Vellykket test av rådyr-redder

Den nye, norske prototypen som skal redde flere rådyrkalver fra slåmaskinen, imponerte i første test.

Sist oppdatert 23. juni 2021 kl 13.02
Rådyrkje
Rådyrkje som mor har lagt igjen i åkeren går en stygg død i møte om de ikke reddes fra slåmaskinen. Foto: Kåre Vidar Pedersen

Det er juni og rådyrgeitene trenger et trygt sted å føde. Jorder med gress er fristende og tilsynelatende trygge, særlig ettersom geita må forlate kjeet flere timer av gangen for selv å få i seg nok næring etter fødselen.

JEGER har tidligere skrevet om de tre norske selskapene som går nye veier for å redde rådyrkalver fra å bli kvestet i førsteslåtten. Nå viser innledende tester lovende resultater.

Løsningen til selskapene Link Nordic, 7Sense og Mectro går ut på å feste ett eller flere varmesøkende kameraer foran på traktoren, som så skal varsle føreren om at det ligger et kje i veien.

Les også: Redder flere rådyrkje med drone og termisk kamera

Prototypene tar bilder flere ganger i sekundet, og kan se inntil 10 meter foran traktoren. En prosessor analyserer bildene for å identifisere og skille eventuelle rådyrkje fra soloppvarmede partier med gress, steiner og lignende. 

Størrelsen på rådyrlammene gjør jobben utfordrende.

– Det er ikke en lett sak for en maskin å skille et lite dyr på 1,5 kilo fra soloppvarmede eller skyggefulle partier i gresset. Samtidig må vi bygge en løsning som er så treffsikker at den ikke gir varsler til bonden i tide og utide, da går det utover bondens effektivitet, sa administrerende direktør Frode Stensaa i 7Sense da JEGER omtalte arbeidet.

Les også: NOAH forsøkte å verve medlemmer på bakgrunn av jegernes og bøndenes arbeid for å redde rådyrkje fra slåtten - nekter å svare på kritikk

Prototype, varmesøkende kamera, rådyrkje
Prototype: Administrerende direktør Frode Stensaa i 7Sense (til venstre) og daglig leder i Mectro Bjørnar Garman Tønnesen viser fram innmaten i prototypen de lager sammen med Link Nordic for å redde flere rådyrkillinger fra førsteslåtten. Nå har prototypen blitt testet med stort hell. Foto: Alexander Schindler

Vellykket test

Nå har den første testen av løsningen blitt gjennomført på et jorde i Vestby kommune. To hunder på henholdsvis 4 kilo og 900 gram ble utplassert som erstatning for rådyrkje.

For sikkerhets skyld ble jordet undersøkt med en drone med varmesøkende kamera samtidig som testen av prototypen ble gjennomført.

– Prototypen, som tar 20 termiske bilder i sekundet, fungerte helt perfekt. Det ble tatt opp flere ett minutts «signatur»-sekvenser som skal hjelpe oss videre med programmering og maskinlæring, sier salgsjef for elektroniske løsninger Bjørn Nyjordet i Linknordic til Hjortevilt.no.

Men det er et stykke igjen før prototypen er produksjonsklar. Fortsatt mangler om lag 2 millioner kroner for å få løsningen på markedet.

Publisert 23. juni 2021 kl 13.02
Sist oppdatert 23. juni 2021 kl 13.02
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen