Ullundertøy - BEST I TEST - Ullundertøy sett dame og herre

Det innerste laget

Hvilket ullundertøy er best? Vil ett ullundertøy sett fungere til alle tur- og jaktformer? Hva er forskjellen på ullundertøy og superundertøy? Og hvordan vasker man egentlig ullundertøy? Svarene får du her. Vi tester ullundertøy til tur og jakt for dame og herre.

jeger sittende på en stubbe i snøen ikledd ullundertøy sett dame
ULLUNDERTØY: Vi tester ullundertøy sett til dame og herre og kårer best i test. Ull er best på det innerste laget.

Ullundertøy er svært populært i Norge, i motsetning til i mange andre land – blant annet på grunn av lange tradisjoner. Ull er et materiale som fra naturens side har mange gode egenskaper: Ullundertøy isolerer godt og tørker raskt.

Det kreves både pustende og varmende undertøy på jakt, og der er ullundertøy overlegent. Hvilket ullundertøy sett som passer best for deg avhenger av jaktformen og aktiviteten din: Posteringsjegeren, hundeføreren og støkkjegeren har ikke alltid like behov når det kommer til ullundertøy. Damer og menn stiller også tidvis forskjellige krav til det innerste laget.

Ullundertøy holder høy standard, men kvalitet koster. Man forventer at ullundertøy til flere hundre kroner varer i noen år med normalt bruk. Likevel blir ullstilongsen fort slapp i strikken og ulltrøya får små hull som stadig utvider seg. Hva gjør man feil? Her får du gode råd om stell, vedlikehold og vask av ullundertøy og superundertøy.

Vi tester ullundertøy til dame og herre, hele sett, ullbh og ull t-skjorter. Noe av ullundertøyet er behandlet for å minimere angrep fra insekter som flått og hjortelus. Vi tester hovedsakelig ullundertøy, men inkluderer også noe superundertøy. Vi hjelper deg å finne undertøyet som passer din jakt.

jeger ikledd Aclima Doublewool for dame Polo W´s/ Longs W´s
TESTENS VARMESTE: Aclima DoubleWool polo

Vi har testet Lanullva ullundertøy med Anti-Tex, som betyr at ullundertøyet er tillsatt permetrin underinnfargingen, som skal motvirke flått og hjortelusflue. Testpanelet var rimelig fornøyde med effekten av dette. Man kjenner igjen ullundertøyet fra Lanullva på ribbestrikken.

Ullundertøyet fra Aclima er en favoritt blant flere jegere. Vi har testet modellene LightWool, DoubleWool og HotWool

Aclima DoubleWool har ullnetting innerst mot kroppen og 100% merinoull på yttersiden. Plagget er svært isolerende og får fuktigheten effektivt vekk. Aclima DoubleWool er laget med luftlommer som skal optimalisere isolasjonsevnen til plagget. Aclima DoubleWool er det mykeste, varmeste og mest behageligste ullundertøy settet vi har testet.

HotWool testet vi i Aclimas sports-BH i ull. Det er ikke tvil om at den varmer, puster og transporterer fukt godt, men testerne var ikke helt fornøyde med passformen og konkluderte med at Aclima HotWool Sports Top sports-BH i ull passer nok best for mindre former.

En av testvinnerne er Aclima LightWool ull T-skjorte dame, laget i tynn og myk merinoull. Dette er et behagelig og svalt sommerplagg i løs fasong og V-hals. Selv om dette er en ull T-skjorte utviklet for varme dager, fungerer den også godt som et supplement til en langermet ulltrøye eller som under arbeidsantrekket vinterstid.

Et annet sett som fikk full pott er Aclimas ullundertøy LightWool Reinforced herre. Ullundertøyet er ekstremt lett og mykt, og er forsterket på de partiene på som slites mest på ullundertøy. Det betyr at dette er et ullundertøy sett du har i flere år.

Ullundertøy eller superundertøy?

Grovt sett kan undertøy til tur og jakt deles i to kategorier: ullundertøy og kunstfiber. Materialet avgjør i stor grad både egenskapene til klærne og hvordan de bør vedlikeholdes. Enten det er ullundertøy eller superundertøy, er det innerste laget en viktig del av bekledningen for jegere og friluftsfolk.

Det er et bredt tilbud av undertøy på markedet i både kunstfiber og ull. Ullundertøy puster godt, og vil tørke raskt når det blir vått, som er gunstig ved varierende aktivitet. Superundertøy i kunstfiber vil ikke tørke like fort. Hvis du svetter mye, risikerer du å gå med et vått innerlag.

Mens ullundertøy må behandles varsomt, finnes det en rekke former for turundertøy i syntetisk materiale som tåler atskillig tøffere bruk og vask. Slitestyrken til netting laget av ull versus polypropylen, for eksempel, er svært stor da det er et meget sterkt fiber.

En annen fordel med superundertøy er at det tåler mer vask. Netting i kunstfiber bør helst vaskes på 40 grader, men tåler også 60 grader. Superundertøy kan du putte i maskinen sammen med alt annet, i motsetning til ull som må vaskes for seg selv på ullprogram. Hverken ullundertøy eller superundertøy skal puttes i tørketrommelen.

Tøymykner skal unngås på de fleste typer superundertøy da det kan forringe de pustende egenskapene, i tillegg til at det kan bidra til å utvikle vond lukt.

nettingundertøy er ikke materialet det viktigste; det er selve utformingen av tøyet som transporterer bort fuktigheten. Noen mener polypropylen tørker raskere enn ull, mens andre mener den er kaldere. Mange produsenter tilbyr derfor netting av begge deler.

En av ulempene med syntet-tøy er at sur svette lettere setter seg i plagget. Et godt råd på tur er å lufte klærne. Ellers er det som sagt mulig til å vaske undertøyet på 60 grader.

Nærbilde av ubehandlet merionoull
NATURULL: Ikke rart at ullundertøy blir mykt. Slik ser nemlig ren merinoull ut, ubehandlet og rett fra sauen.

Vi har testet Northern Playground Zipbra og Ziplongs 3/4, som er et genialt produkt. Dette er ullundertøy med glidelås som gjør det å skifte fra vått til tørt undertøy ute i vinterkulda mye enklere.

Brynje Arctic Zip Polo er en klassiker, og et varmeplagg i toppsjiktet. Dette er ullundertøy man går for dersom man skal ut i skikkelig kulde og trenger isolasjon deretter.

ULLUNDERTØY SETT TIL DAME: Test av Bergans Inner:Pure

Ull – et fantastisk naturprodukt

Vi jegere er flinke til å passe på tingene våre. Teknisk utstyr oppgraderes, jaktstøvlene pusses og børsa blir kjærtegnet så til de grader. Men hva med vask av ullundertøyet?

Det er et paradoks at mange slurver med vedlikehold av det utstyret vi bruker mest i løpet av et år. Her lærer du hva du bør gjøre, og hvordan du sparer penger ved at ullundertøyet vaskes riktig og holder lenger.

Samtidig må ullundertøy vaskes skånsomt, og slitestyrken er ofte dårligere enn hos mange typer teknisk tøy. Ullundertøy kan likevel ha like lang levetid som syntet-undertøy, hvis det ikke vaskes så ofte.

Tekstilekspert viser fram vaskemiddel til vask av ulltøy.
HALVFULL MASKIN: Når du vasker ullundertøy skal du ikke fylle vaskemaskinen for full. Husk å bruke ullvaskemiddel: Vanlig vaskemiddel fjerner ullfettet som ellers holder tøyet mykt, og tøymykner hemmer ullas naturlig fuktopptak.

La ulla lufte

Vår første tips for å få ullundertøy til å vare lenge, er nemlig å lufte klærne i stedet for å vaske: Lufting kan være like effektivt på ull som vask for å fjerne lukten av svette.

Mens den tekniske treningstrøya lukter stramt allerede etter et par turer i skogen, så kan ei ulltrøye lukte helt fint også etter tur nummer syv og åtte – så lenge man henger den opp når man kommer inn fra tur. 

Hvor lenge det går mellom hver vask, er opp til hver enkelt. Mellomplagg får enda mindre lukt av svette, og de fleste har ikke behov for å vaske tykke ullgensere særlig ofte.

LES OGSÅ: Test av Sitka Core Lightweight camo genser

Nuppefjerner fjerner nupper på ullundertøy.
Som nytt: En nuppefjerner kan fornye ullundertøyet ditt.

Hvordan vaske ullundertøy

Å lufte ullundertøy holder lenge ved forsiktig bruk. Men innimellom får man flekker av skismurning, kvae eller det som verre er.

Ikke kast ullundertøy rett i vaskemaskinen eller skittentøyskurven. Forsøk heller å fjerne flekken med én gang ved hjelp av flekkfjerner eller Zalo. Skyll vekk såperestene grundig før du legger klærne i vaskemaskinen. 

Jegere er ofte utsatt for blod, og det er litt verre å fjerne fra jaktklær som ullundertøy, men vann og Zalo bør gjøre susen, før ullundertøyet får en runde i vaskemaskinen. Vær påpasselig med å skylle bort såperestene med vannstrålen innenfra og ut før du legger ulltøyet til vask.

zalo til fjerning av flekker på ullundertøy
LØSER FETT: Hva som fungerer best på ullundertøy, avhenger av typen flekk, men Zalo eller flekkfjerner pleier gjøre susen.

Og når ullundertøy skal i vaskemaskinen, husk å bruke ullprogram, gjerne et program som er så kort som mulig. Finvask og andre kortprogram er nemlig ikke beregnet på ull.

Varmt vann i seg selv er ikke så farlig for ulltøy, men i kombinasjon med mekanisk bevegelse sliter det på ulla. I tillegg er det svært viktig å bruke vaskemiddel for ull: Vanlig vaskemiddel inneholder enzymer som gjør ull stivt og tørt. Vaskemiddel til ull vil alltid være flytende.

GREI PRIS: Test av Dovrefjell Wool Mesh polo med glidelås

Nærbilde av hvordan du først skraper vekk og fjerner flekker fra ullundertøy
VÆR VARSOM: Gni forsiktig såpa inn med lunkent vann for å få bort flekken på ullundertøyet.

Ullundertøy slites

Ull har mange gode egenskaper, men det er ikke det mest slitesterke materialet. Spesielt undertøy som er laget av 100 prosent ull vil før eller siden få hull.

Tynne trøyer i merinoull er svært behagelige å ha på og har blitt veldig populære. En av de vanligste formene for slitasje, er små hull, gjerne på ryggen eller ved bukselinningen. Når dette skjer, kan du finne frem nål og tråd og sy sting rundt hullet. Da kan du stoppe det fra å bli større.

Et annet kjent problem er at strikken i stillongsen blir slapp. Det skjer fordi svette bryter ned strikken. Dette er vanskelig å unngå etter flere år med bruk. Vårt beste råd å stappe trøya innenfor stillongsen, slik at longsen blir mindre svett.

Nærbilde av vedlikehold og stopping av hull i ulltøy.
STOPP: I tynne ulltrøyer kan det lett oppstå bittesmå hull. Disse kan stoppes fra å bli større ved å bruke nål og tråd.

7 tips for undertøy til tur og jakt

1) Kunstfiber er ofte sterkere enn ull. Vurder hvilke egenskaper som er mest hensiktsmessig til ditt bruk!

2) Ullundertøy trenger ikke vaskes like ofte som superundertøy. Lufting er ofte nok.

3) Vask på 40 grader er hovedregelen også på kunstfiber, men noe superundertøy tåler høyere temperaturer.

4) Ullundertøy må vaskes på ullprogram og med flytende vaskemiddel. 

5) Hvis du får flekker på ullundertøy, fjern disse raskt med Zalo eller flekkfjerner, og skyll godt med en gang.

6) Får du små hull i ullundertøy kan man stoppe disse fra å utvide seg med å sy noen sting rundt hullet. 

7) En nuppefjerner tar bort nupper og fornyer favorittundertøyet ditt!

Test av Lanullva ullundertøy med Anti-Tex

Lanullva ullundertøy er kjent for sitt spesielle ribbestrikkede mønster. Lanullva har nå fått de insektavvisende antitex-plaggene ned på en garntykkelse som gjør ullundertøyet anvendelig for jakt i variabelt tempo.

jeger ikledd grønt Lanullva Anti-Tex ullundertøy utendørs til test
LANULLVA MED ANTI-TEX: Flåtten ser ikke ut til å trives i Lanullvas Antitex-tøy.
Lanullva Anti-Tex

Produkt: Zip ulltrøye, ullstillongs, boxer og lue.

Materiale: 100 % merinoull i 20,5 micron. Antitex-behandling (permetrin), skal holde i 30-50 vasker. Sertifisert etter Øko-tex Standard 100 for trygge tekstiler uten skadelige stoffer.

Størrelser: XS-XXL

Vekt (str. L): Undertrøye 300 g, longs 195 g.

Pris: Kr 1099,- (trøye), 849,- (longs), 549,- (boxer) og 449,- (lue)

Leverandør: Vinje Ullvarefabrikk AS / Lanullva

skala
5/6

Ideen er at ribbestrikken på Lanullva «holder» på mer luft, og slik sett både isolerer og puster bedre.

Lanullva ullundertøy med Anti-Tex er i tillegg tilsatt permetrin under innfarginga, noe som skal motvirke flått og hjortelusflue.

Strikketeknikken er gjennom årene perfeksjonert med tynnere garn. Første gang jeg prøvde Lanullva , opplevdes det derfor som et tykt ullundertøy. Det var behagelig til sitt bruk, men tykkelsen gjorde det best egna for postering eller på tampen av jaktsesongen. Og da er jo problemene med flått og hjortelusfluer mindre.

 «Der jeg jakter hjort, er det så flust med flått at regelen er å plukke seg rein. Med Lanullva ullundertøy med antitex har ikke det vært nødvendig.»

I nyeste versjon av Lanullva ullundertøy brukes merinoull med en fibertykkelse på 20,5 micron (1 micron = 1/1000 mm) og finmaska strikketeknikk. Det medfører at for eksempel langunderbuksa veier 195 gram, mens tilsvarende i tynn glattstrikk veier ca 150 g.

Lanullva er altså fortsatt ikke supertynt, men nok til at det funker bortsett fra i steikvarme. I tillegg er serien nå er supplert med en boxer, slik at vitale deler kan beskyttes i sommervarmen.

tommelfingerhull på Lanullva ullundertøy
GOD DETALJ: Tommelfingergrep er alltid kjekt å ha på ullundertøy, for å varme håndbaken eller tette inn mot hanskene.

I tillegg kommer bonusen med ribbestrikk: Det er vanskelig å måle effekten vitenskapelig, men jeg opplever at kombinasjonen ribbemønster og trådtykkelse gir et mer luftig plagg. Det er også ganske fleksibelt i passformen. Det blir litt slakt etter hard bruk, men henter seg inn i vask.

LES OGSÅ: Test av Aclima Doublewool

Funker mot flåtten

Det er vanskelig å si noe vitenskapelig om effekten av permetrin-behandlinga på ullundertøyet til Lanullva, og ei langunderbukse vil jo i seg sjøl beskytte noe ved å stenge flåtten fysisk ute. Men stoffet er i militær bruk, og det er ikke registrert skadevirkninger.

I terrenget der jeg jakter hjort, er det så flust med flått at det er snarere regelen enn unntaket at man må plukke seg rein. Med Lanullva ullundertøy med Anti-Tex har ikke det vært nødvendig.

Vi har også ei klar oppfatning av at hjortelusflua blir mindre nærgående, ved at den ikke er så hissig på å lande. Uansett er det kjekt å vite at behandlingen med Anti-Tix gir mindre eksponering for kjemikalier enn myggspray og stift.

Ullundertøyet til Lanullva er i seg sjøl godt laga. De sitter godt på kroppen, og den løse ullstrikken gjør at de former seg godt uten å oppleves tette. Særlig liker jeg den høye polohalsen, med glidelås som går nesten til brysttappen. Da kan du lufte godt i motbakken på vei til post, og tette godt nesten opp til «ørstolene» når du setter deg til.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Antitex-behandling

Høy hals

MINUS

Litt slarkete etter bruk

Test av Aclima Doublewool

Aclima Doublewool er Aclimas varmeste ullsett på markedet. Vi har testet Aclima Doublewool Polo W´s og Longs W´s, som er damemodellen. Aclima Doublewool fås både for dame og herre.

jeger ikledd Aclima Doublewool for dame Polo W´s/ Longs W´s
KRYMPET: Dette settet er godt brukt, og overdelen har krympet litt i lengde etter 40 graders ullvask. Ullundertøy settet skal kunne vaskes på 40 grader ull, men jeg ville kjørt den på 30 grader om du har en røff vaskemaskin.
Aclima Doublewool Polo W´s og Longs W´s

Type: Tykt ullundertøy med netting, egen dame- og herreversjon

Størrelse: XS-2XL

Materiale: 100% merinoull utvendig, 80% merinoull og 20% polyamid innvendig

Farge: Grå og blå

Pris longs: 999,-

Pris polo: 1599,-

Leverandør: Aclima

skala
6/6

Aclima Doublewool har ullnetting innerst mot kroppen, og utenpå kommer deres «Warmwool» i 100% merinoull som isolerer og får fuktigheten ytterligere vekk. 

Luftlommene skal gjøre at isolasjonsevnen optimaliseres, og det fungerer fint: Aclima Doublewool trøye og longs er det varmeste og mest behagelige ullsettet jeg hittil har brukt. 

Jeg har testet lignende produkter med samme prinsipp tidligere. Det som skiller Aclima Doublewool fra de andre, er at det kjennes svært mykt mot huden og fremstår fleksibelt i stoffet med god passform.

Det virker i tillegg som at det doble laget gjør Aclima Doublewool mer holdbart for oss som bruker slikt tøy omtrent daglig.

Til de kaldeste dagene

Merk at Aclima Doublewool er et ullsett til de virkelig kalde dagene: Ullstillongsen er suveren på svært kalde dager i rolig aktivitet, eller til stillestående postering på høsten. På varmere dager blir den rett og slett for varm. 

Overdelen har derimot et bredere bruksområde. Den er svært behagelig å ta på før du hopper i soveposen på telttur, eller når du skal dra på deg ei tørr ulltrøye for å sitte mange timer på post.

Aclima Doublewool polo har blitt et førstevalg når jeg virkelig trenger å få varmen igjen etter å ha vært svett, eller når jeg vet at jeg trenger «det lille ekstra» av isolasjon på jakt.

LES OGSÅ: Test av Aclima HotWool Sports Top sports-BH i ull

DOBBEL: Ullnettingen på innsiden er mer behagelig mot huden enn netting fra andre leverandører jeg har testet.
DOUBLEWOOL: Ullnettingen på innsiden er mer behagelig mot huden enn netting fra andre leverandører jeg har testet.

Aclima Doublewool sitter godt

Aclima Doublewool polo har høy hals og glidelås. Fordi ullundertøyet er såpass fleksibelt og mykt, sitter den høye halsen tett som en god beskyttelse, uten å klemme eller være for stram.

Den lange glidelåsen gir god mulighet for ekstra lufting. Tommelhull og god lengde på ulltrøya er helt klart et pluss.

Longsen og ulltrøya er myk, varm og veldig behagelig å ha på kroppen. Aclima kan gi seg selv klapp på skulderen for dette ullundertøyet:

Aclima Doublewool polo og longs kan du nyte på kjøligere jaktdager eller glede deg til å ta på som varmeplagg etter endt dag i aktivitet. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Mykt og varmt

Pustende

Slitesterkt

MINUS

Ingenting

Test av Aclima HotWool Sports Top sports-BH i ull

Aclima HotWool Sports Top markedsføres av Aclima som både sportstopp og sports-BH. Uavhengig av om det er en sports-BH i ull eller en sportstopp i ull, puster Aclima HotWool godt.

kvinne ikledd sports-BH i ull Aclima HotWool Sports Top
ACLIMA HOTWOOL: Aclima HotWool Sports Top sports-BH i ull sitter godt, men passer ikke så godt hvis du har litt fyldige former.
Aclima HotWool Sports Top

Produkt: Sports-topp

Materiale: 65% merinoull, 15% polyamid, 20% polyester

Størrelse: XS – 2XL

Pris: 499,- 

Produsent: Aclima

skala
4/6

Aclima HotWool Sports Top sports-BH i ull består av ullfrotté av merinoull som er blandet med kunststoff. Kunststoffblanding må nok til for at Aclima HotWool skal holde fasongen.

Sports-BHen i ull har i tillegg bred kant under som bidrar til at den holder seg på plass. Videre er det stor ermringing på baksiden, slik at skulderbladene er bare og stoffet kun dekker den midterste delen av ryggen.

Aclima HotWool har litt stretch i stoffet, noe som er bra i seg selv, men også påkrevd for å få den på seg: Det er ingen åpning eller hekter for å ta den på seg, så den må trekkes over hodet og forbi skuldrene før den er på plass.

De fleste damer kjenner vel følelsen av å bli klam og kald når man bruker «hverdags-BH’en» under ulltrøya på tur, så Aclima HotWool Sports Top er et viktig plagg å ta med seg.

Dette er en sports-BH som sitter tight på kroppen og holder deg tørr og varm. Ulla er i henhold til frottéteknikken strikket innvendig med små løkker. Det danner et luftlag og øker isolasjonsevnen samtidig som fukt transporteres raskere vekk fra kroppen.

Aclima HotWool kan vaskes på 60 grader, og det er et stort pluss for et underplagg i ull som blir utsatt for svette. Aclima HotWool Sports Top oppleves som litt liten i størrelsen.

LES OGSÅ: Test av Aclima LightWool ull T-skjorte dame

Sports Top eller sports-BH i ull?

Noe misvisende brukes begrepene sportstopp og sports-BH om hverandre i markedsføringen. Dette er definitivt ingen BH, da fronten helt mangler cup-form, men kan nok klassifiseres som en sports-BH. Har du litt mer enn en B-cup der foran, oppleves ikke Aclima HotWool så behagelig, siden puppene blir ganske flatklemte inn mot midten.

Og i den grad man bryr seg om hvordan man ser ut når man kaster vindjakken og står der i bare ulltrøya, skal du ha små pupper for at det skal se bra ut. 

Det gjør at jeg er usikker på verdien av denne toppen laget i større størrelser enn L, men dette er en smakssak – og kanskje en jålesak. Personlig savner jeg den virkelige ull-BH’en som Aclima produserte tidligere – utformet som en BH med hekter i ryggen.

Aclima HotWool Sports Top sports-BH i ull har uansett et godt fuktopptak og holder deg god og varm.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Holder deg varm

Godt fuktopptak

MINUS

Passer best små pupper

Test av Aclima LightWool ull T-skjorte dame

Aclima LightWool er en ull T-skjorte spesielt utviklet for varme dager, men fungerer også som et fint underplagg til vinteren. Aclima ull T-skjorte for dame er av god kvalitet og fungerer som et behagelig og svalt sommerplagg.

Dame ikledd blå Aclima LightWool ull T-skjorte til test
ULL T-SKJORTE: Ledig passform på Aclima LightWool ull T-skjorte dame gjør at den oppleves ekstra luftig på varme dager.
Aclima LightWool T-shirt loose fit W

Produkt: Tynn T-skjorte

Materiale: 100% merinoull

Størrelse: XS – 2XL

Pris: 599,- 

Produsent: Aclima

skala
6/6

Ull T-skjorte er et must i turgarderoben. Ren ull rett på kroppen er det eneste rette på tur – også om sommeren: Selv om vi er vant til å se på ulla som et varmeplagg, har ull i seg selv temperaturregulerende egenskaper. Derfor er den ikke bare egnet til å holde oss varme vinterstid.

På sommeren holder ulla deg nemlig sval når det blir varmt. Vi har testet Aclima LightWool ull T-skjorte dame, som er et plagg av kvalitet.

Men hvorfor vil en ull t-skjorte holde deg sval i varmen? Årsaken er at den puster: Fuktighet fra svette og nedbør absorberes av ull, i motsetning til hva andre tekstiler gjør. Derfor blir ikke fuktigheten liggende på huden der den fort gjør deg varm, klam eller kald.

De absorberende egenskapene i ulla gjør for øvrig at den tørker raskt dersom du velger å skylle den opp etter bruk.

Merinoull er også naturlig bakteriehemmende, og det betyr at du kan nøye deg med å henge den til lufting og tørk, og heller bruke den over flere dager uten å måtte vaske den.

Gjør du det, vil ikke merinoull lukte like raskt som syntetiske tekstiler. Det sliter også mindre på ulla, som slik sett er en mer sårbar fiber enn for eksempel bomull.

LES OGSÅ: Test av Aclima LightWool Reinforced ullundertøy herre

Ull T-skjorte med flere bruksområder

Aclima ull T-skjorte er laget i tynn, myk merinoull. Rett og løs fasong gjør ull t-skjorta til et behagelig sommerplagg. Fordi den ikke er kroppsnær, oppleves den som svært luftig. Sammen med V-hals underbygger korte ermer den luftige følelsen. 

Aclima LightWool ull T-skjorte er utviklet spesielt med tanke på varme dager, men en slik tynn trøye har langt flere bruksområder.

En ull t-skjorte er et fint supplement til den langermede ulltrøya på ekstra kalde dager. Og fordi den er så tynn og lett, synes jeg den også er godt egnet til å bruke under arbeidsantrekket vinterstid. Altså er Aclima LightWool ull T-skjorte dame et allsidig bruksplagg – ikke bare turtøy.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett og luftig

Allsidig og anvendelig

MINUS

Ingenting

Test av Aclima LightWool Reinforced herre

Aclima LightWool Reinforced ullundertøy for herre får full pott i vår test! Ullundertøyet fra Aclima er ekstremt lett og føles mykt mot huden, og har nyttige forsterkninger på de partiene som slites.

jeger ikledd Aclima LightWool Reinforced ullundertøy herre
ACLIMA ULLUNDERTØY: De oransje partiene har dobbelt stoff for å øke slitestyrken.
Aclima LightWool Reinforced

Produkt: Undertrøye Reinforced Crew neck M (herre) og langunderbukse Reinforced Longs

Materiale: 100% merinoull i 17,5 micron, 140 g/m2

Størrelser: XS-2XL

Pris: 849,- og 799,-

Leverandør: Aclima AS

skala
6/6

Ullundertøy er standardutstyr for jegere og turfolk flest her på berget. Derfor er også utbudet ditto stort, både med omsyn til farger, design og detaljer, til tider omtrent like «haute couture» på Grünerløkka som på Galdhøpiggen.

Aclima synes jeg har lagt seg på en fornuftig middelvei med sitt ullundertøy. Med deres fartstid i bransjen er det da heller ikke nødvendig å spjåke seg ut som en påfugl for å vinne oppmerksomhet.

Aclima undertøysett for herre Lightwool Reinforced framstår enkelt – men er faktisk dobbelt: De oransje partiene har nemlig to lag stoff; derav navnet reinforced.

For undertrøya sitt vedkommende innebærer det at skulderpartiet og albuene har forsterkninger, mens knærne på longsen har samme doble lag med stoff. 

I utgangspunktet er dette kanskje ikke en detalj du vil tenke mye over, men i det lange løp gir det økt slitestyrke under ryggsekkreimer og på knærne ved buksegnissing eller smyg. Særlig viktig er dette på såpass tynt ullundertøy, som ellers lett er utsatt for å bli slitt hull på nettopp på disse stedene.

LES OGSÅ: Test av Northern Playground Zipbra og Ziplongs 3/4

Holder formen

Ellers er Aclimas ullundertøy for herre relativt ukompliserte greier: Undertrøya kommer som såkalt crewneck, det vil si rund hals. Det er tommelfingerhull, en detalj som jeg liker veldig godt. Det er flate sømmer, og det strikka stoffet har god tøyelighet.

Likevel holder ullundertøyet passformen godt sjøl om det brukes flere dager i strekk, trolig fordi strikkingen er såpass tett.

Alt dette gjør at Aclima LightWool Reinforced egner seg godt også sommers tid, ettersom ull har en nedkjølende effekt. Mens superundertøy lukter høgg etter en halv dag i skogen, er det ofte tilstrekkelig å lufte ullplagg for å fjerne den verste svettelukta.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Ekstremt lett og mykt

Nyttige forsterkninger

God rygglengde

MINUS

Ingenting

Test av Northern Playground Zipbra og Ziplongs 3/4

Ziplongs og Zipbra er ullundertøy med glidelås. De fleste postjegere har vel opplevd å stå vaklende på ett bein i håp om å ikke miste balansen mens du skifter på deg tørr stillongs etter å ha gått deg svett til post. Vi tester Northern Playground Zipbra og Ziplongs 3/4.

Kvinne ikledd Northern Playground Zipbra til test
ZIPBRA: Northern Playground Zipbra ull-BH har glidelås på begge sidene, slik at du problemfritt kan ta den av under ullskjorta.
Northern Playground Zipbra og ¾ Ziplongs

Type: Ull-BH og ull-stillongs med glidelås

Størrelse: XS-XL (XXL for longs)

Materiale: 73% merinoull og miks mellom polyester og elastane. 

Pris: 650,- (BH) og 950,- (stillongs)

Leverandør: Northern Playground

skala
5/6

Zipbra appelerer nok mest til kvinnelige jegere. Kanskje ikke fullt så mange mannlige jegere har opplevd å stå svett på parkeringsplassen etter endt jaktdag, og alt du ønsker er å få av deg den svette BH’en, helst uten å blotte alt du har. Men tro meg, det er ikke stort mer behagelig enn å tråkke ut i regntung lyng på sokkelesten.

Northern Playground har truffet godt med det genialt enkle konseptet «sett glidelås på vanlig undertøy»: Med Ziplongs slipper du å ta av høye jaktstøvler når du skal skifte stillongs. Dra ned buksa, og zip på en tørr og varm longs i en fei!

Zipbra er tilsvarende praktisk uansett hvilken aktivitet du bedriver, så lenge du har bryster og folk rundt deg. Å få av seg en svett BH er viktig for å ikke fryse etter aktivitet. Det gjøres mye enklere med Zipbra enn med vanlig sports-BH.

kvinne ikledd northern playground ziplongs 3/4 til test
FLERE LENGDER: Ziplongs kommer i ulike lengder. Hvis du har høye fjellstøvler og heller bruker høye sokker, kan Ziplongs 3/4 være å foretrekke fremfor full lengde.

Zip med polstring

Både Zipbra og Ziplongs har polstret glidelås, så selve glidelåsen kjenner du ikke inntil huden. Glidelåsen glir enkelt, og er lett å zippe opp og igjen. Ziplongsen er ganske høy i livet med passelig stram strikk øverst. Både Ziplongs og Zipbra er laget i en myk blanding av merinoull og polyester/ elastane for bedre slitestyrke og tørkeegenskaper. 

Hvis du ikke ser nytten i selve Zipoff-prinsippet, hadde jeg vurdert en annen ullongs, for glidelåsene tar litt mer plass under buksa.

Zipbra er derimot et plagg som blir brukt like mye som andre ull-BHer, enten det er behov for å zippe den av eller ei.

Zipbra kunne hatt litt bedre støtte, spesielt for de med stor byste. Northern Playground kommer for øvrig med en ny Zipbra med glidelås i front til høsten.

LES OGSÅ: Test av Brynje Arctic Zip Polo

Livstidsservice

Northern Playground har gratis livstidsservice på alle sine produkter, noe som er et miljøbevisst valg. Deres visjon er å lage et tidløst design av kvalitetsmaterialer slik at produktene lengst mulig gjør nytte for seg.

Og det gjør de: Northern Playground Zipbra og Ziplongs holder deg varm, i tillegg til det geniale zipoff-systemet som fungerer svært godt i praksis. Et behov du kanskje ikke visste at du hadde, men som fort blir vanedannende når du først har prøvd det på tur! 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Zipoff funker!

God garanti

MINUS

Ingenting spesielt

Test av Brynje Arctic Zip Polo

Brynjes velrennomerte Arctic-serie er består av plagg som har ett lag merinoull ytterst og syntetisk nettingfor innerst. Vi har testet Brynje Arctic Zip Polo 3/4.

jeger ikledd Brynje Arctic Zip Polo ulltrøye til test
BRYNJE ZIP POLO: Brynje Arctic Double fyrer skikkelig godt når kulda biter.
Brynje Arctic Double Zip Polo

Materiale: 80% merinoull/ 20% polyamid utvendig, 100% syntetisk fôr innvendig

Farger: Grønn, sort, himmelblå, marineblå, koksgrå og rød

Størrelser: XXS-XXXL

Vekt: 390 g

Pris: Kr 1499,-

Produsent: Brynje of Norway

skala
6/6

Brynje Arctic Zip Polo har, som navnet indikerer, høy hals med glidelås. Videre er det lange ermer med tommelfingerhull nederst, i et klassisk og rent design som er lett å like.

Brynje Arctic Zip Polo er noe man går for dersom man skal ut i skikkelig kulde og trenger isolasjon deretter – og her satser du på riktig hest: Når luftlommene i nettinglaget kombineres med ullaget utenpå, fyrer det nemlig svært så godt! 

Snitt og utforming er bra på Brynje Arctic Zip Polo, både på herre- og damemodellen. Myke material-overflater gir høy komfort.

Vi har erfart på tidligere modeller av at materialkvalitet og sømarbeid er tilfredsstillende. Brynje Arctic Zip Polo er så robust og slitesterk som man kan forvente av et godt ullplagg, og her bidrar polyamid positivt. Det gir også bedre fukttransport på undertøyet.

LES OGSÅ: Test av Sitka Core Lightweight camo genser

Det er fint lite som trekker ned. Blir du søkkvått, blir trøya tung og har lang tørketid, men det skyldes ullas egenskaper. På den andre siden holder ull bedre på varmen enn det syntetiske materialer gjør når den blir fuktig.

Ellers vil nok noen bemerke at prislappen begynner å tynge på ullundertøy. Vår konklusjon er likevel at Brynje Arctic Zip Polo er et trygt valg hvis du trenger virkelig varmt undertøy i toppsjiktet.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kvalitetsplagg

Meget bra isolasjon

God passform

MINUS

Ikke noe nevneverdig

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.