Skinn og trofe fra vilt som pynt og utsmykning

Mange jegere ønsker å utnytte hele viltressursen. Lær å behandle pels og gevir, slik at du bevarer minnet om en vellykket jakt gjennom et trofé.

Hvis du driver med elgjakt, hjortejakt, reinsdyrjakt eller rådyrjakt, er det fint å ta vare på geviret når du har felt en bukk. Du lager et trofé fra elgokse, råbukk og reinsbukk på samme måte som i vår guide til hvordan du lager trofe av hjortegevir.

Etter en vellykket beverjakt eller revejakt, er det nyttig å vite hvordan du skal flå en bever eller flå en rev for å få et fint skinn. Visste du at beverens pels er blant de tetteste i dyreriket i Norge?

Du trenger gode kniver når du skal flå, enten det er et reinsskinn eller en beverskalle som skal tas vare på. Visste du forresten at det ikke heter horn på hjortevilt, selv om det ofte kalles reinshorn i mange dialekter? Her kan du lære mer om gevirutvikling.

annonse
Rådyrgevir montert i Akah skallesag
Akah skallesag til rådyrgevir

Trofesag med et par haker

Hvordan behandler du gevir fra hjortevilt?

Enten det er gevir av elg, hjort, villrein eller rådyr, er framgangsmåten den samme. Først må du flå skallen så grundig som du klarer, før du sager den på langs rett under neserota. Etter å ha tatt vekk hjernen, koker du skallen ren. Les mer i JEGERs guide om trofebehandling.

Hvordan flår jeg en rev?

Det vanlige er å "rundflå" rev. Det betyr at du ikke tar ut innvollene først, men vrenger pelsen av reven ut fra et flåsnitt på tvers mellom bakhasene, etter at du først har frigjort alle fire labber og hale. Lær mer i JEGERs guide om reveflåing.

Hvordan flår jeg en bever?

En beverpels er vanskelig å flå, fordi pelsen sitter så hardt. JEGER viser deg hvordan du flår bever – og blir belønnet med en av de tetteste pelsene fra norsk fauna.

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen