Når blykulene er ferdig støpt må de kalibreres og smøres før de tas med til laderommet. Først når kulene har fått riktig diameter og er ferdig smurt kan du forvente god presisjon. Vi har laget en steg for steg guide.
STØPT: Kula er ferdig støpt, men det gjenstår litt arbeid før den kan brukes i en patron.
Lesetid: 6 minutter
Produsentene av kuletenger oppgir diameter på kula du støper, men dette er som regel diameteren etter at du har kalibrert den. Som regel vil det stå på eska som støpeblokka ligger i hvilken top-punch du skal bruke, men sizerdie for rett diameter må du finne selv. Hvilket kulefett som fungerer best med din kule i din ladning i ditt våpen er også prøving og feiling.
Kalibreringspresse
Den tradisjonelle måten å få riktig diameter og smøring er å kjøpe en kalibreringspresse. Den finnes gode presser fra RCBS, Lyman og Saeco som du fåtr tak i her til lands. Pressene er litt ulikt satt sammen, og varierer noe i pris, men fungerer i prinsippet på samme vis. Slik klargjør du kalibreringspressa:
Skru kalibreringspressa godt fast i benken.
Plasser en die i dieholderen med den flate enden opp. Denne sørger for at du får riktig diameter på kula samtidig som du får presset inn kulefett gjennom hullene i dien. Skru fast dieholderen, men ikke altfor hardt.
På stempelet over fester du en top punch som skal passe til kula som du skal kalibrere.
Skal du bruke bunnkopp må du enten sette inn en bunnkoppisetter eller kjøpe en presse som gjør dette automatisk.
Sett inn en kubbe kulefett i reservoaret bak på pressa.
Du bør også vurdere å kjøpe en varmeplate eller en kalibreringspresse med innebygget varme for å varme opp uleftt slik at det lettere strømmer inn i fettrillene på kula.
Kalibrering av kuler
Nå er du klar for å kalibrerer og smøre.
Det gjør du på følgende måte:
Sorter kulene på forhånd slik at du ikke kaster bort fett og arbeid på kuler du likevel ikke skal bruke.
Plasser en kule på toppen av dien med nesen opp.
Dra håndtaket ned, slik at stempelet trykker kula ned i dien.
Mens kula er nede i dien trekker du til hendelen over fettreservoaret. Nå du merker motstand presses fettet inn i kula. Hvor mye du må dra til merker du fort.
Om alle riller og litt til er smurt med fett, må du justere hvor langt kula skal presses ned. Det gjør du med en skrue under pressa.
Om ikke alle riller er smurt stiller du skruen slik at kula kommer lenger ned i dien.
Husk at du skal ikke ha fett i krymperillen.
Riflekuler har flere fettriller. Har du pro blemer med presisjonen er det ingenting i veien for at du kan forsøke å fylle bare noen av dem for å se om det gir resultater.
Pressa som vi bruker i kulestøpeskolen er en RCBS Lube-a-matic 2. Den har automatisk bunnkoppisetter, og alt du trenger å gjøre er å legge bunnkoppen på toppen av dien og sette i kula før du drar i håndtaket. på andre presser må du svinge på plass en egen isetter.
Bunnkopper kommer i to typer. Med og uten krymp. De med krymp sitter helt fast i kula, mens de uten krymp ikke sitter like godt. Til gjengjeld klemmer de ikke inn i blyet. Jeg har prøvd begge deler og kan ikke si at jeg merker noen stor forskjell.
SMØRE…vri på håndtaket til fettreservoaret, slik at fett trenger inn i rillene på kula… problemer som kan oppstå
Kalibrering og smøring av kuler er i prinsippet enkelt, og noe de aller fleste får til samme kvelden.
Det vil alltid være litt finjustering underveis, og skal du kalibrerer flere kuletyper må du stille om på pressa og kanskje bytte die og top punch.
Problemer er sjeldne, men noen kan oppstå. Det vanligste er at det ikke kommer fett inn i kulas riller. Årsaken kan være flere:
Sjekk om du har skrudd stempelet i fettreservoaret langt nok ned. Når du setter inn nytt fett krever det noen omdreininger før det strømmer inn i dien.
Fettet kan også være for hardt til å bli presset inn. Da må du enten bytte til et mykere fett eller kjøpe en varmeplate som får det til å flyte bedre.
Skrur feil vei på hendelen på toppen av fettreservoaret? Det er lett å tro at man skrur stempelet nedover når man skrur med klokka, men am,erikanerne skal ha deg til å skru mot klokka.
Et annet problem, som først og frfemst er litt irriterende, er at det legger seg fett under kula. Det må fjernes før du bruker kula.
Flytende fett
Hvis du ikke vil bruke noen tusenlapper på kalibreringspresse, finnes det et billigere alternativ. Lee lager støpestenger med microriller, som er beregnet på flytende kulefett. Fremgangsmåten er enkel. Du legger kulene i en plastbolle og heller litte flytende kulefett over. Ikke bruk for mye.
En flaske er beregnet til å kunne smøre 1000 kuler i medium størrelse. Så beveger du kulene i bollen til fettet har fordelt seg jevnt på alle kulene.
Ifølge Lee er det ikke noe behov for å kalibrere kulene, og du kan bruke dem direkte. Fettet dekker stort sett hele kula, også undersiden, men Lee mener at dette ikke påvirker kruttet på noe vis. Selv har jeg forsøkt denne måten i moderate ladninger i .308W, noe som ga grei, men ikke topp, presisjon.
Fordelen med flytende Alox og microriller er at den er enkel og billig, og gir deg kuler du kan bruke.
Men det er mer griseri med fett over hele kula, og noe av det blir igjen i kuleisetteren når du lader. Lee skriver at flytende Alox egner seg til alle typer blykuler, men jeg vil ikke anbefale noen å bruke det til andre kuler enn de mer microriller.
Tradisjonelle kuler støpes som regel med litt større diameter enn det de skal ha, og bør derfor kalibreres. Og når du først gjør den operasjonen kan du like godt fylle rillene med vanlige kulefett.
Riktig diameter
Hva er riktig diameter når kula skal kalibreres? Som hovedregel skal du kalibrere til riflingsdiametermn eller en tusendels tomme over. Men det er også mulig å kalibrere feil om du ikke er påpasselig når du kjøper kuletang og kalibreringsdie.
Det gjelder spesielt enkelte kalinbre, som for eksempel .45-70 Govt.Her må du ikke støpe og kalibrere kuler til .451 eller .452, for .45 er ikke .45. .45-70 har en riflingsdiameter på .458, og underdimensjonerte kuler vil neppe gi god presisjon.
Dersom du vil være helt sikker på diameteren på løpet i ditt våpen, så kan du slugge det. Det vil si at du banker en blyplugg gjennom løpet og deretter måler diameteren med et micrometer. det er viktig at blypluggen er av bløtt bly! Når kulene er ferdig kalibrert, smurt og eventuelt påsatt bunnkopp. er de klare til bruk.I neste nummer lader vi patroner med riflekuler og tester både presisjon og om kulene egner seg til jakt...
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.