Setter mest populære jakthund i 2021

Antall nyregistrerte engelsk settere har økt med nesten 37 prosent siden 2020. – Gledelig, sier raseklubben.

Sist oppdatert: 17. april 2022 kl 20.00
Engelsk setter på setervoll i fjellet ved Syndin
Engelsksetteren er igjen Norges mest populære jakthund, viser nye tall fra NKK. Foto: Alexander Schindler
Lesetid: 3 minutter

Hvert år publiserer Norsk Kennel Klub (NKK) statistikk over nyregistrerte hunder blant ulike raser.

Hundestatistikken for 2021 viser at det er en stor økning i antall jakthunder i Norge. Engelsk setter er igjen for første gang siden 2018 øverst på tronen blant jakthundrasene.

– Vi regnet med at vi skulle bli færre medlemmer da koronaen kom. Det er gledelig at vi har hatt en så voldsom økning i fjoråret. Samtidig er det et stort ansvar, både for nye eiere og oss som rasehundklubb, sier leder Iver Melby i Norsk engelsksetterklubb.

Han trekker frem rasehundens allsidighet som noe av forklaringen på den økte interessen.

– Den engelske setteren har hevdet seg på både lavlandsprøver, høyfjellsprøver, skogsfuglprøver og på fullkombinerte prøver. Hundene fungerer også godt til agility, og i år stiller det et eget engelsksetterspann i NM i hundekjøring, sier Melby. 

Guide: Slik får du en god fuglehund

Også de andre setterrasene har hatt en markant økning i fjoråret. Det er registrerte over 35 prosent flere gordon settere i Norge fra 2020 til 2021, og rett i underkant av 30 prosent flere irske settere i samme periode.

Flere retrievere

Selv om golden retriever ikke lenger kan skilte med flest nyregistreringer blant jakthundene, øker også retrieverrasene i Norge, med unntak av chesapeake bay retriever.

Både golden og labrador retriever kan skilte med godt over 1.000 nye individer i 2021, selv om neppe alle er rene jakthunder. 

Populære elghunder

Elghund-rasene er godt representert på lista over jakthunder som øker i popularitet. Norsk elghund grå hadde en økning på over 16 prosent, fra 811 registrerte valper i 2020 til 968 grå elghund i 2021.

Den største prosentvise økningen blant elghundene er det dog den sorte elghunden som står for, med rett i underkant av 37 prosent. Rasen hadde 230 registrerte valper i 2020 og 365 registrerte valper i fjor.

JEGER har tidligere skrevet om at flere jaktlag går over til bandhundjakt grunnet ulveproblematikk, samt at norsk elghund sort er populær blant hjortejegere og reinsjegere

Jämthunden er tilbake blant de mest 25 mest etterspurte rasene i Norge sett under ett, etter et opphold i 2020. I fjor ble det registrert 443 nye jämter.

Rådyrhunder og ujevne støvere

Også jakthunder som ofte brukes til rådyrjakt og harejakt, økte i antall i fjor. 

I 2021 ble det for eksempel registrert 442 beagler, 351 drevere og 100 basset fauve de bretagne. 

Les også: Harejakt med haldenstøver

Hos støverrasene er det varierende utvikling i antall registrerte nye hunder i fjor. Både luzernerstøver, haldenstøver og schweizerstøver har en nedgang, mens finsk støver og hamiltonstøver økte i antall. I fjor ble det registrert kun én schillerstøver. 

Interesse for treskjellere

Norrbottenspets og finsk spets er små raser i Norge. Begge spisshundrasene hadde dog en framgang i antall registrerte hunder i 2021.

– Rasene er små i Norge og selges stort sett til jegere. Men vi har hatt en litt større fremgang enn forventet, sier leder Tom Rune Lund i Norsk Spesialklubb for Finsk Spets og Norrbottenspets (NSFN).

Han sier at spetsene også er gode familiehunder i tillegg til å være utpregede jakthunder.

Se komplett statistikk på NKKs nettsider.

Er du nysgjerrig på hvordan skogsfugljakt med en treskjeller fungerer? Da bør du lese vår guide.

Publisert 17. januar 2022 kl 11.34
Sist oppdatert 17. april 2022 kl 20.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen