Startskuddet for jaktsesongen

Nå er dagen endelig kommet, 10. august og bukkejakta er med det i gang igjen. Høstens eventyr har begynt!

Sist oppdatert: 10. august 2023 kl 06.00
bukkejakt, rådyr, treffbilde, rådyrklokka
Skeptisk: En rutinert revirbukk er kanskje full av hormoner, men den aner fort uråd uten at den behøver å eksponere breisida unødvendig. Ill.foto: Kjell Erik Moseid
Lesetid: 2 minutter

Dagen som mange jegere har sett frem til er endelig her, og kanskje er du en av dem som bruker noen vel oppsparte feriedager for å kunne legge inn en ekstra innsats for å lykkes denne jaktsesongen. Bukkejakta starter nå, mens den ordinære rådyrjakta starter 25. september.

Frem til da er det kun bukken som gjelder, og det kan være et lurt trekk å ikke vente for lenge før du gir lokkefløyta en sjanse, da brunsten etterhvert avtar og kan gjøre det vanskeligere å få bukken inn på lokk. Det blir uansett mange spennende jaktøyeblikk på nærliggende jorder og åkrer i tiden fremover.

Jaktsesongen i gang

 – Rådyrjakt kan skje helt inn mot byområder. Typiske jaktområder er kantsoner og i skogbelter ned mot dyrka mark. Det betyr at mange nå vil få med seg at jaktsesongen er i gang, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget i en pressemelding.

Rådyrjakta er ofte en godt tilgjengelig jaktform, som også er en allsidig jakt hvor man både kan jakte med hagle og med rifle, husk likevel at det kun er rifle som er tillatt under bukkejakta.

LES OGSÅ: Stor test av jaktklær

Velger man hagle er det haglpatroner av grovere skyts som gjelder, med en skuddavstand på 10 - 20 meter, som kan være utfordrende å bedømme, men likeså veldig spennende da man kommer tett på dyrene.

Rifle kan være et godt alternativ i mange tilfeller- og som nevnt det eneste alternativet under bukkejakta. Ellers under rådyrjakta er det alt etter som hvor man jakter og forholdene lokalt, som avgjør hva som er best.

NYTT FOTTØY?: JEGER tester jaktstøvler

Mye å se fram til

Plasserer man seg et sted langs trekkruter, og er utrustet med god kamuflasje, rifle, og ikke minst en god lokkefløyte, er sjansene absolutt til stede for at du kan lykkes. Kanskje har du også rekognosert i forkant av jakta- dette øker sjansene dine betraktelig. Lokalkunnskap er gull verdt i mange tilfeller.

Det er mye å se fram til de neste ukene, og allerede 1. september står mange hjortejegere klare for det som er deres høydepunkt. En drøy uke etter dette går rype- og skogsfugljakta i gang, som for andre jegere er det store høydepunktet.

LES MER: Gode råd for å lykkes med bukkejakta

GUIDE: Slik lykkes du på rådyrjakt

Publisert 10. august 2023 kl 06.00
Sist oppdatert 10. august 2023 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen