i høye og lave hastigheter.
BLYFRITT: Artikkelforfatteren har sett nærmere på homogene kule i 308 Win. Nærmere bestemt hvordan fungerer de i høye og lave hastigheter.
Lesetid: 8 minutter
Før var det enkelt å lade jaktpatroner til 308 Win: Du tok rett og slett ei blyspisskule, en passe dose krutt av type N-140 eller N-202 og vipps så var du ferdig.
Mange gjør sikkert det samme den dag i dag, og det blir ikke feil. Blyspissen er kanskje byttet ut med ei lodda kule og få stiller spørsmål ved resultatet.
Selv blyspisskuler kjøpt på banen funker greit til jakt med en 308. Kaliberets lille hylsevolum og moderate hastighet gjør sitt til at de fleste kuler holder godt sammen.
I dag fungerer 308 på sitt beste med gode lodda blykuler på 150-165 grs, men kobberkulene blir både flere og bedre. Her er noen erfaringer med dem.
BLYKULE : Norma Bondstrike .30 180 grs 700 m/s.
BLYKULE: Nosler Accubond .30 165 grs 700 m/s.
BLYKULE: Sako Hammerhead .30 150 grs 700m/s.
Nye tider
Tidene forandrer seg og homogene kuler blir nå vanligere. Et blyforbud henger over oss, lyddempere har blitt allemannseie, og med lyddemperen følger det gjerne med et ønske om et kortere løp på rifla.
Om kappingen er vurdert etter et behov, vet jeg ikke: en bestemt pipelengde, for en bestemt kule, for å få en bestemt hastighet eller om det er desto kortere jo mer hendig, eller om det rett og slett er børsemakerens anbefaling. Uansett, det er en del veldig korte piper i 308 ute og går.
Kortere løp gir naturlig nok en reduksjon i effekten til patronen. Grovt regnet to til fem meter i sekundet per cm kappet løp. Hastigheten som står på pakka er ofte målt i ei 60 cm pipe, og er gjerne litt optimistisk. Har du fått din riflepipe kortet ned til 50 cm har du fra 20 til 50 m/s lavere hastighet enn det som står på boksen.
Pass avstanden
Er du elgjeger, som nesten aldri skyter over 100 meter eller en som har sin maksimale skyteavstand på 150 meter, er det greit å ha ei 45 cm pipe på 308 jaktrifla om du vil prøve homogene kuler. Ut til 150 meter ekspanderer de aller fleste helt greit. De mest naturlige kulevektene i 308 vil være 130 grs til 170 grs for allsidig jakt.
LEVERER: Her ser vi en 150 grs Sako Blade i kaliber .30 skutt med en hastighet på 700 m/s.
Sako Blade har jo en imponerende linje med fire forskjellige kulevekter som alle leverer bra. Sako Blade sine kuler leveres for tiden i følgende vekter: 170 grs, 162 grs, 150 grs og 120 grs. Det burde være noe som dekker de fleste behov. Disse leveres også som ferdige ladede patroner.
VARIERT: Her er 150 TTSX, 150 Fox, 150 Eco Strike, 150 Hornady GMX og 150 NPB HE fra Norwegian Precision Bullets. Alle ca. 700 m/s som vil tilsvare ca. 150 meter i en 45 cm 308 pipe.
Studerer vi bildet over ser vi at 150 TTSX er forholdsvis hard, men Barnes leverer også VOR-TX fabrikkammo som er ladet med en kule som ekspanderer raskere.
Fox Bullets ekspanderer ikke noe særlig mer, før den mister vingene. Norma Ecostrike er hard, men dette er første generasjon, den nye kulen skal ekspandere raskere, har de lovet meg.
Hornady GMX er grei og til slutt har vi NPB sin versjon som er en av de beste i 308 hastigheter, med god ekspansjon også i 600 m/s. Denne kula er dessverre ikke tilgjengelig for tiden. Til elgjakt vil sikkert en del foretrekke 168/170 grs kuler.
GODE KANDIDATER: Her er Sako Blade 170 grs Lapua Naturalis 170 grs og Barnes TTSX 168 grs alle skutt i ca 700 m/s. Gode kandidater i elgskogen.
En del jegere foretrekker 168 TTSX over 150 TTSX fordi den har raskere ekspansjon. 168 TTSX er konstruert spesielt for 308 og 30.06. 150 og 165 grs TTSX er også tiltenkt brukt i magnum.
Jegere som hovedsakelig jakter lettere dyr som rådyr og rein kan med fordel bruke 130 TTSX, dette vil være en god hjortekule også. Egentlig en god all-round kule, for korte piper.
130 grs
Høyere hastighet flytter ekspansjonsgrensen ut til 300 meter. I min korte 40 cm pipe oppnår jeg greit 870-880 m/s. Flatere kulebane og mindre rekyl er også en fordel. 130 TTSX er en “lett for kaliberet kule” og raskere kruttsorter enn vanlig kan med fordel brukes f.eks. Norma 200, 201 og N-135. Den lette kula vil gi vindavdrift, tenk på det i fjellet.
MINDRE HJORTEVILT: 130 grs TTSX .30 i 700 m/s og 800 m/s som tilsvarer anslag på 250 m og 100 m.
Jeg har skutt TTSX i forskjellige medier, sammen med en 200 grs Lapua Mega for å sjekke inntregningen. Det var kun en ørliten fordel til Mega. Har du ei lengre pipe enn 45 cm bør du få over 900 m/s med denne kula.
120 grs
Nå har 120 grs blitt tillatt som storviltkule i kaliber .30. Her har jeg kun testet Sako Blade. Den ekspanderer raskt og mye og bør helst brukes til rådyr, men der kan den kanskje ha en misjon da tyngre kobberkuler kan ha problemer med ekspansjon i en liten rådyr kropp.
Er rådyr målet kan Barnes Tac-Tx 120 grs være et alternativ. Egentlig ei kule konstruert for .300 blk, men i moderate 308-ladninger er dette ei kule som ekspanderer raskt og mye.
BARNES TAC-TX 120 GRS: God ekspansjon, men den gode ekspansjonen går samtidig utover penetrasjonen.
SAKO BLADE: 120 grs .30 Sako Blade skutt i vannkanner i hhv. 600 m/s, 700 m/s, 800 m/s og 900 m/s.
Som dere ser har den raskeste kula separert. For homogene kuler har ikke dette så mye å si som for blyholdige kuler; det skjer mye senere i ekspansjonsprosessen.
Dette bringer oss over til bakdelen med homogene kuler: Ekspansjon.
Ekspansjon
Det er en kjennsgjerning at homogene kuler er harde, like harde som de tøffeste storvilt kulene som Swift A-frame o.l. Kulene trenger en viss hastighet og motstand for å ekspandere.
Noen av oss har opplevd å få satt ei kule litt for langt bak I dyret, gjerne ved at dyret har beveget seg litt akkurat i skuddøyeblikket. Ja ja, har vi tenkt, det var i hvert fall et lungeskudd. Vi forventet å finne dyret i nærheten, men det har gått langt, kanskje 400-500 meter, og det tar tid å finne det.
Kanskje må det et ettersøk med hund til selv om skytteren er rimelig sikker på lungeskuddet. Dyret blir funnet og riktig nok, det var et lungeskudd. Kula traff ingen ribbein på turen inn, men har gått tvers igjennom begge lunger.
I diskusjonen om hendelsen etterpå er det mulig noen sier mener at det har vært noe feil med kula og at den ikke ekspanderte. Vi har prøvd å lage en slags “ test” på dette.
Testen består av en bit hjorteskinn som skal simulere nettopp skinnet på dyret, en 25 mm plate ballistisk gelantin støpt I en isboks som skal simulere kjøttet i dyresida og 20 cm skumgummi som simulerer lungevev. Resultatene er bob-bob.
MANGLENDE EKSPANSJON: Her ser vi 150 grs kuler i kaliber .30 skutt i 700 m/s. Fra venstre: Fox Classic Hunter, Norma Eco Strike, Sonic Ballistic Hunt, Barnes TTSX, Sako Blade og NPB HE.
Den eneste av kulene i bildet over som gjorde jobben er vel Sonic-kula, som gjorde akkurat det den er konstruert for. Motstanden i vann/gel er rimelig ensartet, motstanden i en dyrekropp vil variere avhengig av hvor du treffer. Akkurat denne “testen” er tenkt å være kulas enkleste vei gjennom dyrekroppen. Konklusjonen er at du bør unngå “kjøttsparerskudd” med homogene kuler. Sett kula i bogen, ikke bak.
LITT BEDRE: Her ser vi 170 grs kuler i kaliber .30 skutt i 700 m/s. Fra venstre: Hasler Bull, Sako Blade, Sonic Ballistic Hunt, Lapua Naturalis og NPB.
Igjen er det tydelig at Sonic Ballistic Hunt virker som lovet. Lapua Naturalis og Sako Blade har også en respektabel ekspansjon. På de andre to er ikke ekspansjonen i nærheten av hva det burde være.
Er disse testene reelle?
Siden alle kulene er skutt under identiske forhold, vil forskjellen mellom dem være lik også i en dyrekropp. Ei kule som ekspanderer mye i vann/gel vil sannsynligvis ekspandere mer i et dyr enn ei kule som ekspanderer lite i vann/gel.
Hvor mye en homogen kule ekspanderer avhenger av hvor mye motstand den møter. I et stort dyr med mye masse vil vi naturlig nok få god ekspansjon. – lite dyr, lite masse kan gi lite ekspansjon.
Vurder skyteavstanden hvis du har ei pipe som er kappet ned mot minimumsmål. Her bør vi også ta med at homogene kuler kan miste “vinger” i ekspansjonen, dette kan føre til at kula forandrer retning i dyrekroppen, med de konsekvenser det kan få.
Mine favoritter i min korte .308 pipe er Barnes 130 TTSX og Sonic Ballistic Hunt 140 grs. Begge har god hastighet og veldig pålitelig ekspansjon.
BARNES 130 GRS: Dette er en Barnes 130 grs TTSX skutt i vannkanner på 20 meters hold fra en 308 Win med 16 toms løp. Ca 900 m/s.
SONIC BALLISTIC HUNT: Her er en Sonic kule skutt i lav hastighet, 600 m/s
Disse kulene åpner fint i 500 m/s, noe andre homogene kuler ikke gjør.
Under kan vi se tre Barnes 150 grs TTSX fra tre forskjellige lot nummer som er skutt i vannkanner i 600 m/s. Her ser vi tydelig en mangelfull ekspansjon.
Dette tilsvarer omtrent 250 meter hvis de blir skutt i en 308 med 45 cm pipe. Barnes hevder at disse kulene skal ekspandere i 600 m/s.
LAV FART: Her ser vi tre 150 grains TTSX-kuler fra Barnes i .30 kaliber skutt i vannkanner i 600 ms.
Alle produsenter oppgir for lav nedre grense for ekspansjon. Det er ikke mange homogene kuler som gir tilfredsstillende ekspansjon i området 600-650 m/s. Når man nærmer seg 700 ms, og det vil si rundt 150 m fra dagens lyddemperkorte 308 Win piper, er man på sikrere grunn. Da er vi nok innenfor rekkevidden der det aller meste av vilt blir felt.
Konklusjon
Som du ser er det en viss forskjell på blyholdige kuler og homogene kuler. Hva du velger er egentlig hipp som happ, men går du for homogene kuler får du dypere penetrasjon. Du får mindre ekspansjon, men kulene holder mye bedre sammen og du får i deg mindre bly fra viltkjøttet.
Når det kommer til valg av riflekaliber, er det viktigste å vite hva du skal jakte mest, men også hvor godt du håndterer rekyl. Dette er vår guide til valg av riktig kaliber, og anbefalingen er neppe veldig kontroversiell.
Norma AS sendte ni forskjellige jaktpatroner i kaliber .308 Win til test, alt fra konvensjonell til nyere kuleteknologi. Hvilken jaktammunisjon du bør velge, avhenger av din jaktform og riflas smak.
Norma har hatt kobberkula Kalahari på markedet en stund, men nå kommer de med Norma Ecostrike som er en kobberkule med ganske lik profil som førstnevnte bare med plasttupp.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
*Forutsetter 3 eller 12 md bindingstid, si opp når du vil med tilgang ut bindingstiden. Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden, dersom du ikke sier opp.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.