Rypa er nå kommet på den såkalte rødlista. Fuglearten er vurdert å ha en risiko for å dø ut. I løpet av 15 år har rypebestanden sunket, og i løpet av de siste ti årene er den nærmest halvert. I påvente av bedre tider for rypa, drømmer vi oss tilbake til tiden da både bikkjer og jegere vendte hjem fra jakt med smil om munnen
Det var en gang et land med et mektig fjell, litt øst for langtvekkistan, og ved foten av fjellet bredte rypedalen seg ut. En blinkende ørretelv snirklet seg sakte mellom endeløse vierbelter og noen spredte bjørkekruller. Her var ingen andre jegere, ingen baglimit og rypemengder som i eventyret.
Hit kom jeg for mange år siden med mine hunder for å jakte ryper. Langt ute i ødemarken, mange mil unna folk og telefon. Det jeg fikk oppleve den uken har jeg aldri opplevd siden. Hadde lest Dr. Raabe og C.M. Pay i de mørke vinterkvelder og tenkt at ja, ja – det var tider det som aldri kommer igjen. Men det gjorde de. Det finnes fortsatt steder hvor naturen får gå sånn noenlunde sin egen gang, og der kan man fortsatt oppleve rypejakt du aldri vil glemme.
Klokken ringer 04.00 den første morgenen. Det er mørkt ute ennå og stille. Så hører jeg den første steggen, den neste svarer med en gang, og så et par til. Ligger i soveposen og bare lytter noen minutter. Før det har gått et kvarter har jeg hørt 10-12 morgenraske rypestegger rundt teltet. Bikkjene ligger og skjelver av rypemusikken og vi får det travelt. Primusen suser og alle mulige ting kommer på plass i lyset fra hodelykten. Store mengder grovbrød med godt pålegg, og alt mulig annet godt havner i sekken som niste. Er klar med frokosten og det hele sikkert en halvtime før det er skytelys.
Så står jeg på utsiden av teltet og bikkjene venter bare på signalet. Tegnet på at vi er enige om at det er lys nok til å starte. Der står jeg nå sammen med mine kjære to jakthunder. Unnagjort er måneder med forberedelser og drømmer. Er blitt gammel nok til å kjøre selv og hadde nå reist til rypedalen for å oppleve det store eventyret.
Spenningen er nær bristepunktet og jeg begynner med det sikre - og lar min kjære “Mon Cherie” få starte jakten. Hun er voksen, rutinert og vet hvordan det skal jaktes. Hun farer i vei i retning der vi synes det ser mest attraktivt ut å være rype og det tar ikke mange minuttene før hun er borte i vierbuskene. Det er så mange år siden nå, at det var før man brukte forskjellige pipe-, eller peilebånd for å lokalisere bikkjene. Mer ordentlig jakt og spenning den gang! Finner like etter Cherie i en stram stilfull stand. Fortsatt litt halvmørkt, men jaktlysta koker, så det går. En kort kjapp reis og rypekullet tar til vingene. Litt overivrig og bommer på første, men andreskuddet treffer. Cherie nøler ikke med apporten og straks er den første rypa hos far. Fin stor kylling som henges i galgen utenpå den gamle Bergansmeisen jeg bruker. Godfølelsen er der og alt ser veldig bra ut så langt.
Cherie får gå en halvtimes tid til og nok ei rype havner i sekken. Solen kommer opp i horisonten og morgendisen siger innover rypedalen. Da er det ungbikkja, Tici, som skal få prøve seg. Få med seg den fine starten det alltid er tidlig en jaktmorgen. Dette skulle bli hennes første ordentlige høst på rypejakt. Riktignok fikk hun være med på noen korte turer forrige høst da hun bare var 6 mnd gammel. Minnene om hennes første stand på ryper som endte med en ekte double har brent seg fast for alltid! Tidlig jaktmoden og bevisst på hva hun foretar seg var hun fra første høst. Søket og dressuren var naturlig nok ikke helt på plass i den alderen. Nå er hun halvannet år gammel og en god del erfaring rikere. Sist vinter og tidligere i høst fikk hun bra trening i fjellet. Det skulle ikke stå på at treningen ikke var bra nok. Premiert seg på jaktprøve hadde hun også gjort. Så det var bra mye tid som var lagt ned for at jakta skulle bli så bra som mulig.
Følelsen for denne unghunden var allerede spesiell og jeg følte at noe ekstra var på gang. Setter meg ned på huk ved siden av henne og stryker henne kjærlig mens jeg sier noen velvalgte ord. Da er vi klare!
Tici farer i vei så lyngen spruter! Som bare ei ungbikkje kan! Lett livlig herlig aksjon! Nå er det eksamen! Vi fortsetter innover langs bekken. Rypedalen er både lang og vid, så her er det mer enn nok å jakte på hele uka. Både store vierbelter, små bjørkekruller og fine myrområder. Rett og slett et drømmeterreng.
Det tar ikke mange minuttene før Tici kaster seg i stand når hun kommer over en bakketopp. Helt intenst og litt vridd der hun står. Nesa er på rett plass og stopper nesten i luften. Jeg tar av meg ryggsekken hvor Cherie er bundet fast. Går opp mot standen litt fra siden og lader hagla. Nå gjelder det! Tici er skråsikker på at her er det fugl! “JA” kommer og hun kaster seg inn i nærmeste vierkjerr og opp kommer det et kull på minst 12-13 ryper. Jeg skriker “sitt” et par ganger og fyrer av to kjappe skudd. YES! Doublè! Tici sitter med lang hals i buskene. Vi apporterer hver vår flotte rypekylling. Gleden og entusiasmen er på topp da dette er det vi har drømt om lenge.
Denne premieredagen fortsetter som i den beste drømmen. Aldri lenge mellom hver stand. Store fine kull og store kyllinger. Finner helt sikkert et 20-talls kull og alle fine og store. Fantastisk! Tici får mest slipptid og benytter sjansene veldig godt. Vi er litt heite begge to av og til, men etter litt dressurjustering er vi på plass igjen. Det er drømmen å ha unghund når det er så gode rypeår. Det gjør alt langt enklere å skape repetisjoner, kvalitet, erfaring og motivasjon når det er bra med fugl.
Hver dag tar jeg meg en velfortjent lunsj ute i fjellet. Selv om det er solskinn eller øs pøs regn. Sovnet den ene dagen selv i det verste regnværet og alt var vått. Glemmer aldri hvor vått og kaldt det var den dagen. Gode minner det også. Jakter hardt og trenger hvile. Et godt fjellbål, litt mat og hvile midt på dagen gjør alltid godt. Da er det mer strøm på batteriene når ettermiddags- og kveldsøkta begynner. De beste timene og alltid supre forhold når rypene er ute og beiter timene før det blir mørkt. Det gjør det også enklere for ei ungbikkje å lykkes!
Etterhvert som dagene går får bikkjene ekstremt god erfaring. Det er et ekstremt godt rypeår – selv i rypedalen. Opplever det som en drøm. Sekken blir full av ryper hver dag og jeg føler beskatningen allikevel er helt forsvarlig etter de mengder med ryper som jeg ser. Tici får like mange situasjoner som de færreste voksne hunder får i løpet av et jaktliv.
Hun har en usedvanlig sterk motor og tilegner seg jaktvett som få unghunder.
Vi jakter mer enn de fleste og skyter mye rype – det blir man ekstra god av. Tici blir så god at hun vinner både på store høyfjells- og skogsfuglprøver senere. Norsk Jaktchampionat, seier NM lag Kongsvold og ærespremie som det største.
Det hører også med til historien at vi jaktet i Sverige i flere år før dagens regler med kortsalg og baglimit ble gjeldende. Jakten kostet mer tidligere, men vi hadde fin avtale med lokal sameby som da styrte rettighetene og jakttrykket i området. Det fungerte veldig bra og vi har aldri sett så mye rype som vi gjorde alle de årene. Drømme-år!
Rypejakta er fortsatt kanskje det største jakthøydepunktet for flest jegere her i landet. For mange begynner nedtellingen allerede ett år i forveien. Spenning og forventninger bygger seg opp etterhvert som høsten nærmer seg. Den tiden er hellig og fredet for mange av oss! De årene som man har med seg ei ny ungbikkje på jakt blir ofte ekstra minnerike.
Dette var en liten historie om hvordan rypejakta kunne være tidligere. Så mye ryper man hadde lest om at det var i riktig gamle dager og man selv ikke trodde man skulle få oppleve. Det er mitt hittil sterkeste minne fra rypejakt. Kanskje jeg får oppleve tilsvarende på nytt – kanskje ikke.
- Men drømmen vil alltid være der!
RYPA PÅ RØDLISTA
Hva er rødlista:
Norsk rødliste for arter er en oversikt over arter som er vurdert å ha en risiko for å dø ut fra Norge. Rødlistevurderingen er basert på internasjonale retningslinjer utarbeidet av IUCN (International Union for Conservation of Nature). Rødlista revideres jevnlig. Ny Rødliste har akkurat kommet ut og er utarbeidet av et ekspertutvalg basert på retningslinjer gitt av IUCN. Leder for ekspertutvalget for fugler er John Atle Kålås ved Norsk institutt for naturforskning. Artene på Rødlista kjennetegnes gjerne ved at de minker kraftig i antall eller er sjeldne.
Artene som havner på lista settes i en av seks kategorier, rangert etter hvor høy risiko det er for at de skal dø ut:
Regionalt utdødd
Kritisk truet
Sterkt truet
Sårbar
Nær truet
Datamangel
Mer om rødlista kan du lese her: http://artsdatabanken.no/
Hvorfor er rypa på lista:
Med unntak av 2014 da man igjen så en økning mange steder, har rypebestanden minket hvert år de siste 15 årene. Årsakene til dette kan være mange og har vært mye diskutert, men med rypas plassering i økosystemet og med sin biologi er det mange både fysiske og biologiske faktorer som kan være årsak.
Bestanden har hatt en nedgang på over 10% de siste 10 år eller 3 generasjoner, noe som er et kriterium satt av IUCN. Man kan diskutere om det er mye eller lite ryper og om det er færre enn tidligere. Kriteriene som IUCN er kanskje heller ikke de beste i en slik sammenheng, da man vet at det i perioder på 1900 tallet nesten ikke var ryper i fjellet og antakelig mye færre enn det vi har sett de siste årene.
Hva skjer når rypa havner på lista?
At rype havner på lista er verken kroken på døra for jegerne eller slutt på jaktkortsalget hos fjellstyrene. Som nevnt tidligere er arter vurdert til kategoriene kritisk truet (CR), sterkt truet (EN) eller sårbar (VU) benevnt som «truete arter», og i og med at ryper er foreslått i kategori nær truet (NT) er det ingen krise for rypejakta. Arter som havner i denne kategorien vil de neste årene følges nøye med hensyn til bestandsovervåkning.
Det er ikke sagt noe om at man må begrense uttak ved jakt eller gjøre andre tiltak for å forsøke å øke bestanden eller om dette er nødvendig for å opprettholde en bærekraftig bestand
Kilde: Norges Fjellstyresamband
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.