Engasjerte medlemmer i de lokale jegerforeningen Trøgstad JFF og Båstad JFF har lenge samarbeidet på dugnadsbasis for å redde flest mulig rådyrkalver fra førsteslåtten. 

Nå har lokalt næringsliv støttet oppunder prosjektet med å bruke droner med varmesøkende kamera for å fly over jordene. 90.000 kroner har blitt samlet inn. 

– Pengene skal gå til innkjøp av ny drone og kursing og utdanning av dronepiloter, sier Asbjørn Ness i Trøgstad JFF. Han er ansvarlig for å koordinere troppene når slåtten starter. 

– Vi er helt avhengige av at dronepiloter blir utdannet og sertifisert. Dette arbeidet må gjøres etter forskriftene, sier Ness. 

Det blir tidlige morgener for alle involverte. Arbeidet med å flytte rådyrkalver ut av jordene før slåtten har pågått intenst i hele juni, avhengig av været. 

Les også: God effekt av å bruke drone med termisk kamera for å redde rådyrkalvene

– Når bonden vil slå på morgenkvisten, er vi gjerne på plass klokka 04.00 for å fly over jordet og bære ut eventuelle rådyrkalver. Det er viktig å vise at vi jegere er opptatt av dyrevelferd, sier Ness. 

Han ønsker også å rette en spesiell takk til droneførerne Roy Terje Halden, som sammen med viltforvalter Pål Sindre Svae i Indre Østfold kommune og tidligere ledere i Trøgstad JFF Bjørn Einar Lier har tatt jobben med å fly droner.

Et godt prosjekt

Vom og Hundemat er ett av de lokale selskapene som har støttet rådyrprosjektet med penger. 

– Dette er et viktig og godt prosjekt. Det er riktig av jegere å gjøre en innsats for rådyra, og det er bra for bonden som ellers risikerer å få ødelagt foret, sier daglig leder Magne Østby.

JEGER har tidligere skrevet om en prototype som utvikles av tre norske selskaper for å redde enda flere rådyrkalver fra slåtten. Nylig ble en første test gjennomført, med vellykket resultat.