Ledig plass på et år med jakt

Med fortløpende opptak og færre søkere enn vanlig, er det fortsatt mulig å sikre seg et år med minner for livet. Med på kjøpet fra Skogn folkehøyskole får du en "bedre jeger-garanti".

Sist oppdatert 22. juni 2022 kl 23.02
Johan Nystuen Lauten (foran, med hund), klarte ikke å gi slipp på folkehøgskolen etter et år på bue- jakt og fiskelinja. I år er han stipendiat på skolen. Foto: Privat
Johan Nystuen Lauten (foran, med hund), klarte ikke å gi slipp på folkehøgskolen etter et år på bue- jakt og fiskelinja. I år er han stipendiat på skolen. Foto: Privat

– Det er for gæli! utbryter rektor Lars Waade ved Skogn folkehøgskole engasjert.

– Søkertallene til alle folkehøgskolene har gått veldig ned som følge av covid. Det synes jeg er beklagelig, da spesielt covidgenerasjonen har så veldig godt av det!

På jakt- og fiskelinjene ved Skogn folkehøgskole er det fortsatt ledige plasser før sommeren setter inn for fullt. Folkehøgskolen drives som en frivillig forening, og har holdt på siden 1899, med ca. hundre elever hvert år. Her finner du sju linjer som består av bue, jakt og fiske, fiske og friluftsliv, foto din stil, håndball, kickboxing og fitness, og livslinja – kreativitet, helse, livsstil.

Byr på unik læring

– At ikke flere søker seg til folkehøyskoler! Her på Skogn har vi så dedikerte lærere, som bruker så mye av fritida, holder hunder og utstyr, og sitter på helt unik kompetanse.

Waade mener den trøndelagsbaserte folkehøyskolen merker en nedgang på søkertallet også fordi destinasjonen ikke er så kjent, til tross for at de bare ligger en drøy halvtime unna Trondheim lufthavn.

– Mange reiser nok litt mindre enn før corona, men vil nå oppleve de mer kjente plassene som Lofoten og Hardanger med sine folkehøyskoler.

Skogn Folkehøgskole har stort sett hatt fulle linjer helt fra starten for tolv år siden. Her har de blant annet mye gåsejakt, store fjellområder de benytter seg av til ulike typer jakt, og kystområder som gi mye variasjon. Hvert år har de også en utenlandstur til USA der de får prøvd seg på hjortejakt – og til og med bjørn har blitt skutt.

TRIVES ELEVENE? Et år med jakt og tur

Sju skoler med jakt og fiske

Om du vil gå rene jakt- og fiskelinjer kan du velge mellom disse sju linjene på folkehøyskoler i dag:

  • Pasvik Folkehøgskole: 100 % jakt

  • Sund folkehøyskole: Sportsfiske

  • Nordfjord Folkehøgskule: Friluftsliv/Jakt og fiske

  • Skogn Folkehøgskole: Friske og friluftsliv

  • Skogn folkehøgskole: Bue – jakt og fiske

  • Svalbard folkehøgskole: Jakt og friluft

  • Alta folkehøgskole: Jakt og fiske – Finnmark        

I tillegg finnes det mange folkehøyskoler som har linjer som handler mer om villmarksliv, men som også inkluderer jakt og fiske. 

– Foreløpige tall viser at det er flere søknader til disse linjene nå sammenlignet med i fjor, noe vi er veldig glade for, forteller Ingvild Sættem Beltesprekke ved Informasjonskontoret for Folkehøgskolen.

Hun har inntrykk av at skolene mener mange som søker seg til jakt- og fiskelinjene er ungdommer fra yrkesfag, som de gjerne vil ha flere av i folkehøgskolen. 

– Også ungdommer som velger yrkesfag på videregående trenger et år der de får vokse og utvikle seg. Yrkeslivet blir veldig langt, spesielt for yrkesfagelevene. Et år på folkehøgskole kan gi økt motivasjon og bredere perspektiv videre i livet.

Mindre nedgang enn Samordna opptak

Samlet ser folkehøyskolene på landsbasis per juni en nedgang på elever som har takket ja til plass på rundt fem prosent, sammenlignet med juni i fjor. 

Dette er mindre enn nedgangen i søknader til Samordna opptak, men sammenlagt mener Sættem Beltesprekke tallene kan tyde på at det er en del unge voksne som ikke vil begynne på skole til høsten. 

– Kanskje de vil reise på lengre turer enn det folkehøgskolene gjør, eller så har årene med pandemi gjort det vanskeligere å bestemme seg, undrer hun. 

I motsetning til høyere utdanning har ikke folkehøgskolene en søknadsfrist. Det er fortløpende opptak, og de regner med at en del også vil søke i løpet av sommerferien. 

– Ledige plasser ligger ute på nettsidene våre og det er også noen ledige plasser på jakt- og fiskelinjene.  

LES OGSÅ: Hadde du klart jegerprøven idag?

Tar et år til

På Skogn folkehøgskole er mange av elevene så fornøyde med å gå der, at de søker om å få bli et år til. 

–  Nesten halvparten av elevene søker om å bli stipendiater her hos oss, hvor jobben er å assistere lærerne og de nye elevene det neste året, forteller Waade.  

– Hvor mye bedre blir man til å jakte av å gå på jaktlinje et år?

– Ah! De blir gode! Til alt fra å pakke sekken og våpensikkerhet, til jegerprøven og videre. De blir til slutt selvstendige jaktutøvere og fiskere etter dette året. Vi bruker mye av tida på jakt! 

JEGER har laget en guide som tar deg gjennom hvert steg fra jegerprøveeksamen til første jakt.

Publisert 22. juni 2022 kl 22.33
Sist oppdatert 22. juni 2022 kl 23.02
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen