Hjem
 / Aktuelle tester i JEGER

Aktuelle tester i JEGER

En ultralett jaktanorakk fra Swazi og en stortest av magnumpatroner til hagla er noen av testene i den aktuelle utgaven av JEGER.

Sist oppdatert 10. november 2021 kl 10.00

Vi i JEGER legger vår flid i å teste forskjellig utstyr for jegere. Målsettingen vår er å guide til jaktutstyr som gjør det best i test, for å gi deg bedre utbytte av jaktinteressen. 

Dette er produktene vi har testet i utgave 10-2021 av JEGER:

Intuitiv termisk kikkert

Den tekniske utviklingen går raskt fremover, ikke minst når det gjelder termiske kikkerter. Vi er akkurat ferdige med å teste en særdeles god modell fra Steiner. Den skiller seg ut ved sin intuitive bruk og imponerende mulighet til å oppdage selv små dyr. Vi vil tippe at du går den mørke årstiden litt annerledes i møte med en slik på innerlomma. Du kan lese enda flere detaljer i vår test av Steiner Nighthunter H35.

Varm bukse for damer

Deerhunters nye jaktbukse for damer er en varm og behagelig bukse for kvinner med former. Alt i alt fremstår buksa som en god modell, dog med noen forbedringspunkter. Les mer i testen av Lady Raven Trousers Elmwood.

Billig skytebenk

En god skytebenk koster gjerne fra tusenlappen og et godt stykke oppover. Derfor var det ekstra spennende å teste Biltemas overraskende kompakte variant til den nette sum av 349 kroner. Lurer du på om Biltema Skytestøtte gjør jobben? 

Lett og vanntett

Vil du helst være vanntett på jakt når regnet strømmer ned, men er lei av å bli klam av svette? Swazi har laget en kompakt lettvektsanorakk som får plass i en brystlomme. Slik kan du gå i pustende og lydløse klær når været tillater det, og hive på deg en beskyttende anorakk når himmelen åpner seg. Les alle detaljer i vår test av Swazi Tahr Ultralite.

Flytende jaktmaskin

Drømmer du om å jakte fra kajakk, men har vært bekymret for om du er stødig nok i hofta til å skyte fra en slik farkost? Da bør du lese vår test av Old Town Bigwater PDL 132, en stødig og allsidig kajakk bygd for jakt og fiske. Pedaler som driver en propell under vann gjør også at du har hendene fri til hagla når det virkelig gjelder.

Stortest av magnumpatroner

Mange jegere tror at overgang til magnumpatroner nærmest automatisk gir mer vilt i sekken. Men hvor god er inntrengningen på slike patroner sammenlignet med vanlige haglpatroner? Vi har testet ti forskjellige magnumpatroner for deg.

Holder deg varm

Temperaturen skal ikke falle for mye før de fleste jegere blir kalde av å sitte på post. Og en kald jeger er som kjent en dårlig jeger. Derfor har vi testet et norskprodusert mellomplagg med innebygde varmepaneler som absolutt er verdt en titt for frossenpinner. Les mer i vår test av Heat Experience Grid Fleece.

Moderne lettvektsbørse

Som første magasin i Norge har vi testet den nye hagla Beretta Ultraleggero, ei lettvektshagle som produsenten kaller for revolusjonerende. Og børsa er absolutt lekker! Men om den virkelig skriver et nytt kapittel i boken om lettvektshagler? Det får du svar på i vår test av Beretta Ultraleggero.

Sauer vs. Sauer vs. Sauer

Vi har gjennomført en aldri så liten Sauer-duell, der Sauer 100 måtte bryne seg mot både Sauer 101 og Sauer 404. For hver modell vi gikk opp, doblet prisen seg. Spørsmålet da vi testet tre rifler fra Sauer i ulike prisklasser var; får du det du betaler for?

Tester i JEGER nummer 9/ 2021

Stilig jaktdress for damer

Norske røtter og dansk design resulterer i en parkas, ei bukse og en fleecejakke litt utenom det vanlige. Til sammen skal VRTBR C7 fungere som en jaktdress som har det aller meste i orden. Vi har testet dameversjonen, og vurderer om VRTBR C7 har tilstrekkelig gjennomtenkte løsninger.

Strøkent allroundsikte

Ja, det koster, så er Swarovskis kikkertsikte Z8i 1,7-13,3 x 42 P verdt sin vekt i gull? Det er et meget allsidig sikte med mange finesser, blant annet Swarolight og parallaksejustering på venstre tårn med sperre på 100 m. Nevnte vi at det er lett å ettermontere kulebanekompensator? Les hvorfor vi gir Swarovski Z8i 1,7-13,3 x 42 P toppkarakter

Med kjøtt på sleden

Har du drømt om en enklere metode for å trekke felt vilt ut av terrenget? Dead Sled er en sammenrullbar «kjelke» som du kan bruke for å slepe hjortevilt. Størrelsen vi testet vil fungere godt for å frakte simler, hjortekoller og andre mellomstore dyr. Men terrenget bør ikke være for bratt eller steinete. Les mer i vår test av Dead Sled.

Dobbel ull er dobbelt gull

Vi har testet undertøysettet Aclima Doublewool, som består av en overdel med høy hals og en longs. Begge plaggene har ullnetting innerst, med «Warmwool» utenpå. Resultatet er et slitesterkt og varmt sett ullundertøy, og Aclima Doublewool når helt til topps i vår test.

Solid mellomplagg fra Härkila

Vi har tidligere testet skalldressen Härkila Mountain Hunter Pro, og var særs fornøyd. Nå har vi langtidstestet tilhørende mellomplagg Härkila Mountain Hunter Pro WSP jakke og Härkila Mountain Hunter Insulated bukse. Begge plaggene har fiffige detaljer og er vel verdt en titt. Les hvorfor vi anbefaler begge to i vår test.

Stabil kikkert i 12x28

Det er etablert sannhet at håndholdte kikkerter med en forstørrelse over tigangeren er vanskelige i bruk, rett og slett fordi vi ikke klarer å holde kikkerten rolig nok. Med innebygd stabilisator i kikkerten hører dette problemet fortiden til. JEGERs test av Fujinon Techno Stabi 12x28 viser at det er svært anvendelig med stabilisatorkikkert.

Svindyr og svinbra

Det er ikke ofte JEGER tester hagler til en kvart million kroner. Vår hagleekspert fikk kloa i en Beretta SL3 og er himmelfallen over både det lekre utseendet og kvaliteten på børsa. For selv om dette er et smykke, så har Beretta også laget et bruksvåpen som kan vare i generasjoner. Les mer i vår test av Beretta SL3.

Mauserduellen

Vi har testet Mauser M18 mot Mauser M12 Extreme for å finne ut om rifla som koster det dobbelte fortjener prisdifferansen. For det er liten tvil om at begge to er meget gode børser. Svaret får du i vår test av Mauser 12 vs Mauser 18.

God kombi til god pris?

For alle som jakter slik at det kan bli aktuelt med både hagleskudd i flukt og prikkskyting, storvilt og småvilt, dukker det opp situasjoner der du ønsker deg både hagleløp og rifleløp. Da kan et kombinasjonsvåpen være løsningen. Vi har testet tre kombier for å finne ut av du kan få en god kombi til en overkommelig pris.

Ny ammo midt i jakta?

Det hender at den lokale sports- og våpenbutikken går tom for din favoritt innen storviltammunisjon mens jakthøsten går sin gang. Derfor har vi laget en stortest av rifleammunisjon slik at du kan finne en god storviltpatron hvis du brått må bytte ammo. Les deg opp i vår test av 20 riflepatroner.

Tester i JEGER nummer 8/ 2021

Revolusjonerende kikkert

En god teleskopkikkert lar deg speide etter vilt på lange avstander. Men å jobbe konsentrert med ett øye er ofte veldig slitsomt. Nå hører det fortiden til. Swarovski har begått kunststykket å revolusjonere teleskopkikkerten med dobbelt okular med sin BTX 35x95!

Smart bino bag

Lei av å ha kikkerten dinglende rundt halsen? Stone Glacier har en spennende løsning med sin Bino Bag. Her er kikkerten din lett tilgjengelig og godt beskyttet uten at du får vondt i nakken, og uten at den kommer i veien når du bøyer deg eller kryper fremover. Les mer i vår test av Stone Glacier Skyline Bino.

Solid sekk for damer

Vi er akkurat ferdig med å teste Osprey Ariel 85 plus, en stor ryggsekk for kvinner. Her får du lett plass til alt du trenger, både på korte og lange turer. Sekken fremstår solid til det aller meste, men har likevel noen små forbedringspunkter. Finn ut mer i vår test.

Amerikansk ammo for norske jegere

Amerikanske Federal har laget patroner i snart 100 år. Duger de for norske storviltjegere? Vi tester et stort utvalg, slik at du kan finne de beste patronene for din jakt og dine krav til inntrengning og presisjon. Les mer i vår gjennomgang av Federals ulike patroner.

Med bikkja rundt magen

Å ha hendene fri når du skal håndtere hunden, er ofte en fordel. Her kommer magebeltene til sin rett. Denne gangen har vi testet en rimelig variant fra Gaupa, som absolutt har noe for seg. 

Smart ullundertøy livet ut

Med ullundertøy fra Northern Playground slipper du å ta av deg skoene for å få av deg den svette ullongsen. Eller blotte bysten om du vil skifte BH. At produktene også har gratis livstidsservice er bra for miljøet. Les mer i vår test av Northern Playground Zipbra og Ziplongs.

Jakthansker med god passform

Härkilas jakthansker Pro Shooter holder fingrene varme tidlig i sesongen, og kan fungere som innerhansker i votter når kulda biter skikkelig. Passformen er nydelig, og våpenhåndteringen går som en drøm. Men slitestyrken kunne vært bedre. Les mer i vår test.

Lett og justerbar riflestokk

Det blir mer og mer vanlig med justerbare riflestokker. Denne gangen har vi testet modellen KCC Short, en utmerket stokk for alle som leter etter en slank og ergonomisk stokk med gode justeringsmuligheter. Les hele testen her.

Nedbrytbar hagleammunisjon

Jegere skal plukke opp tomhylsene sine. Om uhellet likevel skulle være ute, har produsenten Bioammo nå kommet med en serie haglepatroner som skal være tilnærmet fullt nedbrytbare. Men duger de som jaktammunisjon? Svaret får du i vår test

Instant coffee for felten

Du sitter på post og er kald og kaffetørst. Eller fremme ved bilen og lengter etter det flytende sorte gullet. Men termosen er ubønnhørlig tom. Vi har testet Self Heater +42°, en éngangs kaffeboks som varmer opp drikken på tre minutter. Falt den i smak?

Kikkertsikte for Ole Brumm?

På optikkfronten har vi testet et nytt kikkertsikte fra Sightmark, nærmere bestemt Citadel 3-18x50 MR2. Siktet er beregnet for langholdsskyting og jakt. Det følger med et lite lass av utstyr. Duger det i praksis?

Råbra halvauto!

Med 303 Synchro XT har Sauer laget en rifle som nesten får vår rifleekspert til å endre meninger om halvautoer. Flere av ankepunktene han tidligere har hatt mot slike rifle står for fall etter testen av denne børsa. Les hele testen for å lære mer.

Tester i JEGER nummer 7/ 2021

Fikk du med deg at vi har en stor samletest av gode kikkertsikter til under 10.000 kroner? Vi har tatt åtte sikter nærmere i øyesyn, og fant ut at konkurransen er overraskende jevn.

Praktisk slipejigg fra Work Sharp

Mange jegere har et forhold til båndsliperne fra Work Sharp. Denne gangen har vi testet selskapets nye slipejigg. Klarer de å konkurrere med andre merker som har laget slike jigger lenge? Svaret får du i vår test av Work Sharp PAJ.

Skalldress med evig impregnering?

Helly Hansen er ikke beskjedne i løftene, når de lover evigvarende impregnering på skalldressen Odin 9 Worlds Infinity. Selv om dressen primært er tenkt brukt til frikjøring og klatring, kan den ha interesse for rypejegere på utkikk etter en vinterdress.

Nytt navn på den termiske fronten

I takt med at teknologien blir allemannseie, dukker det opp nye leverandører. Det er tilfelle med Night Pearl, som har laget en termisk kikkert som fremstår gjennomtenkt. At den er billigere enn mange andre, skader jo heller ikke. Les mer i vår test av Night Pearl Scops 25 ELITE.

Helmaks halvauto for våte jegere

Har Franchi rett og slett laget ei ultimat hagle for jegere som stortrives når det er som våtest? Halvautomaten Franchi Affinity Elite Cobalt fremstår som et solid våpen for andejakt, gåsejakt, sjøfugljakt og andre fuktige jaktformer. Skjeftet i halvautohagla vi har testet har kamomønsteret Optifade Timber.

Utfordrer Garmin på pris

Kartmannen AS har laget en serie kart til GPS-enheter som konkurrer med Garmin på pris. Selv om detaljnivået er annerledes, vil kartene fort kunne være gode nok for norske jegere. Vi fant lite å klage på i vår test

Kikkertsiktefest

I tillegg til vår store breddetest av gode kikkertsikter til under 10.000 kroner, har vi også kjørt test av amerikanske Sightmark Citadel 1-6x24. Med skarpt senter og grei nok skarphet ut til kantene, er det et kurrant sikte til drivjakt.

Puss, puss, så får du….

...ren børse som holder lengre og gjør jobben! Det er ingen grunn til å sløve med våpenstellet på jakttur om du bruker Niebling Custom Kit, enten alene eller sammen med en Bore Blitz! Les mer i vår test

Varm og stille fleece

Swazi er populært blant norske jegere. Vi har testet fleeceanorakken Nahanni Shirt, og er langt på vei fornøyd. Den har få detaljer som bråker og er behagelig i bruk. Finn ut om jaktanorakken er noe for deg i vår test av Swazi Nahanni Shirt.

Tester i JEGER nummer 6 / 2021

Solid flerbrukstelt fra Hillebergs

Vi tester Hillebergs Nammatj 3 GT, et solid telt for ekstrem bruk som faktisk gir deg ​​​​​tre telt i ett om du kjøper ekstra stangholdere. Bruk for all del teltet som tiltenkt når været tilsier det. Men er det ikke mye mygg, kan gramjegere fint bruke ytterteltet for seg. Og er det finvær, duger også innerteltet på egenhånd. 

Høye støvler med god komfort

Tidligere har vi testet Crispi NW Titan, og var fornøyd med støvelen. Denne gangen er det storebror Hunter Evo som skal til pers. Klarer den å prestere godt under variert jakt i ulike krevende terreng? Svaret finner du i testen av Crispi Hunter Evo

Dagstursekk med fiffige løsninger

Osprey har med modellen Talon 33 laget en dagstursekk jegere bør være ekstra oppmerksomme på. Det går nemlig lekende lett å få staver ut av veien når du jakter på ski, i tillegg til at sekken har en lomme som bør glede brukere av gamle Garmin Astro. Les hva vi synes om sekken totalt sett i vår test. 

Termisk kikkert som tar kaka

Vi har hatt gleden av å teste det som antakelig er det råeste termiske utstyret på det sivile markedet! Pulsar Accolade 2 LRF XP50 PRO har to okular slik at du blir mindre sliten av å bruke kikkerten, og en kvalitetsfølelse av de sjeldne. Men den har og sine forbedringspunkter. 

Smarte kit for å trene med salong

Om du har Blaser R93 eller R8, er et 22LR-kit til en av disse to riflene en god investering for å få mengdetrening. Med enkle grep kan du gjøre jaktrifla om til en salongrifle der vekt, stokk og avtrekk holder seg likt. Men moroa koster.

Greit startsett for hjemmeladere

Hornady har laget et ladesett for nybegynnere som inneholder det meste du trenger for å komme i gang med hjemmelading. Settet er oversiktlig, og gir mye utstyr for pengene. Les testen for å finne ut av hva som følger med, og hva du eventuelt bør vurdere å kjøpe i tillegg.

Solid packraft for jegere…

.... og vanlige friluftsfolk! Norseraft er designet i Norge, og modellen Viking gruser fort andre konkurrenter på pris. Og kvaliteten, den er slett ikke dårlig! Les testen for å finne ut av hvordan vi har testet packraften, og hvorvidt du bør vurdere den som farkost under jakta.

Tester i JEGER nummer 5 / 2021

Forrige måned testet vi blant annet en bunnsolid jaktdress, tre kronografer, sovepose, hundesele, solcellepanel for viltkamera og en bærbar strømstasjon

Hundesele

KK-import har overtatt produksjonen av produkter fra Gaupa. Vi tester om Gaupa sporingssele holder mål.

Lading av viltkamera

Med et solcellepanel kan du forlenge driftstiden på viltkameraet ditt nærmest i det uendelige, i alle fall forutsatt at du lærer deg å sette det opp riktig. Sjekk Brecoms solcellepanel.

Vakumpakker

Denne solide maskinen fra Status Innovation passer bra for jaktlag eller ivrige jegere som trenger store vakuumposer. Status Provac 360 har noen smarte funksjoner som vi liker.

Sovepose

Kvinnelige gramjegere som vil holde varmen bør lese vår test av Sea to Summits Flame FM III, en dunsovepose på beskjedne 745 gram som likevel skal takle -4 grader på T-comfortskalaen.

Bærbar strømstasjon

Begrepet «bærbar strøm» får en litt annen betydning med Ecoflow River 600 Max, som både er et bærbart batteri og 220 volts omformer/inverter. Og skulle du glemme å lade den hjemme, kan den lades både via solcelle og sigarettenner i bilen.

Håndkikkert

Sightmarks Solitude 8x32 er en håndholdt kikkert rundt halvkiloen. Prisen tatt i betraktning leverer den godt, og kan anbefales for deg som leter etter en kikkert i mellomsjiktet.

Jaktdress

Hvor hardt kan man egentlig teste en jaktdress før det heller må kalles misbruk? Vår testekspert gjorde i alle fall sitt for å se om Härkilas jaktdress Mountain Hunter Pro holdt mål. Og resultatet må kunne kalles rimelig imponerende. 

Kronografer

Driver du med hjemmelading? Vi har testet tre kronografer på markedet som ikke er avhengige av overskyet vær for at du skal kunne måle hastigheten på kulene dine. 

Publisert 21. oktober 2021 kl 15.30
Sist oppdatert 10. november 2021 kl 10.00
Relaterte artikler
A-Tec Optima 40 lyddemper test
Test av A-Tec Optima 40

Test av A-Tec Optima 40

Test av Hikmicro Stellar SQ50

Test av Hikmicro Stellar SQ50

Biolite Campstove Complete Cook Kit kvistbrenner med tilbehør i lyngen.
Test av Biolite Campstove Complete Cook Kit

God idé som koker bort med kvisten

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Journalist: Atle Grønning
Annonser: Kjetil Sagen | Daglig leder: Anne Julie Saue