Når børser og bikkjer skal håndteres, kan truger være gull på jakt. Jeg synes truger også er langt enklere å bruke til hverdags enn ski, for eksempel når hunden skal få den nødvendige trimmen. Jaja, matfar også, da.
Med skiutstyr kommer smøring, vær- og føreforbehold. Du vil helst gå der andre har kjørt eller gått opp løype før deg – og det betyr gjerne at dere er ditto mange ute i samme ærend. Dette er ikke alltid like kjekt når man kommer halsende med bikkja i bånd og møter en likesinnet i full fart rundt neste sving.
LES OGSÅ: Test av truger for damer
Med truger kan du gå hvor du vil – flatt, bratt, hardt eller løst. Du kan lage ditt eget tråkk og søke skogens ro. Og velger du skiløypa (Gud forby at du møter Løype-Fantomet, for han er hard mot de fleste), har du full brems på begge beina og kontroll på bikkja.
Verst er ikke best
JEGERs testpanel brukte derfor etterjulsvinteren effektivt i skogen, så mye at vi gikk glipp av den beste skivinteren i manns minne. 16 par truger fordelt på 12 modeller ble testa oppover, nedover og sideveis, i flatt terreng og i bratt terreng, i løyper, på skare og i løssnø.
Ut fra dette har vi kommet opp med noen anbefalinger om hvilken truge du bør velge til ditt behov. For det er ikke slik at du trenger versting-truga dersom du bare skal over bekken etter vann. Går du mest i løyper, vil de kraftigste klørne oppleves som mer til hinder enn til glede, fordi tennene hogger seg fast og bremser når du vil gå raskt.

Partest: I sluttspurten ble relativt sett like truger testa mot hverandre, med ei truge på hvert bein. Her sjekkes sidefestet til Atlas Spindrift og Tubbs Flex VRT.
Gå for to!
Men først litt trugeteori: I likhet med ski, er det slik at større er bedre hvis du er ute etter maks bæreevne. Det må du enten ta i lengda eller bredda – men det er grenser for hvor behagelig det er å gå når trugene passerer 25 cm bredde. Å gå som en hjulbeint cowboy i skogen er slitsomt for hoftene.
Også i lengda er det viktig å ikke overdrive. Det beste er i utgangspunktet å ha både ei lang truge (30 eller 36 tommer) til dyp løssnø, og en 25-tommer når snøen har stabilisert seg.
Men hva hvis du kun skal ha ett par? Tenk gjennom hva slags føre du hovedsakelig vil bruke trugene på. Skal du gå mest i løssnø i dype skoger, velg 30 tommer. Skal du primært kikke etter rypa i bratte lier når snøen har satt seg, vil du ha vesentlig bedre feste og manøvrering med 25-tommere.
«Det er vanskelig å kåre en ubestridt vinner, fordi mye kommer an på ditt behov. I slakt terreng oppleves Tubbs som et trygt valg, men i bratta holder vi en knapp på Atlas.»
Viktig bindingstid
Videre er en stabil binding viktig. Særlig hvis du skal gå mye sideveis i bratte lier, er det viktig at foten sitter godt. Men husk også at den bør være enkel å feste, slik at det ikke blir et pes hver gang truga skal av eller på. Da ender det med at du ikke gidder bruke dem.
Det fins også egne damemodeller. Det vil si, det er primært et skille på hvor stor sko du bruker: Bruker du under 42, er den kortere bindingen tilpassa for å gi mer støtte. Det avstemmes også med hælløfteren, slik at hælen faktisk treffer riktig på denne.
Med omsyn til stabiliteten bør du også se på innfestinga mellom bindingen og truga. Er denne slakk og fjærende, kan du oppleve at hælen vrir seg og anklene belastes. Samtidig er noe fleksibilitet ønskelig for at du skal kunne vinkle foten når du går i sidehelling. De beste innfestingene klarer kombinere disse to egenskapene.

Testinnspurt: Trugene ble testa gjennom vinteren, og sammenlignet til slutt i ei testløype som innbefatta sidehelling i en bekkedal.
Med klørne ute
Under truga skal du ta en god kikk på klørne. Som nevnt er det ikke alltid nødvendig med de verste tennene. Men veit du at du skal gå mye utafor allfarvei, i kupert eller bratt terreng, er grove klør et must. Sjekk at det er klør både under tåa og hælen, for hælen er vel så viktig for fraspark og hold. De beste klørne har grep både på tvers og langs, som en krans.
De beste trugene i testen har også tenner i utkant av ramma. Dette gir deg overlegent feste når du går i sidehelling. Så dersom du jakter ryper i bratte Vestlandslier, kan det være bedre anvendte penger enn ei livsforsikring.
Truger eller ski?
Det er ikke i alle tilfeller at truger kan erstatte ski. Skal du smyge i flatt skogsterreng, vil ski være stillere og noe raskere. Trugene vil alltid avgi noe støy fordi du løfter beina steg for steg. Det er dog mulig å surre fast litt granbar eller tilsvarende under trugeramma for å dempe noe støy.
Men når terrenget begynner å bli mer kupert, for ikke å si bratt, oppleves det som mye tryggere på truger i kombinasjon med våpen. Brått kan du stoppe eller snu på femøringen (utgått valuta), og skyte vinterfugl på støkk. Stavene er også noe du kan velge bort for raskere skyting. Kjøper du noen sammenleggbare, er det uansett kjapt å få dem unna veien når du smyger inn på en heit situasjon.
LES OGSÅ: Test av Ingstad Alloy Pole skistaver

Sideglepp: Fimbulvetr Rangr (t.v) sleit mer enn TSL Snow Hunter i sidehelling. Skli-sporet i snøen viser at testerens hæl-tak glipper såpass at han snubler i sine egne bein.
Velg til din bruk
Så, hva fant vi ut? Det er vanskelig å kåre en ubestridt vinner, fordi mye kommer an på ditt behov. I slakt terreng oppleves Tubbs som et trygt valg: De har plassert fotbladet relativt midtstilt i lengderetningen, noe som gir god balanse og flyt i steget. Videre er det helt fritthengende innfesting mellom binding og ramme, slik at du slipper «bære» vekta av truga i steget og kaster minimalt med snø bak på leggene.
I bratta holder vi en knapp på Atlas: Her er foten skutt litt lengre fram. Dette gjør at du får sparka tå-klørne bedre inn når det kreves mer feste. Pass imidlertid på at du ikke kommer for langt fram i bindingen, for da blir du gående på tå hev.
Men hvis lydløs-egenskaper ikke er noe du behøver vektlegge, er det faktisk ei plasttruge som ender opp øverst på pallen: Tubbs Flex VRT har kombinasjonen av de kjappeste og mest komfortable bindingene vi har prøvd – samt det beste festet!
Vi tester mye utstyr på våre turer, sjekk ut alt fra truger til ski, våpen og jaktklær.