Nordland politidistrikt imponerer med rask behandling av våpensøknader, der Siv Mossleth (Sp) fikk sin søknad godkjent på bare fire dager. Digitalisering har effektivisert prosessen, men det er fortsatt store variasjoner på tvers av landet.
NYTT VÅPEN: Med den digitale søknaden kan det gå raskt fra søknad til innvilgelse. Ill. Foto: Jo Stenersen
Lesetid: 3 minutter
Nordland politidistrikt har nylig vist at det kan gå unna på behandlingstiden av våpensøknader. Dette var i alle fall erfaringen til stortingsrepresentant Siv Mossleth (Sp), når hun nylig søkte om våpentillatelse.
– Jeg søkte digitalt til politidistriktet om våpentillatelse til å kjøpe en hagle. Søknaden sendte jeg inn 15. august, og allerede 19. august var søknaden innvilget, forteller Mossleth.
Fire dager behandlingstid synes hun er meget godt levert av Nordland politidistrikt. Hvordan står det til ellers i landet?
– Nordland politidistrikt har over tid jobbet for å få ned saksbehandlingstiden, og selv om den fortsatt varierer noe, så er saksbehandlingstiden i Nordland på ca. 1 – 2 uker på digitale jaktsøknader, forteller seksjonsleder forvaltning i Nordland Politidistrikt, Simone Kristiansen.
– Årsaken til den raske saksbehandlingstiden skyldes i stor grad digitaliseringen som har vært på våpenområdet, som har effektivisert saksbehandlingen. Det vil forhåpentligvis fortsette å være slik fremover, fortsetter Kristiansen.
Hun legger til at det vil komme flere digitale løsninger som vil gjøre det enda bedre for søkere.
– Gjennom det pågående prosjektet om å etablere et nasjonalt våpenkontor i Nordland politidistrikt, så mener vi mye skal ligge til rette for å sikre en effektiv og god våpenforvaltning fremover, avslutter hun.
Fortsatt manuelle føringer
En oversikt over saksbehandlingstider for de ulike politidistriktene finner du på politiet.no, og ble oppdatert i slutten av august. Hurtigst behandlingstid per nå er i Agder politidistrikt med 1 uke, og blant de tregeste distriktene finner vi Innlandet politidistrikt, med 15 ukers behandlingstid.
– Per nå har vi 15 uker saksbehandlingstid på digitale søknader og 7 uker på papirsøknader. Vi har i mange uker ligget langt bak med papirsøknader. Etter å ha satt inn en innsats på nettopp papirsøknadene har vi klart å få redusert ned saksbehandlingstiden til 7 uker, noe vi er svært fornøyd med, forteller seksjonsleder i Innlandet politidistrikt, Tammy Ann Nyborg.
– Innsatsen nå har selvfølgelig dreid over på de digitale søknadene for å forsøke å ha en så lik saksbehandlingstid som mulig på disse to søknadsformene, fortsetter hun.
– Hvorfor er det fortsatt en så lang behandlingstid på våpensøknader, selv etter at digitaliseringen av søknadene har trådt i kraft?
– Digitaliseringen av våpensøknader har ført til raskere behandling, men vi har ennå ikke en helautomatisert digital løsning. Dette betyr at vi fortsatt må foreta en god del manuelle føringer, sier Nyborg.
Hun presiserer at de har en god del andre arbeidsoppgaver innenfor våpenforvaltning i tillegg til behandling av våpensøknader, som gjør at det må prioriteres innenfor fagfeltet.
– Vi forsøker i størst mulig grad å prioritere jaktsøknader høyt i forkant av jaktsesongen, men uansett har vi høyest prioritet på tilbakekall av våpenkort for å forhindre at potensielt uskikkede personer innehar våpen, forklarer hun.
– Hva er utfordringene med dagens løsning, slik dere ser det?
– Delvis digitalisering som krever mye mellomløsninger er hovedutfordringen. Omorganiseringsprosess over lang tid er også en naturlig utfordring for de ansatte innenfor våpenforvaltning, som blant annet fører til uforutsigbarhet og til dels utfordringer ressursmessig, sier Nyborg
– Når vil behandlingstiden gå raskere?
– Per nå har vi ikke informasjon om når den helautomatiske digitale løsningen trer i kraft, så det er vanskelig å anta hvor langt frem i tid det er snakk om. Det jobbes med nye løsninger sentralt og flere og flere sakstyper blir fortløpende digitalisert. Dette vil på sikt føre til kortere saksbehandlingstid totalt sett, men det er dessverre uvisst når det er på plass, avslutter hun.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Politiet har nå tatt i bruk ny løsning for å behandle våpensøknader. Dette vil gi et enormt løft når det kommer til tid det vil ta å få våpensøknader vurdert.
Skrekken er stor når det kommer et brev fra politiet: «Forhåndsvarsel om tilbakekall av våpenløyve». Hva skjer, og hva gjør du nå? Og hvordan unngår du å havne i denne situasjonen?
På diskusjonsforum for jegere blir politiets våpenkontor tidvis idiot-stemplet. Samtidig forvalter de et regelverk som vi ønsker skal håndteres på en trygg måte. JEGER hengte seg på en søknadsprosess for å få bedre innblikk.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.