Hva er det som gir komfort i en jaktstøvel? Og hva gjør at den egner seg til å gå med last på ryggen? Kanskje er det viktigste at den er vanntett og ikke gnager. Muligens er sålens demping viktig dersom du vandrer mye i fjellørkenen etter rype. 

Komfort handler også om trygghetsfølelse. Derfor bør sålen holde deg trygt oppreist både på vått og tørt underlag, særlig når du kliver i sleipe vestlandslier etter hjorten. Og dessuten må støvelen støtte fotbladet når du går på skrå i bratt terreng. Målet må jo være å unngå at du er totalt utslitt i foten etter endt jaktdag. 

Annonse

Finnes det en støvel som oppfyller alle disse kriteriene? Nei, det gjør ikke det. Men et par av testdeltakerne i JEGERs store test kommer faktisk snublende nær.

Test-av-jaktstøvler-for-kvinner-2
GELENKFLEKS: Salomon har en veldig myk såle som lett gir etter både på tvers og diagonalt i vanskelig terreng.

Subjektive følelser

I testen har vi tatt for oss damemodeller som kan brukes både under jakt og fjellvandring.

Det er ulike prisklasser, men alle har lavt til halvhøyt skaft. De råeste «offroaderne» som er beregnet for de aller tyngste børene er med vilje utelatt, for det blir som å sammenligne en el-bil med en traktor.

Komfort er det høyest rangerte kriteriet, men alt som er nevnt ovenfor blir også vektlagt. Kvinnene som har testet støvlene, har brukt dem til turer på og utenfor sti, med lett til moderat bør på ryggen. 

Støvler er vanskelige å teste. Når det kommer til konkrete vurderinger, er det ikke alltid like lett å sette fingeren eller tåspissen på hva som gjør utslaget. Subjektive preferanser spiller inn: En støvel som er komfortabel på én fot, behøver ikke nødvendigvis være det på en annen jegers fot. Dette har testen vist til all tydelighet, fordi kvinnene i testen har ganske forskjellig fasong på sine undersåtter.

«Det er en del ting du bør ta stilling til for å avklare ditt behov, før du finner den riktige støvelen for deg. I vår test er trygghet og komfort vektlagt høyest, men bare du kan bedømme hva som er en god jaktstøvel for deg.»

Gå for gamasjer

Enkelte egenskaper tenderer likevel til å oppleves likt. Faktorer som støtte og grep er nok mer objektivt enn komfort. Evnen til å motstå vanninntrenging er også relativt objektivt. Her vil imidlertid stell og smøring spille en vesentlig rolle i det lange løp.

Ulempene med halvhøye og lave jaktstøvler er selvsagt at rusk og rask lettere kan finne veien oppi fottøyet. Vadedybden rammes også. Men har du en sterk ankel og unngår disse risikofaktorene, vil du på slutten av dagen prise deg lykkelig for at du ikke valgte de gamle, tunge fullsize-støvlene dine. Gamasjer er i så måte et særdeles undervurdert klesplagg.

Test-av-jaktstøvler-for-kvinner-3
STRAMT PÅ FOTEN: Det beste er ordentlige snøremaljer, noe fem av seks støvler i testen har.

Kunststoff versus lær

Støvler både i kunststoff og lær kan være supre å gå med. Men har du trasket i dagevis i regnvær og bløt myr iført lærstøvler, kan vekten øke drastisk. Læret rekker rett og slett ikke å tørke over natten. Smøring hjelper selvsagt, men langvarig bruk under fuktige forhold gjør at man taper mot vanninntrenging i de ytre lagene. Under slike forhold har en støvel i kunststoff klare fordeler. Sjarmfaktoren er kanskje ikke like høy som med lær, men syntetisk materiale suger ikke vann på samme måte. 

Testen har foregått gjennom både høst, vinter og vår. Særlig om vinteren viser det seg at lærstøvler oppleves som varmere. Hvor tykt fôr som finnes inni, spiller selvsagt en stor rolle, men det er nå engang slik at lær har en viss naturlig isolasjonsegenskap som plastaktig kunststoff ofte ikke har. I denne testen var Bergans´ lærstøvel klart varmest og følgelig vårt førstevalg vinterstid.

Membran eller ikke?

Alle støvlene i testen har membran, så nær som Lundhags. Membranstøvler er i utgangspunktet helt vanntette uten å miste alt av pusteegenskaper. Som regel vil membranen ryke før støvelen er utslitt, og man må derfor ta høyde for at den ikke er vanntett i siste del av levetiden. Da kan det være en fordel med lærstøvel, siden denne kan smøres med voks selv om membranen er slitt.

En støvel uten membran har visse fordeler. Den har færre lag fôr innenfor ytterlæret, og vil kunne sitte tettere på foten. Ofte er den lettere å stramme til, nettopp fordi det ikke er så tykke lag som skal strammes. En annen fordel er at en membranfri støvel gjerne tørker raskere når den først er blitt våt. Igjen fordi det er en enklere konstruksjon som holder på mindre fuktighet. Men en membranstøvel krever generelt mindre inngåing fordi den har mer polstring, og den er mindre avhengig av jevnlig smøring.

Test-av-jaktstøvler-for-kvinner-4
SUPERSÅLE: Bergans (til venstre) har det beste våtgreptet, fulgt av Alfa.

Umerkelig til stede

Det er med andre ord en del ting du bør ta stilling til for å avklare ditt behov, før du finner den riktige støvelen for deg. I vår test er trygghet og komfort vektlagt høyest, men bare du kan bedømme hva som er en god jaktstøvel for deg. 

Aller viktigst er alltid å prøve støvelen på foten i butikken, for det er først da du kjenner hvor skoen trykker. Prøv den om mulig opp og ned noen trapper, for å kjenne hvordan den sitter på hælen. Kjenn etter om støvelen kjennes behagelig og er lett å stramme. 

For til syvende og sist er det individuelt hva som er en god jaktstøvel. Men som en oppsummering kan vi kanskje si at den beste støvelen er den du ikke tenker over at sitter på foten?

Begrepsavklaring

  • Tverrstivhet: Hvor lett sålen bøyer seg sidelengs når du holder tak rundt hælen og vrir sålen sideveis. En såle med dårlig tverrstivhet vil gi etter og vri seg når tyngden flyttes fra hælen og framover. Det gjør at den oppleves mer ustø i ulendt terreng og gir mindre støtte til ankelen på lange marsjøkter.

  • Gelenkstivhet: I sålen finnes en stiv gelenk fra hælen og fram mot tåballen. Bøyen i sålen bør komme på samme sted som fotbladet ditt naturlig bøyes. 

  • Hælsete: Tung bør i skrått terreng belaster hælen. Hvis støvelen er myk rundt hælen, vil den gi etter i stedet for å gi støtte til resten av foten.