Nye jegere – nye frakt-metoder

Allerede andre dagen under reinsjakta fikk Daniel Skillinghaug (17) fra Holmestrand felt sin første rein. Uttransporten fra Rendalen Østfjell var en smule original til reinsjakt å være.

Sist oppdatert 17. desember 2023 kl 00.00
villreinjakt, sykkel, uttransportering
Villreinjakt med sykkeltransport er ikke et vanlig syn.

Daniel og medjegerne satt oppe i fjellet og speidet da de fikk se en flokk på omtrent ti dyr på full fart østover. 

– Planen var å løpe for å avskjære dyra. Men idet vi begynte selve ansmygingen og var nesten på skuddhold, ble flokken støkket av en fotturist. Jeg trodde dermed sjansen gikk fra meg, forteller Skillinghaug.

Men Daniel hadde flaks: Dyra vendte og kom isteden rett mot ham!

Kaldt hode

– Jeg la meg klar. En av kalvene kom fri av flokken, så jeg bestemte meg for å ta denne. Men skuddvinkelen ble litt feil: Kalven sto på skrå, så jeg bestemte meg for å holde an.

På dette tidspunktet hadde den unge jegeren dyra på bare 60 meters hold, så det holdt hardt å bevare hodet kaldt og avtrekkerfingeren i ro. Men han ville være sikker på å lykkes med sin første reinsfelling. 

– Brått ser jeg at en annen kalv står fri med bredsiden til. Jeg flytter trådkorset over på denne og skyter. Kalven hopper til et par ganger før den går overende, forteller Daniel fornøyd. Kalven falt for en perfekt plassert kule i 6,5x55. Jakta pågikk like øst for Søvollhaugen.

Les også JEGERS gode tips til å lykkes på villreinjakt

Sauer og sykkel

Resten av dyra løp ikke avgårde, men ble stående før de trakk videre innover fjellet. For ikke å skremme dyra unødig, ventet Daniel til de var på 200–300 meters hold før han reiste seg og gikk bort til kalven.

Hele jakta ble observert av erfarne villreinjegere som fulgte med på avstand. De roser unggutten for god jaktmoral, at han holdt hodet kaldt i en stressende situasjon og at han lot dyra trekke unna før han reiste seg opp fra der han skjøt.

Den unge jegeren fra Holmestrand valgte imidlertid en utradisjonell måte å frakte dyret ut av terrenget og til familiens bil: Kalven ble nemlig syklet ut med Sauer’n over skuldra!

Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i oktober 2018.

Publisert 1. oktober 2018 kl 12.00
Sist oppdatert 17. desember 2023 kl 00.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen