10 tips for topp-tiur

Toppjakt etter tiur foregår tom. 23. desember i Norge, og 31. januar i Sverige. Toppjakt kan bli en kald fornøyelse, men når tiuren ligger på bakken, da er det verdt det. Se våre 10 beste tips til tiurjakta.

Sist oppdatert 9. oktober 2023 kl 13.00
toppjakt på tiur i trær
TIUR: Snøen tvinger fuglene opp i trærne for å finne mat, men glem ikke å kikke på bakken når det er lite snø.

Tiuren forsøker å lette, men det er tydelig treff, så den deiser fort i bakken. Jeg kjenner meg euforisk. Å skyte en tiur i topp på vinteren er bokstavelig talt toppen av lykke. Men det krever at jegeren behersker rifla, og at du trives ute i snø og minusgrader.

Se etter tiur tidlig

Når snøen legger seg tvinges fugl som vanligvis finner maten på bakken til å beite i trærne. Tiuren finner du som regel i furuskogen, hvor den beiter på furunåler. Men du kan også jakte på orrfugl, som også setter seg i toppen av trærne. I motsetning til tiuren foretrekker orrfuglen trær som bjørk, og de beiter gjerne i flokk. Derfor kan du oppdage de på lang avstand. Et godt tips for hvor du skal lete etter orrfugl er å speide etter dem under elgjakta eller rådyrjakta. Sitter du på post i et område hvor det er orrfugl er det lurt å merke seg hvor fuglen holder til. Du finner fort ut at de har sine favorittrær, både for beiting og for hvile. Når du er kjent i terrenget er det ganske enkelt å lage en løype som du kan gå for å sjekke de mest aktuelle stedene for fugl.

Når du speider bør du som alltid på skogsfugljakt se etter ekskrementer. Når det er snø er de lettere å finne enn om høsten. Er det lite snø må du huske og også se etter fugl som sitter på bakken.

HAGLE: Hvilken hagle skal du gå for? Foto: Kristoffer Kippernes.
Les også
Toppjakt-tiurjakt-3
ORRHØNE: I siktet, men den får leve. Jeg skyter bare hannfugl på toppjakt.

Dra til Sverige!

Jeg har jaktet på både orrfugl og tiur med rifle i mange år. Når snøen kommer i november og desember er det fint å jakte i Norge. Vær oppmerksom på at ikke alle som selger jaktkort på skogsfugl tillater toppfugljakt. Sett deg derfor godt inn i reglene før du kjøper kort.

tiur i toppen av trærne
TOPP-TIUR

Når moder tenner alle lys og kalenderen viser lille julaften er det siste jaktdag i Norge. Da er Sverige et godt alternativ, og der kan du både jakte i romjulen og ut januar. Et godt sted å starte for å finne jaktområder i Norge er Inatur, for jakt i Sverige kan du forsøke Svenska Jaktportalen. (Se ellers faktarammen.) Når du har funnet jaktområdet så er det på tide å finne fugl. 

LES OGSÅ: Finn din egen tiurleik

Toppjakt-tiurjakt-5
TOPPFUGL: Ingenting slår følelsen av å overliste en tiur vinterstid

Våre 10 beste tips til topptjakt på tiur

1. Velg en god rifle som du skyter godt med.

Elgrifla fungerer fint. Både 6,5 x 55, .308 Winch. og .30-06 Sprg er utmerkede kalibre på toppfugljakt. Husk å ikke bruke ekspanderende ammunisjon. Helmantel fungerer godt. Det samme gjør match-ammunisjon med en liten åpning i spissen. Disse gir som regel også god presisjon.

Kalibre som .222 Rem og .223 Rem er også gode på toppfugl, men de er mer følsomme for vind enn kulene i de tyngre kalibrene. Skal du bygge deg opp en ren toppfuglrifle, ville kalibre som 6mm BR, 6mm PPC og 6XC være gode kandidater. Tenk også på vekta på rifla. Toppfugljakt er mye gåing og bæring.  

2. Bruk et kikkertsikte som forstørrer minst 12 ganger.

En kulebanekompensator er en stor fordel, slik at du kan skyte presist på ulike avstander ved å justere siktet i høyden. Lokk som dekker linsene er i praksis et must, da det er svært lett å få snø på linsene.

Toppjakt-tiurjakt-6
Toppjakt-tiurjakt-6

3. Skyt inn rifla med en patron som samler godt.

Vær forberedt på avstander på rundt 200 meter. Da er fuglen ikke stor. Det er også viktig at du skyter inn under samme temperatur som når du skal jakte. Treffpunktet i + 20 grader om sommeren er noe helt annet enn treffpunktet i – 20 om vinteren. 

4. Bruk lyddemper.

Det sparer hørselen, men kan også gi deg flere sjanser. Sitter det to tiurer i et tre bør du skyte den fuglen som sitter nederst først. Bli ikke overrasket om den som sitter øverst blir sittende, og du får skuddsjanse på den også. 

5. Sett en tape eller en kondom over løpet.

Når snøen faller ned fra trærne du smyger deg under, så er det fort gjort å få snø i pipa. Du kan gjerne skyte med tape eller kondom foran munningen. Presisjonen påvirkes ikke.

Toppjakt-tiurjakt-7
LIGGENDE: Skyt med støtte over en sekk eller lignende. Det er krevende å skyte fugl i topp når avstandene blir godt over 100 meter.

6. Kamuflasje om vinteren er viktig.

Kle deg i hvit kamuflasje, gjerne av den typen som er litt brutt opp med kvistmønster i svart. Det viktige er å minimalisere konturen av et menneske. Husk også gamasjer om du går på ski. Det er en fordel at også de er hvite. Noen kamuflerer også rifla. Jeg gjør det ikke, men det skader ikke om du gjør det. 

7. Bruk en god håndkikkert, helst med innebygget laseravstandsmåler.

Hvis ikke bør du ha en laser ved siden av kikkerten. Skyteavstandene kan bli krevende på toppjakt, og det er viktig å vite nøyaktig avstand for å sikre treff. Laseren kan også brukes til å finne stedet du ønsker å skyte fra. Ser du et sted du kan smyge deg til, kan du måle avstanden dit og trekke den i fra avstanden til fuglen. Er den innenfor den avstanden du behersker, så har du funnet et bra sted å skyte fra.

Dame sikter med rifle
Les også
Toppjakt-tiurjakt-8
SPEIDING: Bruk kikkerten flittig. Fuglene er ikke alltid like lett å se med det blotte øye. Noen ganger ser du bare litt av fuglen som stikker frem bak en furugrein.

8. Skyt med anlegg.

Rifleskyting er krevende, og allerhelst bør du ligge og skyte med sekken som anlegg. Om du er nært fuglen kan du også bruke skistavene som anlegg for knestående skyting. Fest den ene håndreimen på den andre staven og motsatt. Kryss stavene og du får en høy tofot hvor du kan legge rifla i håndreimene. 

9. Husk brede ski med solide bindinger.

Å gå i løssnø er krevende, derfor bør du bruke så brede ski som mulig. Jeg bruker jaktski som flyter godt på snøen. I tillegg kan det være smart med truger. Både som sikkerhet om bindingen på skien skulle ryke, og fordi du kan få bruk for truger med stegjern på bratte og isete steder.

Toppjakt-tiurjakt-9
TAPE: Bruk en tape eller løpskondom over pipa for å hindre at du får snø i løpet.

10. Tenk sikkerhet!

Skudd mot fugl i topp er sikrere enn du tror, men om du vet det ligger en bygd en kilometer i skuddretningen bør du være varsom. Sjansen for at en kule som bommer på en tiur skal treffe noen er mikroskopisk, men det er ikke verdt å ta unødige sjanser. 

Til slutt: Det blir ikke nye kull av storfugl og orrfugl uten hunnfugl. Med rifle og kikkertsikte klarer du å se forskjell på tiur og røy, orrhane og orrhøne. Spar hunnfuglene. Da bidrar du til å holde bestanden oppe!

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om å jakte tiur

Toppjakt-tiurjakt-10
ORRHANEN: Falt for en helmantelkule i .308 W.

Tiurjakt i Sverige

I Norge forgår toppjakt etter tiur i perioden fram tom. 23. desember. Men i nabolandet er det fullt mulig å fortsette jakta til 31. januar. Dette gjelder også for orrfugl. 

NB: Vær oppmerksom på at dette utelukkende gjelder tiur og orrhane; røy og orrhøne er forbudt å skyte i denne perioden.

Leter du etter jaktterreng/områder å jakte på i Sverige, anbefales www.inatur.se. Ikke bare for toppjakt, men også for all annen jakt og fiske i nabolandet. 

Glem ikke å registrere våpenet ditt før toppjakta i Sverige. Du kan registrere elektronisk på nettsidene til svensk toll www.tullverket.se eller ved en svensk tollstasjon. Du bør også undersøke de svenske reglene knyttet til innførsel av lyddemper. Lyddempere kan også være eksportregulert ved utførsel frå Norge.

Publisert 1. januar 2018 kl 12.00
Sist oppdatert 9. oktober 2023 kl 13.00
annonse
Relaterte artikler
VÆRBESKYTTELSE: Jervehiet fra Jervenduken gir hunden bra beskyttelse mot dårlig vær.
Fjellduk til hunden

Fjellduk til hunden

SLITER: Elgen er på vikende front i store deler av landet. På samme tid er antallet felte hjort på vei oppover, også i områder der elgen tradisjonelt har vært helt dominerende.
Fellingsstatistikk for 2023

Hjorten tar over for elgen

REVESPESIALIST: Geir Johansen tilbringer rundt 250 timer i gluggen fra slutten av november til 1.april.
Suksess med åtejakt

16 gluggsesonger og 300 rever

Jaktreisen til Sør-Afrika ble skoleårets høydepunkt for de to elevene ved linja Jakt & Fiske på Bjerkely folkehøyskole. Her ser vi lærer Frank Forbord flankert av Petter Trøhaugen Svendsrud (til venstre) og Vetle Tandberg Flåto.
Folkehøyskole med jaktlinje

Med jakt på timeplanen

Antall jegere som betalte avgift for jaktåret 2023/2024 sank med 5 prosent, det laveste på et kvart århundre.
Færre betalte jegeravgift

Færre betalte jegeravgift i fjor

JEGERs fotokonkurranse 2024
JEGERs fotokonkurranse 2024

Kreativt bilde vinner første runde

annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen