Som jeger må du ta jegerprøven og lære de sentrale reglene i viltloven. For hundeeiere stilles foreløpig ikke lignende krav. Som jakthundeier bør du likevel vite hva hundeloven krever av deg.
Hundeloven inneholder dels generelle regler om hundehold, og dels særlige regler for jakthunder. Som jakthundeier er reglene om båndtvang viktige. Den alminnelige båndtvangen gjelder fra 1. april til 20. august.
En ikke uvanlig misforståelse er at hunden likevel kan gå løs så lenge eieren har kontroll. Slik er ikke båndtvangsregelen. Etter hundeloven § 6 er båndtvangen absolutt. Hunden skal holdes i bånd eller være forsvarlig inngjerdet eller innestengt.
Båndtvangen er særlig begrunnet i at dyr og fugler er i en sårbar periode. Løse hunder kan jage eller skade dyr selv om eieren har hunden nær og mener å ha kontroll.
Utvidet båndtvang
Den klare hovedregelen er at båndtvangen også må overholdes når hunden benyttes til jakt, jakthundtrening og jakthundprøver. Dette er presisert i hundeloven § 9.
I perioden utenom alminnelig båndtvang kan kommunene med hjemmel i hundeloven § 6 fastsette utvidet båndtvang. Det kan dermed være båndtvang store deler av jaktsesongen og på ettervinteren. Betyr det at det ikke kan drives jakt eller jakthundtrening?
Hvis den utvidede båndtvangen gjelder for bestemte turstier, leirplasser og områder der husdyr normalt går på beite, gjør hundeloven § 9 et unntak for jakthunder som jakter, samt jakthundtrening og -prøver. Forutsetningen er at du har tillatelse fra grunneieren. Dette kommer vi tilbake til.
Men merk at dette unntaket ikke gjelder ved ekstraordinær båndtvang av hensyn til viltet. Der det vedtas en slik ekstraordinær båndtvang, er båndtvangen absolutt.
På grunn av store snømengder ble det mange steder innført ekstraordinær båndtvang vinteren 2018. I media florerte eksempler på at båndtvangen ikke ble overholdt. Mange rådyr ble skadet og drept av løse hunder.
Det viser ikke bare betydningen av å følge båndtvangen, men også viktigheten av kontroll på hunden når det ikke er båndtvang.
«På lik linje med jaktretten er retten til å drive hundetrening en grunneierrettighet, fastslår hundeloven § 8. Selv om det ikke er båndtvang, er det altså ikke fritt frem for å trene jakthunder i utmarka.»
Alltid kontroll
Hunder har godt av å være løse og løpe fritt. Særlig gjelder dette for mange jakthunder. Utenom båndtvangen er utgangspunktet at hunder kan gå løse – men også da skal eier ha kontroll, jamfør hundeloven § 4.
Hvilke krav som konkret stilles, vil avhenge av hvor hunden er, og hvilke situasjoner som kan oppstå der. Er du ute i marka eller på fjellet, stilles det andre krav enn når du er i tettbygd strøk.
Den konkrete hunden har også betydning: En godt dressert hund kan slippes mer løs enn den ulydige som til stadighet stikker av. Farepotensialet som hunderasen og den konkrete hunden har, spiller også inn.
Når en jakthund benyttes på jakt, jakthundtrening eller jaktprøver, fastslår hundeloven § 9 at den kan slippes på en aktsom måte, slik det er naturlig ut fra formålet. Det betyr at hunden kan være ute av syne for eieren.
Slippet må likevel skje slik at det ikke er i strid med viltloven eller naturmangfoldloven. Det betyr eksempelvis at hunden ikke må påføre unødig skade og lidelse på vilt.
Alle jegere vet at man må ha tillatelse fra grunneieren for å jakte. Samtidig gir allemannsretten deg rett til å gå fritt til fots i utmarka. Hva gjelder for friluftsliv med hund? Så lenge det dreier seg om turgåing, kan du fritt ta med hunden.
Skal du derimot trene en jakthund, er du utenfor rammene for allemannsretten. På lik linje med jaktretten, er retten til å drive hundetrening en grunneierrettighet, fastslår hundeloven § 8. Selv om det ikke er båndtvang, er det altså ikke fritt frem for å trene jakthunder i utmarka.
Når bestemmelsen i hundeloven både gjelder dressur og jakthundtrening, skal det ikke mye til før aktiviteter med jakthund krever tillatelse: Når en fuglehund slippes løs og starter sitt naturlige søk etter fugl, kan det fort bli jakthundtrening. Det kan faktisk også anses som jakthundtrening selv om hunden går med langline.
Så skal du trene jakthunden, enten det er sporsøk eller fuglehundtrening, må grunneieren gi deg lov. Heller ikke i statsallmenningene er det fritt fram. Der er det fjellstyret som må gi tillatelse.
Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i februar 2019.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.