Før høstjakta starter, er det viktig med et godt grunnlag på skytebanen. Kanskje har du skaffet deg eget våpen eller et nytt våpen i samlingen, og da bør du bruke tid for å bli kjent med dette. Når jakta omsider kommer i gang, har du de beste forutsetningene for å lykkes.
Tenk at du er på skytebanen for å lære, ikke for å vise hvem som er best. Med god oppfølging på skytebanen har du muligheten til å bli en bedre skytter.
Lesetid: 7 minutter
Om det er første gang du skal på skytebanen, kan det være greit å kjenne til hovedprinsippene. Men husk at det kan variere fra sted til sted hvor striks man er på hvilke regler som brukes.
Frykt ikke, for med noen enkle råd fra den erfarne jegerprøveinstruktøren Rune Kragebøl er du bedre forberedt på hva som forventes av deg når du møter opp med eget våpen. Kragebøl har jaktet over store deler av verden og har over 30 års erfaring med jakt. Han har vært blant de beste i landet innen jaktskyting og er gründer og daglig leder av bedriften jaktfeber.no.
Sikkerheten overgår alt annet
Det sier seg kanskje selv, men det kan likevel ikke bli sagt for mange ganger: Det er helt avgjørende at man er bevisst på sikkerheten og innarbeider gode rutiner rundt sikker håndtering av våpen, helt fra start.
– Det er en del dårlig våpenhåndtering rundt omkring. Det er dermed ikke sikkert at det er noen forbilder på den skytebanen man er på, så man må ha dette med sikkerhet klart for seg, innleder den erfarne instruktøren.
Det første du gjør når du kommer inn på skytebanen, er å ta ut våpenet på en sikker måte. Ta det ut av futteralet, pass på pipeføringen mens du sjekker at våpenet (fortsatt) er tomt, og så er det naturlig å plassere det i et stativ, noe de fleste skytebanene har.
– Sikkerheten har blitt strengere, og det er bare positivt. Ofte må du nå ha et såkalt kammerflagg, noe som er en liten pinne med et signalfarget plastflagg, som du stikker inn i kammeret på våpenet. Det er en ekstra trygghet for alle at man enkelt ser at våpenet ikke er ladd og som det er full kontroll på, forklarer Kragebøl.
Når du har kommet deg på plass, er det alltid en standplassleder til stede, og vedkommede er der for å hjelpe deg. Du kan for eksempel spørre hvordan systemet er og hvordan rutinene er lagt opp, for det kan variere fra bane til bane. Størrelsen på skytebanen har også mye å si: Jo større bane, jo mer systemer må de ha.
– På de minste skytebanene som ligger landlig til, så kan det være litt sånn at man ordner seg selv. Da må du selv være ekstra påpasselig for å sikre god våpenhåndtering.
Når du har satt deg inn i hvordan rutinene er og hvordan skytingen arrangeres, så blir det neste steget å vente på din tur til å skyte. Her kan det være greit å tenke seg litt om.
– Det kan jo sitte, stå eller ligge folk på standplass som har ladd våpen. Derfor må du se hvor du setter beina dine; at du ikke snubler og faller over noen. Finn plassen din på en rolig og fin måte.
Etter at du har skutt, er det mange skytebaner som har regler om at du skal sitte i ro til det kommer noen og sjekker at våpenet er tomt. Først når alt er bekreftet og i orden, kan du forlate standplassen din.
– Det er ofte standplasssleder som vil ta denne runden. Etterpå går du rolig og pent tilbake og plasserer våpenet i stativet igjen, eller pakker sammen utstyret ditt og reiser hjem.
– Hva skal du ha med på skytebanen?
– Først og fremst er det viktig å ta vare på hørselen, så bruk hørselvern hele tiden mens du er på banen.
– Den gangen jeg startet opp for mange år siden, var rutinene langt dårligere. Da var det ikke sjelden det glapp litt på hørselvernet, eller at noen ikke tok hensyn, slik at det smalt litt her og der. I dag er dette veldig mye bedre, understreker Rune.
Hans beste tips er å kjøpe elektroniske hørselvern, noe som også finnes i rimeligere utgaver. Det lønner seg i lengden å spare seg for smellene, så ta like gjerne hørselvernet på idet du går ut av bilen på skytebanen.
– Jeg har reist rundt en del og sett hvordan folk skyter. Jeg synes det er altfor mange som skyter liggende på skytebanen. Det er greit nok helt til du kommer i en jaktsituasjon med litt høyt kjerr og kratt. Da kan du jo bare glemme å skyte i den stillingen du er best trent i.
Har du ikke benyttet sjansene til å trene på jaktrelevante stillinger på skytebanen, så er det ikke sikkert det blir så morsomt den dagen du får skuddsjanse.
– Ønsket mitt er at man trener på å skyte sittende, men det er ikke alltid det finnes utstyr for det på banen. Så hvis du har noe som ligner en lav bruskasse i størrelse, så kan det være en fin ting å ha med seg. Selv har jeg saget til en tykk isoporkloss, som funker bra og er lett å ta med.
En annen ting som Rune vektlegger, er å ha orden på utstyret. Det vil si å ikke ha ting liggende løst her og der, men å samle alt i en bag eller lignende.
– Det er lurt å ha lage seg en rutine på utstyret. Da har du mindre å tenke på når du kommer på banen, og kan konsentrere deg mer om skytingen for å få best utbytte av det. Når du har dine ting på plass, og du har med deg tryggheten i det, så blir møtet med skytebanen desto bedre.
– Finnes det noen uskrevne regler som gjelder på alle skytebaner?
– Jeg vet ikke om det er en uskreven regel eller ikke, men det å la folk få fred på banen til å konsentrere seg, tenker jeg kan være nyttig å ha i bakhodet, sier han.
Han understreker at dette ikke handler om å ikke prate med folk, men oppfordringen er å avvente praten til etter skytingen. Se det heller an og ikke gå bort og ta kontakt med andre skyttere som er der for å fokusere på sitt eget treningsopplegg.
Flere veier til Rom – skytteren er det viktigste
Skytebanen skal være en trivelig arena for alle, uansett utstyr. Vi må unngå at det blir et miljø hvor folk påstår at du må ha det ene eller andre for å lykkes.
– Det er mange som står der med fint utstyr – meg selv inkludert. Men jeg har drevet på i mange år, og alle begynner et sted. Det som har betydning, er skytteren – og det er der fokuset bør ligge, forklarer han.
– Jevnt over synes jeg skytebanemiljøet er veldig bra. Det er mange som er flinke og som deler med kunnskapen sin. Men så har du alltids noen innimellom som snakker litt høyt, kan du si, humrer Kragebøl.
Rune poengterer at dette ikke er et stort problem, men han tenker at både sikkerhetsmessig og hyggelig oppførsel på banen er å være et godt forbilde.
På spørsmål om det kun er den eldre garde som er på skytebanen, kan Rune avkrefte dette og legger til:
– Jeg tror så fort vi kommer i førerkortalderen, så er det en god del folk som kommer. Jeg ser mange kjente fjes fra ulike kurs som fortsatt holder det gående. Det er veldig gledelig å se at dette også gjelder de yngre, avslutter Rune.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.