Elghund, jämthund

Elgjakt med norsk elghund grå gjør NEG til en av landets største hunderaser. Du kan også lese om elghundraser som jämthund, laika og svart elghund.

Norsk elghund grå har i mange år vært blant de tre mest populære hunderasene i Norge, men endte i 2020 på en 5.plass. Den brukes både som løshund og som bandhund, men også gjerne som ettersøkshund.

Det finnes i tillegg andre elghundraser å velge mellom til elgjakta. Svart elghund blir brukt mye som bandhund både på elg og hjort, mens de svenske rasene jämthund og hvit elghund også brukes som løshund. I tillegg er både laikarasene og karelsk bjørnehund en del brukt.

Hvis du er interessert i elgjakt, kan du gå hit for å finne flere artikler om elgjakt både med og uten hund.

annonse
Hvor stor er en elghund?

Norsk elghund grå er en typisk spisshund, med tett og kort kropp, og en kvadratisk kroppsbygning. Rasen har en idealhøyde på 52 cm (+3/-4) for hanner og 49 cm (+3/-4) for tisper. Kroppsvekt er 20-25 kg, fortrinnsvis i det øvre sjiktet. Rasen kalles også grå elghund og gråhund. Den er en av Norges mest populære hunderaser og er «Norges nasjonalhund».

Er norsk elghund grå en urhund?

Noen mener elghunden er direkte etterkommer av torvmosehunden som eksisterte i Norden for mer enn 5000 år siden. Andre tror røttene strekker seg tilbake til før vikingtiden (800 –1050 e.kr). Men norsk elghund grå er en moderne hunderase skapt gjennom selektiv avl på 1800-tallet, og er ifølge DNA-studier like fjernt i slekt med urnordiske hunder som andre moderne europeiske hunderaser. Det stemmer bra med det vi vet om avl på rasen på 1800-tallet og den hundeavl som fant sted i den tiden.

Er norsk elghund grå allergivennlig?

Norsk elghund grå anslås som hypoallergenisk eller allergivennlig. Det betyr ikke at den aldri gir en allergisk reaksjon hos allergikere, men at mange får en mildere reaksjon enn i møte med andre hunder. Norsk elghund kan røyte middels.

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen