Det ser lovende ut, til tross for at vi nå har noen dager med snø helt ned i 1200 meters høyde. Klekkinga skjedde såpass tidlig at kyllingene hadde bra størrelse da møkkaværet kom. Derfor krysser jeg fingrene for at det gikk greit, sier Hans-Jørgen Jahren i Øvre Numedal fjellstyre.
Etter flere tunge år, sist i 2015, håper han rypejegerne kan glede seg til et kanonår: 2016 var midt på treet, mens 2017 var «Klondyke» med 10-12 fugl i kullene. Slår sesongen til i år, kan det bli veldig bra med den gode stamfuglbestanden som grunnlag.
Smått med smågnagere
Fjelloppsyn Odd Repp i Lom fjellstyre melder om det samme: Kaldperioden rett før St. Hans kom ubeleilig, men med midtsommer-vær i mai, ligger alt til rette for at hønene har hatt god kondisjon rundt verping og klekking.
– Min bekymring er smågnagerne, for vi hadde faktisk lite snø i vinter: Det var en del lemen, men utover våren har det vært lite å se til dem. Et smågnagerkrakk kan ta luven av noe av oppgangen, advarer Repp.
Ekstrem vår
– Jeg så bra med fugl i vinter. Vi har ikke fått noen rapporter fra fjellet etter dette, sia terrenget vårt har ferdselsforbud mellom 25. april og 1. juni på grunn av reinskalvinga, forteller Jan D. Dalen i Bykle fjellstyre.
Men han tror alt ligger til rette nå: Fjellveiene som normalt ikke åpner før i juli, har vært snøbare sia starten av juni. Klekkinga har derfor trolig skjedd under optimale forhold.
Kan bli bra: Fjelloppsyn Odd Repp i Lom fjellstyre tror den varme våren vil gi en god rypehøst med bra kull.
Tørt i Trøndelag
I Trøndelag har for en gangs skyld tørke vært et spenningsmoment i de myrlendte fjellterrengene. Nils Vidar Bratlandsmo i Lierne fjellstyre tror likevel regnet kom tidsnok for insekter som er viktig føde for nyklekte rypekyllinger:
– Vi har radiomerka et 40-talls ryper, og ser at de første klekte allerede i slutten av mai. Vi begynner dessuten se effekt etter det fjerde året med Jakt i Lierne-prosjektet (www.jaktilierne.no), der rev- og mårbestanden beskattes ekstra: Sportellinger i vinter har aldri vist så lave predator-bestander som nå. Jeg har veldig tro på skogsfugljakta, men tror også rypa får en grei oppgang, forteller Bratlandsmo.
Dabber av i nord
Dette bekreftes av inntrykket til Jo Inge Breisjøberget i Statskog: Helgeland ligger an til et godt år, mens det blir mer på det jamne i Ofoten, Salten og Troms. Det dabber av med smågnagere jo lengre nord man kommer, sjøl om det fortsatt er en del å se av musespesialistene blant rovfuglene.
– Det var faktisk tidlig vår i Nord-Norge også, men så stoppa det opp, med dårlig vær i overgangen mai-juni. Vi har likevel bra med stamfugl, og været har ikke vært verre enn at jeg ikke regner med at rypa har fått problemer. Stalltipset blir nok at det er i sør vi får oppgangen, mens lengre nord blir mer på det jevne, sier Breisjøberget.