Nå som jaktsesongen begynner dabbe av for mange, kan det være på tide å søke ny viten. JEGER har tatt en titt på noen bøker som kan egne seg som harde pakker under treet for vitebegjærlige jaktkompiser.
Ikke la deg lure av tittelen: Boka «Jegere – fra franske vinmarker til norske elgskoger» er alt anna enn et kulinarisk reisebrev om hvilken vin som passer til elgsteika. Det er derimot en historisk gjennomgang av Homo sapiens – det kloke menneske – eller skal vi heller si det jaktende menneske?
Selv om boka er fortalt i «jeg»-form, er det Vitenskapsmuseets direktør Reidar Andersen og avtroppet generalsekretær Espen Søilen i NJFF som står som forfattere. Rammefortellinga er elgjaktlaget i Namdalen, der vitebegjæret i laget krever stadig ny kunnskap om hvordan vår art utvandra fra Afrika, møtte våre europeiske søskenbarn neandertalerne, utvikla nye jaktformer og erobra nye områder – helt opp til Namdalskysten (og litt lengre).
Videre trekkes trådene til moderne tider, sportsjakt versus matauk, jaktlovgivning og politikk. Det konkluderes med et interessant forsøk på å definere hva som er jakt, og hvordan dette kan sikre jaktas eksistensgrunnlag i møte med dyrevernekstremister.
På 180 sider blir det litt fragmentarisk, men det er engasjerende fortalt. Et tegn på dette er at undertegnede fikk lyst til å dra til Frankrike: Ikke for å smake på den nevnte rødvinen, men for å se hulemalerier våre forgjengere laget om jakt.
Biografi og fagbok i ett
Elin F. Wittusen er en legende for irsk setter-folk. Fra hun som en av foregangskvinnene i det mannsdominerte fuglehund-miljøet valgte dobbelt utradisjonelt ved å importere amerikanske hunder, har hun satt seg i respekt gjennom nitidig arbeid. Kennelnavnet «US» har da også i flere tiår satt sitt stempel på premielistene i fuglehund-prøver.
Fuglehunden-redaktør Siri Walen Simensen har selv hunder fra Wittusens avl, og har skrevet boka om den 73-årige damen. At Wittusens liv skulle kretse rundt irsk setter, var ikke gitt. Bokas første del er da også viet hennes start på et jet set-liv, før hun kastet alt på båten og ble hundemenneske på sin hals.
Men Wittusen er mest kjent for å engasjere seg sterkt som oppdretter, med åpen dør og varm kaffe for alle som vil lære. Derfor er størsteparten av boka viet fuglehunden fra avl og valping til innlæring og dressur.
Boka er krydret med bilder av Wittusens mange hunder, og det er både en styrke og en svakhet: Teknisk er ikke alt på topp, men det gir en familiealbum-følelse som vitner om et langt og rikt liv med fuglehund.
Rikt om hjortevilt
Visste du at kobbermangel sammen med ernæringsforhold kan være forklaringa på at Hitra-hjorten er mindre enn ellers i Norge? At de mest aggressive brølene fra hjortebukkene ikke ser ut til å gi dem flere damer? Eller at den sky reinen i Rondane trolig er mindre fordi det er en tilpasning til høyere fluktfrekevens (mindre energiforbruk ved å flytte en lettere kropp), i motsetning til de mer folkevante dyra i Norefjell-Reinsjøfjell og Forollhogna?
Dette og mer – mye mer – kan du finne ut i boka «Våre hjortedyr». Professor emeritus Eigil Reimers ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Universitetet i Oslo har laga et gedigent oppslagsverk om våre hjorteviltarter. Der sammenstiller han forskning på elg, hjort, rein og rådyr som er gjort både nasjonalt og internasjonalt på en overraskende tilgjengelig måte – også for jegere som vil vite mer om dyra vi jakter på. Anbefales!
Høy nyttefaktor
Boka Uteliv er egentlig en utvida versjon av artikkelserien «Villmarksakademiet» i Villmarksliv. Gjennom seks kapitler får du ei grundig innføring i ulike aspekter ved friluftslivets gleder – og utfordringer. Her omhandles alt fra friluftslivets rammer og lover, via sikkerhet og komfort, utstyr og planlegging, til hva du kan nyttiggjøre deg i naturen.
Boka har høy nyttefaktor, særlig fordi friluftsliv er populært, uten at alle nødvendigvis får det inn med morsmelka. Her finner du svar på viktige spørsmål hvis du planlegger en tur utenom det vanlige. Her påpekes for eksempel hva du bør tenke på når du skal slå opp teltet for natta, hvilke sopper som er spiselige, og hvordan du berger fisken i sommervarmen. Stoffet er lekkert og oversiktlig presentert med mange fine bilder, nyttige faktabokser og innganger.
Jakthund fra A til Å
I tråd med økt fokus på jakthunder og bruken av disse, har Norges Jeger- og Fiskerforbund utgitt en egen lærebok. Boka er pensum i NJFFs jakthundkurs, som er basis for flere av instruktørutdanningene. Den er imidlertid bevisst lagt opp for den jevne jakthundeier, slik at den også omhandler elementære ting innen valpekjøp, innlæring og unghunddressur.
Derfor går boka veldig strukturert til verks gjennom hundens ulike livsfaser. Det gir nyttig oversikt over viktig kunnskap som er kommet til de seinere åra omkring hundedressur og hvordan man best mulig spiller på lag med hundens instinkt.
Boka er godt illustrert med fine bilder som viser relevante situasjoner. Stedvis er det noe rotete språk, særlig når det gjelder lange setninger og kommasetting. Men alt i alt vil både nye og ikke minst gamle hundeeiere finne lærdom som gir et bedre liv med jakthunden.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.